Inför Montreal

Såja! Nu börjar det. Det är ju verkligen nästan alltid något som börjar i tennisens värld och det är en stor del i att jag älskar tennis. Jag tycker inte mycket om att tjata om saker i efterhand. Jag gillar att se fram emot saker. När det redan har hänt, då har det hänt och man har upplevt det. Då kan det vara. Men att ha saker att se fram emot, det är det bästa det.

Efter Wimbledon har vi haft en misärartad Båstadvecka, en Hamburgvecka som kanske inte höll högsta klass, och så Washington veckan som var, som blev en riktigt bra turnering. Men nu ska det bli ännu bättre. Nu är det mastersdags, två veckor i rad, sen en vecka med US Open-kval och en mindre atp-turnering och efter det, mina vänner, på det igen bara, US Open.

Ingen Djokovic och ingen Federer. Jag vet inte om jag skrivit det förut men det blev klart för mer än en vecka sen. Båda två slitna. Hittepåslitna ska man väl kalla det kanske. De hade utan tvekan kunnat spela om de velat men nu vill de vila, och det är ju smart. Och det är egentligen direkt osmart av Nadal att spela. Om det är någon som hade behövt vila så är det han. Nu Montreal, sen Cincinnati nästa vecka, en vilovecka på det, och därefter US Open. Han ska alltså spela fyra av de fem närmaste veckorna på hardcourt och det klarar inte hans knän. Så ska han vara ett hot i US Open måste han nog torska tidigt någon av de här veckorna. Djokovic och Federer, som inte har några större problem med förslitningar, hade däremot absolut klarat det här schemat, men de är lite lata/smarta ändå.

Eller klurar Nadal på platsen som världsetta kanske? Om han går till final eller vinner här går han om Djokovic på årsrankingen. Ska mycket till för att han ska hålla sig före till årets slut ändå med tanke på att Djokovic har en väldigt stark period av säsongen kvar medan Nadal aldrig är stark under den period som är kvar, men man vet inte. En duglig prestation av Nadal här, och så skräller han och vinner US Open. Då blir det svårt för Djokovic att slinka förbi igen innan årets slut. Lite spännande ändå. Federer hade behövt spela den här veckan för att ha en chans att bli världsetta i år. Nu kommer han vara för långt efter för att ha chansen.

Nadal-De Minaur i första matchen, den kittlar ju. Eller Nadals första, De Minaur ska slå Evans först vilket inte är givet, men väldigt troligt. Kan De Minaur ha en chans mot Nadal? Jag tror ju egentligen inte det. Jag tror han är för tunn. Han är snabb nog för att kunna bolla tillbaka det som Nadal kastar emot honom, men jag tror inte han riktigt kan hålla emot. Nadal kommer få lite för bra lägen till slut. Men den ska man se. Väldigt fin match. de har mötts två gånger tidigare. 6-1 6-2 6-4 för Nadal båda gångerna. Men har De Minaur hunnit växa till sig lite mer nu? Kanske det. Sen som värst Goffin för Nadal. Det brukar passa honom rätt bra. Halvtuffa motståndare för Goffin innan det dock. Men inledningsvis helt okej för Nadal, samtidigt som matcherna inte alls känns ointressanta. Fognini som en är en mardrömsmotståndare för Nadal kan det bli i kvarten, men kanske mer troligt med Coric, som Nadal också för övrigt har riktigt risig statistik mot. Han är kanske inte helt nöjd med sin lottning ändå, Nadal.

Thiem andraseedad, och när ryker han är väl frågan. Det är normalsnabb hardcourt här och då har han aldrig varit ett hot. Kanske inget plus att han förberett sig för turneringen med att spela på grus heller. Hemmaplan för Shapovalov som jag tror har en kanonchans. Han har presterat här förut och brukar lyftas av hemmaplan. Thiem är inte mycket mer än knapp favorit där. Och Mot Cilic skulle han väl inte ens vara favorit, så bra chanser för de spelare som hamnat precis vid Thiem i lottningen.

Medvedev och Kyrgios kan få mötas för andra gången på bara några dagar. På onsdag spelas den i så fall. Om man då tänker att Kyrgios kommer orka åtminstone halvkämpa mot Edmund vilket är långt ifrån säkert. Brukar vara bra för Kyrgios att ha tuffa lottningar och det har han utan tvekan här. Så hoppas han kan orka. Medvedev är nog inte jättenöjd. Även Isner på samma del av lottningen, hårda bud där.

Vilken nivå det är alltså på såna här mastersturneringar. Khachanov, Dimitrov, Wawrinka, Felix, Pouille och Raonic. Komiskt nog är alla i mer eller mindre dålig form, så det blir väl helt ennkelt en kamp om vem som kan hitta åtminstone lite rätt när det gäller den kvartsfinalplatsen.

Helt okej lottning för Zverev, och därmed även för Tsonga. Bra chans för någon av dem att nå en välkommen kvart på den här nivån.

Tsitsipas var i final här förra året och han är min andrahandsfavorit här även om hans lottning kanske inte är superbra. Det finns inga enkla matcher i såna här turneringar men inledningsvis kunde det vara värre. Nishikori i kvarten dock halvtaskig lottning och sen Nadal redan i semi, lite orättvist dålig lottning för Tsitsipas tycker jag. Zverev som också är semiseedad fick det mycket bättre.

Mycket att hålla reda på. Det känns väldigt öppet bakom Nadal. Oddsen då?

Jag tycker nog egentligen att Nadal borde vara ännu lite större favorit. Det kommer krävas lite av en flopp för att han inte ska vinna.

Men om han inte vinner då?

Att Thiem är andrahandsfavorit enligt oddsen är lite av ett skämt i min värld. Zverev och Medvedev mer betrodda än Tsitsipas känns också väldigt tveksamt. Kyrgios? Kanske. Det är ju upplagt för att han inte ska orka den här veckan, men egentligen är han den som har bäst chans av alla att slå Nadal om han bara tar sig dit.

Vill man spela en skräll så kanske Tsonga som vunnit den här turneringen förut och är lite på gång. På rätt halva dock och en överkomlig väg fram. Inte omöjligt, kapaciteten har han.