Torsdagsavstämning

Vi tittar väl till veckans turneringar tycker jag. Vad har hänt? Vad händer till helgen?

Jag förstår att det är för jobbigt att uppdatera resultaten på atp:s hemsida för en 500-turnering. Sjukt faktiskt hur stenåldersaktigt vissa grejer är inom tennisen. Att inte resultaten hoppar ut automatiskt överallt utan någon måste lägga ut dem manuellt, det känns kanske inte riktigt som att man hängt med.

Thiem slog i alla fall Fucsovics enkelt igår. Rublev slog Ruud i en jämn match. Chardy slog Gasquet, han var klart bättre. Och Basilashvili slog rättvist Londero i en tresterare.

Thiem kommer vinna. Han ser verkligen ut att vara på en helt annan nivå än de andra. Klart han kan förlora, skrällar kan inträffa, men Thiem känns som att han borde kunna kliva upp på en nivå som en lill-Nadal framöver. Det vill säga, han behöver inte vinna grusturneringarna där Nadal inte är med. Han behöver bara kontrollera dem, så har han vunnit sen.

Basilashvili titelförsvarar och plötsligt är han lite bättre. Fascinerande faktiskt hur det där fungerar, hur spelare kan höja sig enbart på att de spelat bra på en särskilt plats tidigare. Det är snarare regel än undantag. Hans rankingras kommer faktiskt inte bli så stort som man kan tro, även om han torskar mot Chardy i kvarten. Precis utanför topp-20 kommer han landa i så fall.

Bakom Thiem är det väldigt jämnt. Zverev slog en ganska trött Jarry enkelt i första rundan. Men lite halvbra såg det ändå ut. Samtidigt var Jarry som sagt trött efter Båstad, inte minst mentalt, och de lilla testen kommer nog istället idag och imorgon för Zverev. Delbonis har jättefin form även om han ärligt talat egentligen var underlägsen Cecchinato och att Cecchinato inte vann den där matchen, det var lite sjukt. Han servade för det i andra set och ingenting talade då emot Cecchinato, förutom då att det mesta går emot honom nu för tiden.

Fognini var väldigt sömnig i sin första match, men hoppas han vaknar till nu. Vore kul att se honom mot Thiem på lördag och sen kanske Thiem-Zverev på söndag, hade varit trevligt. Ruggigt bra lottning för Zverev förresten, så han borde ta chansen att samla på sig lite poäng här, precis som han gjort hela säsongen. Spelmässigt har det varit uselt, men han har i alla fall utnyttjat sina seedningar och sett till att plocka poäng när chanser getts.

I Gstaad har man däremot orkar uppdatera lottningen. Det var ju lite bra.

Carballes Baena är en spelare som imponerar på mig just nu. Jag har aldrig haft något vidare gott öga till honom, jag har alltid tyckt han varit ruggigt medelmåttig, men nu har han börjat serva lite bättre och med en serve är hans övriga spel plötsligt rätt bra. Tror han kan knacka på dörren till topp-50 innan årets slut faktiskt. Med den här serven borde han kunna börja vinna matcher på hardcourt också. Arbetshäst den här killen. Känns som det är väldigt få procent bolltalang och väldigt många procent arbete. Rättvist på något sätt att en sån spelare lyckas hitta något som förbättrar ett slag rejält.

Fabbiano-Stebe, det är nog inte den starkaste kvarten i år på atp-nivå. Starkt av Stebe får man säga. Man har trott att han lagt av hur många gånger som helst men så kommer han tillbaka efter något år borta och i kvarten här. Låg nivå och allt sånt, den här turneringen är verkligen skrattretande svag. Att Moutet är seedad liksom. Han har knappt spelat på atp-touren förut, och ännu mer knappt vunnit matcher. Ändå var han seedad så rätt okej att få den lottningen men väldigt bra av Stebe och grym chans att ta sig ett snäpp längre. Fabbiano hade det struligt mot Ehrat och är ruggigt svag på grus. Han når liksom inte upp till bollen riktigt. Så om Stebe kan spela smart där kan det bli semifinal och vilket lyft det skulle vara för honom.

Känns väl högst troligt att Bautista vinner ändå skulle jag säga så ingenting har ändrats sen jag skrev inför turneringen i måndags. Han kliver in i turneringen senare idag.

Ingen sjätte raka Atlanta-titel för Isner. Han och Opelka har nu spelat åtta tiebreakset i rad mot varandra. Det är lite sjukt det. 6-2 till Opelka i tiebreaks mellan dem. Får han inte riktigt vara nöjd med, Isner.

Vem ska vinna nu då?

Dels är det en jättechans för en lite sämre spelare att vinna en atp-titel. Kolla på den undre halvan där, Norrie, Popyrin, Humbert och Kecmanovic. Sällsynt bra möjligheter för dem, för Fritz är liksom ingen bombsäker finalist där direkt.

De Minaur har ännu inte klivit in i turneringen, men ändå har hans chanser hunnit öka. Isner borta och flera andra av de någorlunda bra spelarna har försvunnit. Otroligt oklar form på De Minaur. Han har egentligen inte spelat bra sen precis i början av året. Sen har han varit skadad, han kom fel in i det när han kom tillbaka då han inte behärskar grus, och sen blev gräset bara en stor besvikelse. Kanske läge att hitta tillbaka nu då. Motståndet ser i alla fall inte direkt oöverkomligt ut. Klahn, Ebden, Evans, något sånt, för att nå final, och eventuellt en svag motståndare där också. Han kommer egentligen inte behöva göra mer än det han ska göra för att vinna den här titeln, De Minaur.