Inför måndagens spel i US Open

Då var det dags, mina vänner. Två veckor av minimalt med sömn, maximalt med tennis, och förhoppningsvis också oerhört mycket glädje och underhållning. Det är dags för årets sista, Grand Slam-turnering, US Open, en turnering som jag tycker väldigt mycket om. Inte den största, det är Wimbledon. Inte den som är svårast att vinna, det är nog ändå Franska Öppna. Inte de bästa tiderna, det hade trots allt varit bättre om dagens spel dragit igång vid 11, alltså om bara några timmar, så de europeiska turneringarna är bättre på så sätt.

Men US Open är världens största turnering på hardcourt, och hardcourt är tennisens huvudunderlag. Det är det bästa underlaget för att spela tennis på. Hade man varit tvungen att välja ett underlag som alla turneringar inom sporten skulle spelas på hade hardcourt fått garanterat över 90% av rösterna. Det är inte gräs där banorna går sönder om man spelar för mycket. Det är inte grus som…ja, grus är trots allt en hardcourtbana som man kastar grus på för att det ska bli halt. Varför ska man göra så? Tennisens olika underlag är tillsammans med räknesystemet två enormt stora delar i att sporten är så stor som den är, men jag vidhåller. Hardcourt är det bästa underlaget. Om det är det man gillar bäst, det får var och en avgöra. Där vet jag inte vad jag tycker. Jag gillar kanske gräs bäst, jag vet inte. Men hardcourt är det bästa underlaget, och är man bäst på hardcourt, då är man den bästa tennisspelaren.

Så, det är väl VM i hardcourttennis det här, och kanske därmed VM i tennis. På ett sätt får man se det som den största turneringen att vinna.

Det var ett jävla babblande. Prognosen ser bra ut. Det första regnet kommer på onsdag kväll lokal tid så två helt vansinnigt fullproppade tennisdagar med 64 matcher från den första omgången är att vänta.

Två återbud hittills förresten. Anderson och Raonic, de två glasmänniskorna, har kastat in handduken. Lorenzi och Majchrzak har kommit in för att fylla luckorna. Sjuk flyt för Lorenzi som kliver in och får möta en 16-åring som i sin senaste proffsmatch förlorade mot svensken Simon Freund. Jag vet inte, går Freund fortfarande på tennis? Han känns inte så nära US Open i alla fall. Ganska stor skillnad mellan att ryka i kvalet, som Lorenzi gjorde, och få kliva in i andra omgången av huvudturneringen, som nu blir fallet. Mikael Ymer då? Han drog en lite sämre lott. Som jag förstår det var det fyra spelare i lotten, och Ymer drog plats tre. Så han behöver ett återbud till för att komma in. Det borde kunna lösa sig.

Kom ihåg att spela på Bethard, om ni nu spelar vill säga, under US Open. Bethard har överlägset högst odds på matcherna. 98% återbetalning någonting ligger man på, det vill säga, man tar i snitt bara två kronor per satsad hundring i avgift. Det kan jämföras med att nästan alla konkurrenter på den svenska marknaden ligger på mellan 92% och 95% återbetalning. Man tar alltså mellan åtta och fem kronor per satsad hundring. En enorm skillnad i längden om man placerar några spel per dag. Kolla gärna upp det och jämför, det är inget hokus pokus överhuvudtaget. Bethard ligger kontant högst i jämförelserna när det gäller tennis.

Intressant med Berdych mot Brooksby förstås. Brooksby är född år 2000 men ser ut att vara född 2005 någonting. Han ser helt otroligt valpig ut. Bara en sån sak att han fortfarande använder sig av en tvåhandsvolley och det ser inte ut som att det är för att han föredrar den tekniken utan snarare att han helt enkelt inte kan hålla emot med en hand. Han ser så otroligt fladdrig ut att han när som helst skulle kunna blåsa bort. Men spela kan han ändå. Ingen typisk amerikansk spelare. Den amerikanska spelstilen där man servar hårt och sen skjuter från höften. Isner, Querrey, Johnson, Tiafoe, Fritz, alla. Alla amerikaner spelar likadant. Men inte Brooksby. Han servar inget vidare, han slår inte hårt utan spelar snarare väldigt funktionellt utan att ta några större risker. Bra kval, men han slog spelare som passar honom rätt bra. Säkra, löst spelande spelare var det han slog i kvalet. Jag tror inte att Berdych kommer behöva vara särskilt bra för att slå honom utan det räcker nog med att han slår hårt när han väl sätter slagen för att Brooksby ska fladdra all världens väg men ändå, jag är nyfiken på matchen. Och så klart intressant att se var Berdych står.

Om jag ska skriva sådär mycket om varje match blir vi klara i kväll någon gång. Det här håller inte.

Eubanks kan skrälla mot Garin. Den ska man hålla koll på. Garin för mig väldigt överskattad på hardcourt. Eubanks servar bra och har en viss kapacitet. Kan bli en kul match.

