Så gick kvartarna i Montreal

Vilket spel alltså. Precis när man suttit och gnällt över nivån på spelarna bakom de tre bästa så studsar några av dem till och bevisar motsatsen.

Han kan spela den där Fabio. Sen kan det gå lite åt fel håll också, men att han kan göra såna där set är liksom bara ren magi. Sjuka bollar i den matchen och ovanligt att Nadal kommer tillbaka när han ligger under med 0-1 i set. Han brukar ha otroligt svårt att ändra på matchbilder utan när det väl börjar rulla åt fel håll, då finns det sällan något stopp. Nu var det i och för sig inte mycket som ändrades. Fognini klarade inte att göra tre magiska set och gör han inte ett magiskt set, då vinner Nadal när han är så bra som han är nu. Tycker han ser ut att vara i otroligt bra skick, Nadal. Man kan rätt enkelt se det på hur han firar sina vunna poäng när han gjort något riktigt bra. När han börjar skutta lite sådär när han vamos:ar, då vet man att han känner sig i gott fysiskt skick. Och när det gäller honom så är det just fysiken det handlar om. Känner han sig stark och frisk så följer spelet och i synnerhet skallen med. Då känner han sig nog rätt svårslagen, kan man utan överdrift säga. Grym insats av Fognini, grym match, men Nadal är väldigt bra nu.

Det var slut på det roliga nu för Thiem. Slut i rutan så att säga. Det går inte att spela sådär om man ska stå sig mot världens bästa spelare. Det är för vekt, för planlöst, och allmänt orejält. Han som har det tyngsta spelet av alla på grus bortsett från Nadal blir på hardcourt så vansinnigt tunn och duttig av att han helt enkelt inte hinner spela det spel han vill göra. Det blir den där veka, slicade backhanden, det blir de svaga nätattackerna där han är hopplöst osäker, och det blir till slut liksom ingenting. När det är vanlig hardcourt får Thiem vara väldigt glad om han når kvarten i såna här turneringar för jag tycker verkligen inte att han har så mycket att komma med. Medvedevs siffror den här veckan skrämmer. Han har inte ens varit i närheten av att förlora ett set. Men jag skulle nog allt vilja se honom mot riktigt starkt motstånd innan jag bedömer honom.

Det blev nästan lite hånfullt mellan Khachanov och Zverev. Nu har det spridit sig. Nu har den första spelaren lärt sig att Zverev inte längre riktigt har någon offensiv överhuvudtaget. Khachanov, som normalt smäller så fort han ser en boll, stod och duttade över mest hela tiden för att kolla om Zverev tänkte slå till bollen men nejdå, det gjorde han inte i den här matchen heller och till slut kom ett tillräckligt bra läge för att Khachanov skulle kunna avgöra utan att ens ta någon risk. Blir intressant att se hur det blir när även lite sämre spelare lär sig det här, och enbart står och bollar över mot Zverev. Om ha till slut kommer lära sig slå till bollen igen eller om det då kommer bli ännu värre och förlusterna ännu tyngre. Precis som för Thiem, i nuvarande skick får Zverev vara otroligt nöjd om han kan utnyttja sin seedning och gå till kvarten i såna här turneringar.

Den sista matchen regnade bort. Bautista och Monfils spelar idag klockan 19 och vinnaren där spelar sen nattmatch mot Nadal. Ryssarna möts klockan 21 ikväll. Inget fel på nivån i den matchen.

Men nu tar Nadal hem det här va? Jag tycker det känns så. Det var nog igår han skulle förlorat om han skulle göra det.