Inför Ymers kvalfinal

Då var det kvalfinaldags. Jag tycker någonstans vi lämnar det i stort, men det tål att nämnas, Mikael Ymer kommer ha en jättebra chans att komma in i turneringen även vid förlust idag. Det är tre spelare som har högre seedning än honom kvar i kvalet. En av dem får betraktas som väldigt trolig vinnare idag. De andra två är lite favorit i sina matcher. Det finns en stor chans att Ymer kommer vara med i den första, och alla andra, lottar om att bli en lucky loser i turneringen. Med tanke på det som sagt, mycket god chans att förlust räcker, men han kommer ändå alltid behöva vinna en lott, och därmed är det inget att lita på. Så det bästa är ju om han bara vinner idag.

18:30 Ymer-Chung 3,00-1,39 Bethard

Konstigt egentligen att han inte har några turneringar på skyddad ranking, Chung. Han kanske kom tillbaka någon vecka för tidigt, vad vet jag. Riktigt pajasigt det där systemet.

I grunden är Chung förstås det här kvalets bästa spelare. Han var topp-20 för ett drygt år sen och hade då alla möjligheter att klättra ännu högre med tanke på att han inte hade så mycket att försvara. Men sen förra sommaren har han väl egentligen varit skadad hela tiden. Han har spelat ibland, men han har aldrig känts helt fräsch. Om han är det nu vet man väl egentligen inte riktigt. Sen han kom tillbaka har han vunnit en challenger, lämnat walkover i kvarten i en, och torskat tidigt mot mycket svagt motstånd i en. Och så har han då kört över två ganska svaga motståndare i det här kvalet. Så hans nivå känns inte given riktigt i min värld. Det är först idag han blir testad mot en relativt bra spelare. I den challenger han vann behövde han inte slå någon bra spelare.

Att Chung i grund och botten är bättre än Ymer, det behövs det inget geni för att säga direkt. Frågan är som sagt bara hur pass nära en vettig nivå han är.

Jag håller personligen inte med oddsen. Jag tror att det här blir en väldigt jämn match.

Borde kunna passa Ymer bra spelstilsmässigt. Han har en svaghet i att han inte har någon offensiv att tala om. Han är inte bra när han behöver driva på spelet. Mot Chung behöver han knappast oroa sig över den saken. Chung är inte heller den som sätter mycket egen fart på bollen i och för sig, men han vill spela i ett högt tempo och för Ymers del är det bara att vänta på att Chung ska hitta på något. I lågt tempo är det fullt möjligt att Ymer är säkrare, så det blir för Chung att försöka pressa upp tempot, och det är han inte så superbra på. Han ser helst att någon annan sätter upp tempot.

Sen är frågan hur Ymer kommer hänga med om tempot väl blir högt. Han har ett fint försvar, men han är knappast van vid att spela i det tempo Chung behärskar, så om Chung bara får fart på bollen, då är nog Ymer chanslös.

Medicinen blir med andra ord att göra så lite som möjligt. Att låta Chung pressa upp tempot själv om det nu ska bli något tempo och som sagt, där har han en svaghet.

Vi hoppas på en riktigt tråkig match där ingen av dem gör särskilt mycket med bollen. Då tror jag att Ymer har alla chanser att vinna idag. Om han rycks med och försöker spela offensivt, då är han nog chanslös.

Matchen kommer tv-produceras. Om sänder, antingen i sina kanaler eller på nätet, det är däremot lite av ett lotteri vad det verkar så vi får väl se helt enkelt.