Medvedev superrättvis Cincinnativinnare

Det hade ju ärligt talat inte känts särskilt rättvist om han inte vunnit, så det här var ju helt i sin ordning. Bra final, men kanske inte den i min mening allra mest minnesvärda mastersfinalen. Eller mastersturneringen i stort. Publiken förresten. Vilket publikfiasko det måste ha varit den här veckan. Det var knappast ens i närheten av fullt någon gång under veckan och under finalen, det var inte mycket publik alls. Tråkigt, så ska det inte vara under en stor turnering.

Han är för stabil för att förlora såna här matcher, Medvedev. Han är för säker, både i försvaret och när han attacker. Just det offensiva spelet tycker jag är intressant. Inte många spelare som slår vinnare som det känns med Medvedev helt utan att ta några direkta risker. Han har hittat ett sätt där han har väldigt liten risk i varje slag och det ger honom en otrolig stabilitet. Som när Goffin förlorade det första setet. Vägen till att vända en match mot Medvedev, den är inte kort direkt och det är förstås det som gör att Medvedev lyckas bryta direkt i andras set. Goffin är mentalt ur balans där av att allt känns så sjukt jobbigt.

Det hade kunnat gå annorlunda. Medvedev var i min mening angränsande till överlägsen i första set, men om inte Goffin slår den där enkla volleyn på nätkanten vid 1-0 i tiebreaket där, då är han klar favorit till att vinna första set och visst hade matchen då kunnat utvecklas annorlunda. En av Medvedevs få svagheter är att han kan falla ifrån mentalt och då går det oftast inte överhuvudtaget. Det hade kunnat hända i den här matchen om han förlorat första set och känt sig allmänt orättvist behandlad.

Final i Washington, final i Montreal och vinst i Cincinnati. Hyfsade veckor får man säga och över närmare 2000 poäng in på kontot. Vilken vansinnig höjning. Femma i världen nu och en tidsfråga innan han är fyra. Eller rättare sagt, det kan nog dröja ett par månader då Thiem har en del poäng från Paris förra året men senast då kommer Medvedev vara fyra, annat kan jag inte tänka mig.

Jag ska erkänna att jag är väldigt tveksam till om han kan slå Nadal, och Federer, jag är lika tveksam där, men vi har ändå ett hot mot de tre stora inför US Open. Medvedev kan slå Djokovic och framför allt, han förlorar inte mot sämre spelare längre. Så någon av de tre stora kommer behöva slå ut honom. Det är inte som med Kyrgios att man kan räkna med att han slår ut sig själv utan Medvedev måste man slå och man kan bara hoppas att han hamnar på Thiems kvart av lottningen i US Open så man får chansen att se honom i en semifinal mot antingen Nadal eller helst Djokovic.

Det var Cincinnati det. En lite konstig turnering där det kändes som att spelarna brydde sig ovanligt lite om hur det gick. Den tar sig inte precis in på toppen av min lista över mastersturneringar om man säger så. Det var lite sådär helt enkelt. Men skit i det nu. Det är en vecka kvar till US Open och så, mina vänner, då kommer spelarna bry sig igen.

Kvalet är lottat där förresten. Båda bröderna Ymer med. Jag återkommer strax med genomgång av deras chanser.