Obefintlgit motstånd för Nishikori. Trungelliti har en märklig böjelse där han egentligen bara spelar sin bästa tennis i Grand Slam-kval oavsett underlag, aldrig annars. Men skiljer mil mellan dem i spelstyrka.

Den bästa matchen på den här skylten blir nog den mellan Fucsovics och Basilashvili, men hur spännande är de två som spelare och människor? Kan vara farligt att kolla för mycket där. Man kan bli lite för sömnig och att bli sömnig redan under dessa matcher, inte bra.

Fognini-Opelka lockar ju. Ett av dagens bästa spel där känner jag på Opelka. Fognini är inte direkt den där maskinen som håller serve hundra gånger i rad mot en servekanon. Han kommer strula som alltid. Dessutom, hans rätt veka andraserve kommer Opelka få alla möjligheter att attackera på och om han träffar rätt i några gem under matchens gång tror jag att det räcker. Jag tror att Fognini ryker kort och gått men kvalitativ match, om man gått på spelstyrka just nu hade Opelka utan tvekan varit seedad.

Bra matcher också mellan Mannarino och Evans. Jag tycker att Evans är väldigt mycket bättre. Vi får se om det syns idag eller inte. Han har offensiven för att pressa Mannarino bakåt och när Mannarino får lämna baslinjen är han värdelös. Samtidigt som Mannarino har tempot för att Evans inte ska hinna attackera. Vi får se vilket det blir.

Herbert är totalt iskall för närvarande och De Minaur lär inte ha några problem överhuvudtaget.

Obefintligt motstånd för Medvedev. Gunneswaran är en av de sämsta spelarna i fältet.

Sämst i fältet är Carballes Baena, kanske? Sett till underlaget alltså. Han har i min värld förbättrat sig ganska rejält i år och förtjänar nu för första gången att vara rankad topp-100 med marginal. Han har förbättrat sin serve. Starkt att göra det när man ändå är en spelare som varit med i några år. Han har också förbättrat sig på andra underlag än grus men man ska veta varifrån han startade nivåmässigt. Han startade från en nivå som den antagligen svagaste hardcourtspelaren på topp-100 och kanske att han fortfarande har kvar den titeln, trots höjningen.

Eller är det Dellien som är sämst? Också vansinnigt grusspecialiserad, och egentligen håller han förstås inte på den här nivån. Jag såg honom möta Barranco Cossano på challengertouren i somras. Han förlorade, i raka set var det väl. Barranco Cossano är utanför de 300 bästa och inte så bra. Därifrån till att spela i en Grand Slam-turnering, på hardcourt dessutom. Dellien borde inte vara här.

Lilleputtmatch mellan Moutet och Goffin. Eller ja, Goffin är ju inte så lilleputtig, det är mer att han ser ut som en. Borde passa honom perfekt att möta Moutet som inte riktigt har kraften för att sätta press. Behaglig öppningsmotståndare för Goffin.

Det var väl min poddkompis Sladdis som berättade om en intervju med Djere där han själv berättat att han är så usel på hardcourt att det bara är pinsamt. Skön insikt ändå, och det stämmer. Totalt oduglig. Kecmanovic kommer krossa honom.

Det var ett jäkla tjat om underlag. Jag har ju börjat säga att nästan alla grusspelare behärskar hardcourt numera men undantag finns tydligen. Londero är inte alls bra på hardcourt. men han är inte sådär totalt oduglig. Han kan ändå kämpa på och göra det lite bökigt för motståndaren. Men Querrey ska förstås vara alldeles på tok för bra för honom. Det enda som gäller för Querrey där är väl att se till så matchen inte blir för lång och fysiskt krävande så Londer kan få utväxling på sin fantastiska fysik.

Kohlschreiber dalar ganska rejält nu och är väl på väg att försämras av ålder som det känns. Runt 70 på rankingen nu, utan att ha varit skadad. Han ligger alltid mellan 30 och 40 annars. Han har blivit långsammare. Pouille, där vet man aldrig riktigt men man vet att han nästan alltid är som bäst när det kan plockas poäng och här är ju en rätt bra lottning för honom, så han borde vara bra.

Om man haft en formtabell framför sig hade man fått scrolla en bit innan man hittat någon av Seppi och Dimitrov. Seppi kommer ryka från topp-100 i början av nästa år om inget radikalt inträffar och Dimitrov är nu rankad runt 80 i världen, utan att ha varit skadad. Han kan ju faktiskt också ryka från topp-100 snart. Helt overkligt. Så ja, krampmatch mellan två spelare som antingen tappat det mesta eller bara har en form så usel att det är ohanterbart. Inga inbördes möten mellan dem, trots att de spelat på touren hur länge som helst. Seppi sätter fart på bollen, borde vara skönt för Dimitrov i nuvarande skick och även skönt för honom att möta någon som har åtminstone nästan lika dåligt självförtroende som honom.

