Inför kvartarna i Montreal

Det är ingen Federer och ingen Djokovic, men just i kvartarna såhär kan ju det vara lite bra. Utgången av matcherna kanske inte blir lika given.

18:00 Thiem-Medvedev 2,40-1,66 Bethard

Fyran mot nian. Det här är ju en kvartsfinal i en mastersturnering som man kan leva med. Lite överraskande för min del att Thiem har 2-0 i inbördes. Att han vann på grus i somras i Barcelona är väl inga konstigheter. Var det då Medvedev hade en ledning i första men föll ihop totalt sen? På hardcourt i St Petersburg förra året, lite märkligt, men där är det långsam, studsig hardcourt så inte så konstigt ändå.

Jag tycker inte att Thiem varit bättre än varken Shapovalov eller Cilic men han har gjort det toppspelare gör, presterat på de viktiga poängen och det är en stor del av spelet. Nu däremot tror jag faktiskt inte ens han kommer få chansen att spela så många såna avgörande poäng. Jag tror att Medvedev kommer vara på tok för bra och egentligen tror jag att det här passar Thiem rätt dåligt. Medvedevs flacka spel borde vara riktigt dåligt för Thiem och nja, jag tror det blir tufft. Jag tycker inte att Thiem är en toppspelare på vanlig hardcourt. Ikväll får han en chans att bevisa motsatsen.

20:00 Khachanov-Zverev 1,95-2,00 Bethard

Jag har ju verkligen svårt att se att Zverev med sitt spel nu för tiden ska kunna hålla emot när han möter Khachanov men man ska samtidigt inte underskatta honom. Han har en så pass bra serve, Zverev, att det ändå är svårt att komma åt honom. Han har liksom genomgått lite av en personlighetsförändring som tennisspelare. Från att vara en jättebra spelare med bra serve har han nu nästan börjat spela som någon slags servekanon som bara försöker hålla igång bollen när den är i spel och hoppas på att motståndaren ska göra bort sig. Typ Roddick, ibland Isner, och så vidare. Nu servar han inte så bra, men det är lite åt det hållet. För Khachanov handlar allt om att få vara offensiv och jag vet inte, men jag tror ju inte att Zverev kommer försöka göra så mycket åt att Khachanov får börja attackera och Khachanovs attack mot Zverevs försvar, det ska inte kunna sluta på så många sätt. Khachanov ska rimligen vara rätt klar favorit här. Bra tennis blir det om man gillar kraft och fysik och ogillar finesser men några direkta artister är de ju inte, det kan man inte påstå.

00:30 Nadal-Fognini 1,15-6.85 Bethard

Fyra förluster mot en så mycket sämre, Fognini är nog Nadals mardrömsmotståndare nummer ett egentligen. Han respekterar liksom inte Nadals spel riktigt utan han ställer sig bara rakt upp och ner och slår tillbaka Nadals blytunga grundslag innan Nadal till slut tappar lite längd och då attackerar Fognini. Det är Fogninis fantastiska förmåga att se var en boll ska komma och därmed kunna ställa sig helt förberedd tidigt inför slagen som gör detta. I princip ingen annan hinner spela som han gör mot Nadal, men Fognini är bäst av alla på att bedöma var han ska stå för att komma så rätt till bollen så tidigt som möjligt och det öppnar möjligheter för honom. Sen är det inte direkt lätt ändå, det är inte som att han slår Nadal varje gång direkt, men riktigt bra dagar kan han göra det, även om Nadal inte sänker sig. Och riktigt sådär perfekt har han väl inte känts hittills under veckan, Nadal. Fognini, han har sett jättefin ut även om motståndet varit svagt. Jag tror det här kan bli en rejäl kamp. Fognini tycker oftast det är roligt att spela mot Nadal, så humöret brukar vara på topp. Det är en bra start.

02:00 Bautista-Monfils 1,74-2,25 Bethard

Faktiskt rätt lätt att förstå att Bautista haft det lite tufft mot Monfils, även om Monfils segermatcher är några år tillbaka i tiden från när Bautista inte var den toppspelare han är nu. Börjar han inte kännas lite värd att bli topp-10 snart, Bautista? Han har rejält häng på att avsluta året där.

I teorin så passar det här Monfils bra. Bautista vill ta bort tid från motståndarna med sitt flacka bollande i högt tempot. Men om man som Monfils är overkligt snabb och dessutom har en defensiv position i banan, då blir det plötsligt inte så effektivt det där som Bautista ägnar sig åt. Det blir plötsligt lite vekt. På Bautistas plussida sätter vi att han är väldigt beroende av att åtminstone inte hamna på försvar. Mot Monfils hamnar man aldrig på försvar, så där behöver han inte oroa sig.

Bautista för mig den ganska mycket bättre spelaren numera, men jag tycker ändå Monfils har en bra chans på deras spelstilar.