Rogge overkligt utspelad med mera

Det är inte så ovanligt som man kan tro kanske att Federer blir totalt utspelad, det händer, men vilken smäll det här var ändå.

Han fick liksom inte chansen att börja spela riktigt, Federer. Rublev slog först och gjorde det nästan hela tiden tillräckligt bra. Någonstans tycker jag inte man ska dra så stora växlar på matchen mer än att man så klart ska hissa Rublev och notera hur sjukt hög kapacitet han har. Jag tror att jag mumlade i podden igår om att han mycket väl är den som till slut kan bli bäst av de tre ryssar som just nu är med i toppen. Var nära att alla tre nådde kvarten här förresten, Medvedev, Rublev, och Khachanov som misslyckades. Man ska komma ihåg att Rublev dels är ett år yngre än de andra två men också att han för ett par år sen ändå var bäst av dem. Sen har han haft sjuka problem med skador och delvis också sitt spel, men nu är han i form igen för första gången på länge och han har liksom en offensiv som är intressant på så sätt att han kan spela på ett sätt så det hela tiden är upp till honom. Som mot Federer igår. Federer fick inte riktigt chansen att spela ens hyfsat. Sen kanske han inte gjorde tillräckligt heller för att komma ur matchbilden som var, men Rublev gjorde det inte lätt för honom. Vad säger ni, bryr sig Federer så mycket om masterstitlar längre? Jag tror knappt det. Han är ju en person där allt handlar om rekord och siffror och när han nu halkat hjälplöst efter gällande masterstitlar och stora titlar, det känns väl som att hans fokus kanske ligger sådär väldigt mycket på att försöka behålla ett av de sista viktiga rekorden han har chansen att ha kvar, antalet Grand Slam-titlar.

Pouille är helt fantastisk. Jag har svårt att gilla det, men fantastisk är han. Han var i semi i Australian Open där lottningen utvecklades på ett helt overkligt sätt för honom och han drog full nytta av det. I övrigt har han en kvartsfinal i år, i Stuttgart. I övrigt absolut ingenting. Han har minusstatistik på atp-touren i år, 12-15. Ändå är han 31:a i världen och är nu plötsligt i kvarten i en mastersturnering också. Hans förmåga att pressa fram formen när det behövs är helt overklig. Samtidigt kan man ju kanske fråga sig varför han är så usel annars. Märkligt, jag är nyfiken på honom helt enkelt. Fantastiskt resultat för honom det här i alla fall.

Medvedev, det börjar ju bli lite löjligt på något sätt. Struff, som servar precis hur bra som helst och är stark i spelet, får knappt gem. Men väldigt bra exempel på vad Medvedev är. När man inte är tillräckligt bra, då går det nästan inte att slå honom. Han har tillräckligt bra returer för att få bollen i spel mot Struff och när bollen sen är i spel, då missar han ju inte, Medvedev utan det spelar inte så stor roll hur mycket Struff pangar på, Medvedev missar inte. Sen blir det annorlunda när han möter någon av de allra bästa men Medvedev känns just nu som den säkraste spelaren på att slå alla andra och det lär ta honom till åtminstone femteplatsen på rankingen rätt snart.

Djokovic ska man väl nämna kanske men Carreno Busta, det är liksom inget motstånd. Rätt ointressant om Djokovic torskar tre eller sju gem där.

Att det skulle spricka för Kecmanovic var ju ingen skräll direkt och precis som väntat, han var totalt chanslös på att hänga med. Mycket bra spelare, Kecmanovic, men lika mycket otroligt beroende av att ställas mot rätt spelstilar. Mot fel spelstilar är han helt stekt.

Mannarino hade Goffin i första sets tiebreak. Och hade fram dit varit lite bättre skulle jag säga. Goffin hamnade lite för långt bak och Mannarino, han stod inte långt bak kan man ju säga. Jäklar vad han pressade upp tempot. Men jättebra avslutning på tiebreaket från Goffin, Mannarino är inte den mentalt starkaste spelaren och sen föll han ifrån helt och hållet. Inte så konstigt kanske. När man förlorat ett sånt där jättelångt första set där man är lite bättre, så känns vägen tillbaka nog rätt lång.

Svarre var bättre än Gasquet under andra halvan av första set. Gasquet hamnade alldeles för mycket i rena dueller där men han servade bra, höll sig kvar, och i slutet av tiebreaket kom han sen plötsligt in i exakt rätt spelsätt, Gasquet. Han varierade farten och skruven maximalt och då kan inte Svarre attackera på samma sätt och blir ganska ofarlig. Han lyckades sen bibehålla den matchbilden matchen ut, Gasquet. Bra gjort, men Svarre borde kanske stängt butiken i första set där han var klart bättre. Hade han tagit det hade Gasquet knappast kommit tillbaka.

Mycket tjat om spelstilar, men det avgjorde i matchen mellan Nishioka och de Minaur också. Kändes märkligt oförberedd, De Minaur. Han lyckades inte komma åt Nishioka överhuvudtaget utan det blev alldeles för mycket säkerhetsbollande och där var Nishioka bättre. Nishioka i kvarten. Jag tycker ju han är bra, men kvarten i en masters, lite märkligt.

Det var åttondelarna det. Kvartarna idag blir lite annorlunda med tanke på hur skrälligt det blivit.

Igår kom också domen för Kyrgios efter hans utbrott mot Khachanov. Vad tror ni? Avstängd en månad? Ett halvår? Nej. Möter på en dryg miljon kronor. Rejäl summa i och för sig, men undrar vad man ska göra för att bli avstängd från atp-touren. Här kommer två exempel på vad man kan göra utan att bli avstängd.