Djokovic besegrad!

Vilken smäll. Jag ska inte tjata för mycket om min känsla som jag hade igår, men chockad är jag ändå inte. Fortfarande dock, vilken smäll.

Jag såg inte matchen men jag har sett det mesta av den här under morgonen och otroligt bra nivå måste jag säga. Djokovic borde kanske ha stängt matchen. Han var klart bättre fram till mitten av andra, men sen tror jag faktiskt han tyckte det kändes lite jobbigt att behöva hamna i ett avgörande set. Det var så jobbigt spel, så malande dueller, och han hade ingen riktig koll på Medvedev. Han var lite bättre, men han hade inte kontroll och när Medvedev då fick med sig break i andra, som sagt, jag tror Djokovic tyckte det kändes lite allmänt jobbigt.

Man ska inte ta något ifrån Medvedev, men jag tror inte att Djokovic hade förlorat den här matchen om det varit en Grand Slam-turnering. Det känns mer och mer som att de tre bästa inte längre bryr sig riktigt lika mycket om mastersturneringarna utan det är slams det handlar om. Federer verkade inte alltför nedslagen efter sin förlust tidigt i veckan, Djokovic var kanske inte lika desperat här som han varit i en slam, och Nadal står över den här veckan. Det är ingen rolig utveckling, men det kanske bara är lite så att de blivit så pass gamla och gjort så mycket att det bara är slams som kan kräma fram det absolut sista ur dem. Jag tycker Djokovic gjorde det absolut mesta för att vinna den här matchen, men jag tycker inte han gjorde allt.

Två raka segrar för Medvedev mot Djokovic och min fundering där, om det är så att Djokovic passar honom så pass bra att det kanske inte är så konstigt om han slår Djokovic emellanåt, är inte det sjukt kul ändå? Jag menar, Djokovic går numera in i turneringarna som superfavorit och oftast förlorar han bara inte, inte ens Nadal eller Federer har någon jättebra chans mot honom. Inte Nadal i alla fall. Vi minns fortfarande Federers final i Wimbledon. Vi får se om han kan göra något liknande igen. Men att Medvedev nu finns, kanske till och med som den som har allra bäst chans mot Djokovic, Nadal och Federer inräknade, det känns ju väldigt spännande tycker jag inför US Open. Det blir inte en oviktig lott där. Vad tror ni, kommer Federer se till så att bollarna är precis rätt blandade så Medvedev hamnar på Djokovic kvart av lottningen?

För kvartsseedning blir det för Medvedev. Han kan inte nå fram till Thiem på världsrankingen utan han landar femma imorgon om han vinner finalen ikväll. Om han förlorar Klättrar han bara en plats och blir sjua. Komiskt förresten att Zverev och Nishikori kommer dela femteplatsen imorgon. Båda kommer ha 4005 poäng. Hur stor är den chansen. Medvedev kan komma upp på 4195 poäng om han vinner och blir då alltså femma. Till Thiem kommer han ha 800 poäng på atp-rankingen och 200 poäng på årsrankingen, om han vinner vill säga.

Goffin var sen länge klar för final när Medvedev vann sin match. Inte så rättvist. Goffin var klar fem timmar innan Medvedev eller något sånt där. Kan spela roll inför finalen. Om det inte gällt Medvedev då. Han verkar vara helt jävla omöjlig att få sliten. Detta är hans tredje final på lika många veckor. Djokovic, Nadal och Federer skulle nog få en hjärtattack bara av att tänka på att spela så många matcher. Men Goffin var det. Gasquet hade inget att sätta emot överhuvudtaget. Goffin var helt överlägsen från start till mål och även om Medvedev går in i finalen som storfavorit ikväll, Goffin kommer garanterat aldrig någonsin få en bättre möjlighet att vinna en mastersturnering än han får ikväll.

Inför den matchen ska vi givetvis prata senare idag. Titta tillbaka senare för det.