Inför Montrealfinalen

22:00 Nadal-Medvedev 1,45-3,05 Bethard

Det är inget fel på folks tilltro till Medvedev, så mycket kan man ju säga. Han, som aldrig egentligen presterat någonting, om man ska vara lite ärlig. Han har inte vunnit något stort, inte tagit några stora enstaka segrar i stort sett, anses ikväll ha en kanonchans att slå Nadal som är den här turneringens mest framgångsrika spelare någonsin. Man ska inte förkasta folks åsikter sådär rent allmänt, kanske särskilt inte när man hamnade med brallorna nere igår när man slog sig för bröstet och sa att han antagligen inte är ett dugg bättre än Khachanov, men jag är ju inte den som ger mig riktigt. Jag tycker det är en märklig tilltro som folk lagt sig till med gällande Medvedev den här veckan.

Inga inbördes möten. De skulle ha mötts i Barcelona men Nadal torskade ju semin mot Thiem där så det blev inget.

Hur blir det då?

Faktiskt rätt svårbedömd hur han ska passa eller inte passa mot olika spelare, Medvedev för hans spelstil är så extremt spretig. Han har liksom lite av allt och kan styra sitt spelsätt efter vad han vill göra i en specifik match. I framtiden tror jag i alla fall att han kommer kunna göra det. Än så länge kanske han inte riktigt utvecklat den där ultimata förmågan att kunna anpassa sitt spelsätt men med tanke på hur stor bredd han har borde han göra allt för att bli bra på just det, att kunna anpassa det så det blir så jävligt för motståndaren som möjligt.

Än så länge är han en kontringsspelare, Medvedev. En ganska defensiv sådan. I grunden vill säga. Han kan attackera också, men om han får välja motar han hellre boll. Och det är väl här det blir lite antingen eller ikväll. Antingen är han medveten om vem han möter och försöker använda sig mer av sitt offensiva spel för helt ärligt, det går inte att slå Nadal genom att mota boll. Det finns inte en möjlighet. Och när man inte är snabbare än vad Medvedev är, då rinner möjligheterna ytterligare ut i sanden. Han måste ta de chanser han får att vinna lite kortare, snabbare poäng ikväll, annars är han chanslös.

Det ska bli intressant att se hur Medvedev kan använda vinklarna ikväll. Han är duktig på det, och det är något han är intresserad av att utnyttja. Ni vet den här serven han har där han ställer sig väldigt brett för att kunna vinkla ut motståndaren maximalt i sidled. Inte så mysigt för Nadal som har en väldigt defensiv returposition. Vi får se om Nadal kommer vara förberedd för detta och ställa sig lite längre fram. Kanske, men inte säker. Spännande detalj att hålla koll på i alla fall.

Överlag är jag rätt övertygad om att Nadal vinner. Jag tycker inte att Medvedev på något sätt ännu visat att han är nära toppen och det är absolut inget fel på Nadals nivå den här veckan. Dessutom ska det på papperet passa Nadal mer än okej spelstilsmässigt. Medvedev har inte offensiven för att slå Nadal på det sätt som man enklast slår Nadal på.

Nadal vinner, men det borde kunna bli väldigt bra spel och mycket hög nivå. Medvedev ska vara bra nog för att stå upp i bollandet och Nadal kommer i vanlig ordning hålla sin nivå. Långa, malande bollar lär det bli och vi får se om Medvedev hittar på någonting för att ta sig ur det.