Börja serva och vinn

Hade faktiskt inte sett det här sammanställt. I så fall har jag glömt det. Men här är det ju. Det är sjukt viktigt att börja serva i tennis.

Vi fick det är skickat till oss som bidrag till morgondagens avsnitt av Hawkeye men jag knycker det direkt, även om jag nog kan garanterat att vi kommer prata om det då också. Fortsätt skicka in förslag på vad vi ska prata om förresten, hawkeye@bethard.com.

Fem år gamla siffror detta som jag förstår det, men man har samlat in information från över 7000 matcher i Grand Slam-turneringar och kommit fram till att det är en ruggigt stor fördel att börja serva i första set. På så många matcher är 54-46 i procent räknat en väldigt markant skillnad. Så kort sagt, stor, stor fördel att vinna lotten och att då välja att börja serva förstås. I princip alla spelare gör det numera. Till och med Nadal som var den som längst höll i att alltid välja att börja ta emot vill numera oftast börja serva.

Varför är det då såhär?

Bara mentalt så klart, men det det finns ändå tydliga skäl att peka på.

Man håller ofta ganska enkelt första servegemet. Returneraren är kall och det är enklare att serva än returnera när man precis kommit igång. Men mest av allt förstås. I slutet av setet när den som inte började serva tvingas serva för att hålla sig kvar i setet vid 4-5 och i synnerhet 5-6, det är nog där den stora fördelen ligger. Den spelare som leder ser sin chans att bara vara några poäng från setseger medan den som ligger under tycker det känns som en ganska lång väg att först behöva hålla serven och sen även vinna tiebreaket.

Att det var en klar fördel att börja serva, det var ju inget nytt överhuvudtaget. Men jag trodde inte att det var så stor skillnad som det tydligen är.

Sen försvinner fördelen helt i andra och tredje set men det säger förstås sig självt och att siffrorna ens är jämna i dessa set är egentligen kanske ett ännu större bevis på att det är en fördel att börja serva. Spelaren som förlorat setet innan börjar serva i de allra flesta fall. Det måste vara 60-70% av fallen någonting. Alla gånger då en spelare servar hem ett set börjar den andra spelaren serva i nästa set, så det är helt naturligt. Spelaren som vinner första set är naturligtvis allt som oftast den för dagen bästa spelaren och att det ändå är så att spelaren som börjar serva i andra set vinner det setet i närmare 50% av fallen, som sagt, fördel att börja serva.

Samma sak i tredje set. Ungefär 50/50 gällande om servaren vinner eller inte men där är det ju också så. Spelaren som vunnit andra set är förstås den hetare när man går in i tredje set och den spelaren börjar oftast inte serva i tredje, ändå jämnt.

Fördel att börja serva med andra ord, och det här är väl egentligen mest intressant för er som satsar pengar på tennis. Oddsen justeras inte alls eller väldigt lite efter att lotten utförts. Tittar man till statistiken borde de tveklöst justeras varje gång. 54% talar sitt tydliga språk.