Väntad slakt i Montrealfinalen

Det var faktiskt precis sådär jag väntade mig det och min fråga kvarstår, vad var det egentligen som fick folk att ha så extremt höga tankar om Medvedev inför den här finalen?

Han hade breakbollar i det första gemet, Medvedev, men det syntes redan då att det enda som skulle kunna göra så han hängde med i matchen var om Nadal skulle ha väldigt svårt för hans serve. För det spelet som spelades i första gemet, det klarar inte Medvedev, inte en chans. Han imponerade, han krossade många av de andra den här veckan och det kommer han absolut kunna fortsätta göra, men det är faktiskt så, och kommer om jag får avgöra vara så under en överskådlig framtid, att Medvedev inte har kunnande nog för att kunna hota de tre i toppen. Han har i min mening redan fått ut otroligt mycket, kanske allt, av sitt kunnande nu när han är etablerad på topp-10. När han blir inkastad i en sån här match går det för fort, blir för svårt, och allt möjligt. Han klarar det inte.

Det låter som en fotknölssågning detta. Det är det absolut inte. Det är bara ett försök att med kraft slå fast att om någon nu mot förmodan ska utmana de tre i toppen så är det inte Medvedev för han har inte spelet som krävs för det. Hans kombination av egenskaper är ofta otroligt effektiv när han möter vanliga spelare men jösses så avslöjad han blev igår kväll, och han har blivit det tidigare också när han mött de bästa. Det som mot andra spelare ser ut som att han har allt ser mot de bästa ut som att han har absolut ingenting.

Till hans försvar, om det nu är en positiv sak, ska sägas att han föll ifrån mentalt och det fullständigt när han märkte att han inte hade något att komma med. Men samtidigt ska man också säga att 6-1 hade varit ett mer rättvist resultat i första set, så han fick nog ändå de gem han förtjänade kanske.

Inte mycket mer att säga. För vek, för trubbig, för fladdrig, för svag serve, för klent returnerande, för långsam. Allt det som mot andra spelare är så precis lagom bra för Medvedev räckte igår inte till. Jag tycker att folk ska lugna sig rejält med värderingen av honom. I kampen med Thiem, Zverev, Nishikori, Khachanov, Tsitsipas, Bautista och alla de där kommer han absolut kunna stå sig bra. Men jag ser verkligen ingen möjlighet att han mer än någon enstaka gång ska slå någon av de bästa så på den punkten får någon annan ta ledartröjan.

Nadal då?

Riktigt bra så klart. Koncentrerat, stabilt, och jag tror han kände sig väldigt bra fysiskt den här veckan. Man ser på hela hans uppenbarelse när han känner sig stark. Och givetvis, han växte nog lite av att Djokovic och Federer inte var på plats. Han blir lite större då och allt blir så mycket enklare. Inte mycket mer att säga om hans insats egentligen. Han var överlägset i finalen och relativt stabil på vägen fram dit. Han gjorde det han skulle och tar nu en välförtjänt vila fram till US Open. Smart det också, det blir faktiskt han som får den perfekta uppladdningen nu. Djokovic och Federer får slita lite på sig nu och sen en veckas vila bara. Nadal får två veckors härlig vila eller i hans fall kanske snarare maniskt tränande. Och det med massor av självförtroende innanför västen. Nadal kan bli farlig i US Open i år.