Köpfers utveckling i år är helt fantastisk. Han har tagit med sig en tränare ut på challengertouren, inte alla som tar sig råd till det. Rhyne Williams, ni som följt challengertouren i några år minns honom. En rätt talangfull amerikan som alltid var skadad. Han la av när han var dryga 25 år galla och är nu tränare åt Köpfer vid 28 års ålder. Tror det är bra det där, att hitta en ganska jämnårig kille som kan massor om tennis som kan åka med och hjälpa en. Köpfer är inte purung. han har slarvat bort många år på en lång collegeutbildning och kommer nu snart bli topp-100 först vid 25 års ålder. Kanske 26 till och med om det inte sker förrän i början av nästa år. Väldigt bra spelare i alla fall, Köpfer. Liten, han står listad som 180 cm men inte en chans i världen att han är det. Men ett jäkla bra driv i spelet och den där typen av lilleputtar klarar sig som bekant väldigt bra nu för tiden. Munar isande sval och får nog börja om på challengertouren snart. Köpfer lär vinna den matchen.

Coric känns inte het. Svag form, och kanske lite oklar nivå. Jag tycker inte han är så bra som hans resultat ofta indikerat. Men Donskoy ska han förstås kämpa ner.

Man kan ju hoppas att Hurkacz lyckas ladda om efter att ha tagit sin första titel i lördags. Tycker han är alldeles för stor favorit. Chardy har lite tveksam form och även tveksam fysik men skiljer det egentligen så mycket mellan de där två? Och det blir också lite oberäkneligt när två spelare som spelar med så pass stor risk möts.

Pella och Carreno Busta, vem är vem? Lite fel kanske. Ena är vänsterhänt, den andra högerhänt, den ena har slagit igenom stort i år, den andra har fallit ifrån och är nu på väg tillbaka. De spelar inte exakt likadant heller. Men de är ändå ungefär samma sak. Nu höll jag på att kalla dem parasiter. Det hade varit jävligt elakt och orättvist. Men de gör liksom inte så mycket själva. De gör det de gör och hoppas att motståndaren ska vara dålig nog för att förlora, typ. Så när de nu ska mötas, det känns ju inte superlockande. Det kommer bli sömnigt.

Sock har spelat några turneringar nu och borde börja vara i vettigt skick men hur bra är han nu för tiden egentligen? Jag menar, han var totalt värdelös förra säsongen, verkligen totalt. Sen skadeuppehåll på ett halvår, och ska han nu vara bättre än 2018, eller är hans nivå som en av de sämre atp-spelarna? Han kommer ju inte bli topp-10 igen direkt, så mycket kan man väl säga. Men Cuevas, där ska han ha en bra chans va? Jag tycker det. Räck intressant odds på Sock.

Giron hade sina 15 minuter i rampljuset i Indian Wells i år. Eller om det var Miami men nej, det var Indian Wells, eller hur? Sedan dess ingenting, och han är ju i grunden ingenting. Ingenting mer än en hyfsad challengerspelare. Så det där ska inte Nishioka slarva bort.

Vesely kvalade in, Berankis direkt in i huvudturneringen, det hade kunnat vara tvärtom. De är alltid på gränsen de där två. Märkligt att inte vesely är bättre än han är på hardcourt men han har allt som oftast problem, och imponerade inte i kvalet. Berankis är alltid dubbelt så bra på challengertouren som han är på atp-touren, men nu möter han väl sådär lagomt motstånd och då brukar det gå bra.

Benchetrit var enligt oddsen inte favorit i någon av sina matcher i kvalet men vann dem alla. Där fick de som följer mina spelmail god utväxling. Dra ett mail till davids@tennistips.nu förresten om ni vill ha speltips på mailen under US Open. Det lönar sig oftast. Bra är han i alla fall, Benchetrit. Intressant spelare som spelar med stor risk och slår väldigt hårt. När man har den spelstilen finns kapaciteten där och jag tror han har alla möjligheter att nå atp-touren i framtiden. Tror han kan ha rätt bra chans mot Dzumhur idag också. Men att försöka klura ut vilken nivå Dzumhur håller och vilket humör han är på, det är ungefär som att försöka klura ut hur stor rymden är.

Sinner är på väg helt otroligt mycket uppåt. Född 2001, snart topp-100 i världen, otrolig talang. Där snackar vi topp-10-potential så har ni inte sett honom spela, passa på inatt. Mot Wawrinka ska han förstås inte räcka till dock. Fortfarande otroligt tunn, Sinner. Han är som ett sugrör någonting i kroppen och mot någon som spelar så extremt tungt som Wawrinka gör, då blir det ju jobbigt.

Federer möter Nagal. Nagal som fram till ganska nyligen haft stora problem med att ens komma in i challengerturneringar. Bäst på grus också, Nagal. Han har varit och förlorat i första omgången av kvalet i Båstad några gånger. Vissa av er har kanske sett honom där. Ni är unika i så fall, för han är så okänd att han knappt finns denna Nagal. Att han ska möta federer på centercourten i US Open, det är konstigt.

Sådärja. Har ni inte det ni behöver inför första speldagen där, då vetefan vad jag kan göra för er. Mycket nöje, mina vänner, och titta in på vamosrafa.se lite oftare än vanligt de närmaste veckorna. För nu ska vi göra något riktigt, riktigt bra av den här turneringen.