Inför dagens finaler

En späckad finaldag väntar. Häng på!

11:00 Tammerfors: Ymer-Griekspoor 1,74-2,15 Bethard

Vi ska börja dagen med en svensk titel. Tyvärr inte på atp-touren men väl på challegertouren. Det skulle förvåna mig om Ymer inte vinner den här matchen. Griekspoor är lite underrankad kanske då han inte spelat någon full säsong ännu, han är mycket skadad, och lite kapabel är han. Han slog Khachanov i Rotterdam tidigare i år. Det är ju inte så tokigt, även om Khachanov då var under isen, minst sagt.

Ymer har en obehaglig förmåga att strula till det för sig själv i matcherna så det blir säkert jämnt idag också precis som det varit hela veckan för honom, men jag tycker att Ymer är ganska mycket bättre och det ska ge utslag.

Om han vinner idag så är han bara en bra turnering från att bli Sveriges första topp-100 spelare på precis hur länge som helst, så hoppas han löser det här under förmiddagen. Trevligt av arrangörerna förresten att spela sin final tidigt så tennisälskare har chansen att se den matchen innan dagens atp-finaler drar igång.

12:00 Gstaad: Ramos-Stebe 1,28-4,25 Bethard

Helt otroligt det här på flera plan. Dels på så sätt att Ramos, han har ju liksom redan varit ute från atp-touren. Han har inte haft ett rätt på ungefär hur länge som helst men så har han sprattlat till nu och spelade bra i Båstad och riktigt bra här.

Men ännu mer otroligt, Stebe. Hur sjukt är det inte att gå till en atp-final när man nästan aldrig spelat tennis utan ägnat hela sin karriär åt att vara skadad? Han är en sån här spelare som man liksom hånat för att han haft turneringar på skyddad ranking trots att han inte haft någon ranking på många år. Han har spelat några matcher i år och ja, han har knappt kunnat spela. Fram till den här veckan då. Svag klass på startfältet och hans lottning har varit bra, men han har ändå slagit några stadiga topp-100-spelare och att man kan göra det när man som sagt inte ens spelat på rätt många år mer än kortare perioder, det ska verkligen inte vara möjligt.

Utgångsbudet är väl precis som oddsen indikerar att Ramos vinner idag, men oj så kul det vore om Stebe kunde ta den här chansen. Man riktigt känner hur han lever drömmen nu. Eller om han ens kunde drömma om det här för bara någon månad sen när han inte satte en boll.

12:00 Basilashvili-Rublev 1,83-2,10 Bethard

Tack för det här. Gstaad 12, Hamburg 12. Det kommer nog alltid övergå mitt förstånd att inte atp går in och ser till så att finaler aldrig spelas samtidigt. Det här är verkligen totalt idiotiskt.

Den här finalen hade man nog inte gissat innan veckan.

Hur kan det egentligen vara så här? Basilashvili har sin bästa ranking någonsin den här veckan vilket är fullt naturligt. Detta är hans sista vecka med 500 poäng från Hamburg förra året. Men nu har han alltså chansen att fylla på med 500 nya. Trots att han inte är i form, inte bra på grus, och inte mycket mer än en duglig atp-spelare. Den här grejen där tennisspelare blir helt andra spelare på en särskild spelplats år efter år, jag kommer aldrig förstå mig på det. Det kan inte gå att förstå. Tittar man på Basilashvilis resultat i år så har han vunnit strömatcher. Han har inte varit längre fram än i kvarten i någon turnering trots att han spelat många mindre turneringar. Nu i final här trots att det är grus och trots att det här är en rätt stor turnering.

Rublev kanske inte heller någon väntad finalist. Han har haft otroligt svårt att hitta tillbaka till sin tidigare höga nivå det senaste dryga året men nu plötsligt spelar han bra igen på grus, som inte är hans bästa underlag heller. Kul att se dock. Man ska veta det, att medan ryssarna Khachanov och Medvedev blivit topp-10 har Rublev varit skadad och sladdat, men innan dess var han bättre än dem, trots att han är ett år yngre än dem. Så han ska ju vara på väg mot toppen han också, allt annat vore konstigt.

Vem vinner då? Basilashvili känns tryggare. Är det något han har så är det iskalla nerver medan Rublev skulle kunna påverkas negativt av att det är en så pass viktig match. Medan Rublev, jag tror han är ganska klart bättre, och det borde ju kunna ge utslag.

Det enda man kan vara säker på är att det kommer smälla. Det här är två spelare som avskyr försvar. Den som smäller först och gör det dugligt vinner.

23:00 Atlanta: De Minaur-Fritz 2,05-1,90 Bethard

Visst har han skaffat mustasch, De Minaur. Det ser konstigt ut. Som att han är smutsig på något sätt men det är ett försök till mustasch tror jag. Han passar egentligen i det skulle jag säga, men det ser konstigt ut. Han ser ju liksom knappast vuxen ut så det blir som en mustasch på ett barn. Märkligt.

Han har spelat rätt bra under veckan i alla fall, De Minaur, men ärligt talat var det ju lite så i torsdags när han klev in i turneringen att han inte behövde göra någon direkt bra turnering för att nå final. Det var väldigt upplagt för honom. Lite lurigt igår mot Opelka. Det är varmt i Atlanta den här veckan och bollen flyger som en raket genom luften. Opelka har varit nästan obreakbar men De Minaur hade honom på kroken i alla set och lyckades till slut i skilje. Fullt rättvist, han var mycket bättre även om det så klart alltid är svårt att jämföra när en servekanon möter en ickeservekanon.

Fritz har också haft en grym lottning och kunnat promenera fram till finalen på ungefär samma sätt.

För mig är det inte direkt något snack om vem som är den bättre spelaren av de här två. De Minaur är på en helt annan nivå spelstyrkemässigt och är den av dem som kommer bli överlägset mycket bättre. Men hemmaplan för Fritz som ska gynnas av den snabba bollflykten och så har han kanonform, De Minaurs form är lite oklart.

Jämnt, kul match mellan två helt olika spelstilar. Såg dem mötas i knatteslutspelet i Milano, om det var i höstas kanske. Det var kul. Det blir nog kul ikväll också.