Inför finalen

22:00 Medvedev-Goffin 1,45-3,05 Bethard

Jag hade tänkt börja med att skriva att det är extremt ovanligt att någon annan än de stora, Djokovic, Nadal, Federer och för några år sen Murray, vinner mastersturneringar. Det stämmer dock inte riktigt längre, så det ska jag inte skriva. Förra året vanns fyra av nio av andra spelare och i år blir detta tredje gången på sju mastersturneringar som en annan spelare vinner. Det är inte så att de tre största blivit mindre dominanta, snarare tvärtom, men jag tycker man ser rätt tydligt att de helt enkelt inte bryr sig lika mycket om de här turneringarna längre. Det blir mer och mer så att dessa turneringar bara är en bricka i spelet där det man eftersträvar är Grand Slam-titlar. För visst är vi helt eniga om att Djokovic är totalt dominant och överlägset bäst i världen på tennis? Vet ni hur många mastersturneringar han vunnit de senaste tre säsongerna? Svaret är två. Ingen 2017, en 2018, och en i år. Helt otroligt faktiskt, men så är det. Under samma tid har han vunnit fyra Grand Slam-turneringar. Han vann ingen turnering överhuvudtaget 2017, varken masters eller slam. Sen 2018 och 2019 har han vunnit en masters och två slams, trots att det är mer än dubbelt så många masters. Som sagt, statusen på dessa turneringar börjar sjunka lite grann i mina ögon. Och kanske som sagt även i de största spelarnas.

Det där blir ju lite orättvist, att börja inför finaltexten med en lång utläggning om de tre stora och i synnerhet Djokovic men givetvis, det måste påpekas att det liksom inte är världens två bästa spelare det här. De bästa spelarna har den här veckans floppat bort sig eller saknas.

Med det inte sagt att det blir tråkigt. Jag älskar matcher där man riktigt känner hur stor matchen är för spelarna och i det här fallet är den förstås enorm. Medvedev har alla möjligheter att i framtiden vinna stora titlar, både masters och slams, men Goffin, det är fullt troligt att detta var hans chans när han summerar sin karriär. Jag tror knappast han kommer nå någon mer final. Han kanske kommer ha ett knippe år kvar när de tre bästa lägger av i och för sig så kanske är för mycket sagt men jag tror inte det.

Så, hur går det då?

Minns ni matchen i Wimbledon? Grym match där det svängde fram och tillbaka och slutade med att Goffin var starkast och Medvedev fick ett bra rejäla bryt mentalt. En av Wimbledons bästa matcher var det, något som minst sagt talar för en bra match idag också.

Vad talar för Goffin? Enkelt. Medvedev kan mycket, nästan allt, men han har ingen överskruv att tala om i sina slag och han därmed kan han inte sätta höjd i sina slag utan att det blir läge för motståndaren. Goffin kommer därmed matchen igenom få spela bollen från exakt den höjd han vill, och det är viktigt för just honom. Mycket talar för att Goffin kommer serveras en matchbild där han får alla möjligheter att spela på topp.

Vad talar för Medvedev? Att han inte torskat set mot en sämre spelare på tre veckor. Att han slog Djokovic natten som var. Att han utan tvekan är världens fjärde bästa spelare just nu och därmed mycket bättre än Goffin.

Vad tror jag då? Jag tror det blir rätt enkelt för Medvedev. Jag blir lite fundersam av matchen i Wimbledon, men Medvedev är en helt annan, mycket bättre spelare nu, och jag tror helt enkelt inte Goffin kommer vara bra nog för att hänga med.

Första masterstiteln för några av dem kommer ikväll. Medvedev spelar för en femteplats på rankingen. Goffin spelar för en tolfte plats på rankingen. Må bäste man vinna.