Superskrälltisdagen ett faktum

Hur gick det där till egentligen? Otroligt skrällig tisdag.

Dagens näst högst seedade spelare som var i elden rök. Thiem borta. Jag brukar alltid tro att han ska åka hur tidigt som helst i turneringar som inte spelas på grus, men den här gången trodde jag faktiskt att motståndet inledningsvis var så svagt att han inte skulle kunna förlora. Men torsk blev det mot Fabbiano som jag skulle säga knappt är atp-mässig. Han håller sig oftast numera precis innanför hundrastrecket på rankingen men tveksamt om han är så bra. Thiem har noll linjer i sitt spel på andra underlag än grus. Det finns liksom ingenting. Han hinner bara inte med, varken mer eller mindre. Och helt ärligt tror jag inte det finns så mycket till lösning annat än att han fokuserar på grus och de turneringar som spelas på extremt långsam hardcourt. Annars kan han mest bara som han gjort på slutet skita i att förbereda sig och åka och hoppas på att få med sig några matcher.

Zverev klarade sig med ett nödrop. Fem set mot Albot låter inte så imponerande, men jag tycker faktiskt han imponerade spelmässigt. Hans nivå i de två första seten var bland det bättre jag sett från honom i år. Sen blev han nervös, och han känns väldigt vilsen på banan, men det här var snarare en bra seger än en dålig sådan för honom. Det var absolut bättre än det ibland varit i år, och Albot är absolut ingen dålig spelare. Dessutom vågade han slå till bollen emellanåt, Zverev.

Tsitsipas borta. Seedad åtta så på så sätt en stor skräll men han mötte Rublev och det kändes på förhand rätt öppet. Otroligt krävande match. De första tre seten tog över tre timmar att spela. Och det tog ut sin rätt. Tsitsipas började krampa i början av fjärde och då var det givetvis kört, även om han faktiskt hängde med hela vägen i det setet också. Lite fult, jag gillar inte det där att man knappt kan gå mellan bollarna, men under bollarna kan röra sig helt okej. För mig blir det lite för mycket skådespel av det och även om Tsitsipas givetvis hade väldigt ont och att han hade just kramp, jag tycker inte man behöver visa det så demonstrativt tydligt mellan poängen. Har man så ont som han hade kan man inte spela på den nivå han gjorde under slutskedet av matchen. Det höll på att bli en riktig sörja av allt på slutet när Rublev plötsligt blev helt vansinnigt nervös och under några minuter knappt träffade bollen medan Tsitsipas som sagt hade kramp och höll på att falla ihop mellan bollarna. Fram till allt detta var nivån dock väldigt hög. Det var en riktigt bra match. Tsitsipas hade setboll i egen serve i tredje set. Om han vunnit den hade nog inte krampen kommit på samma sätt, eller vad tror ni? Uselt uppträdande förresten på slutet av Tsitsipas mot domaren. Nu händer det där som jag pratat om förut. När man inte gör något åt Kyrgios uppträdande så sprider det sig till de andra, och domarna behandlas just nu på ett sätt som inte är värdigt en stor sport som tennis.

Khachanov ute. Det är för mig kanske den största skrällen. Pospisil, som spelat fyra turneringar i år och vunnit två matcher mot spelare som nästan inte finns, hur förlorar Khachanov mot honom? Otroligt märkligt. Jag såg inte matchen men siffrorna indikerar att det var jämnt hela vägen och att Pospisil bara vann till slut. Helt overkligt. Inte ens när han var som bäst hade han minsta chans mot spelare på Khachanovs nivå så att han nu tar en av sina största segrar någonsin Pospisil, obegripligt.

Den skräll som kan konkurrera med Pospisils vinst är att Kukushkin slog Bautista. Fascinerande match där det blev som man kunnat tro, men ännu värre. Jag skrev igår om små marginaler över nät och så vidare, men det utmynnade till slut i att ingen av dem slog till bollen överhuvudtaget. De stod liksom och föste över bollen på ett sätt som, ja det såg knappast professionellt ut. Passade Kukushkin otroligt bra dock få han har de där fösiga slagen i vanliga fall också. Misärartad taktisk insats från Bautista. Han var inte överhuvudtaget förberedd på vad som väntade honom och han kunde inte göra ett skit åt det utan föll in i exakt det spel Kukushkin ville ha, och var bara sämre på det. Intressant dock, Bautista har svårt att slå på väldigt låga bollar då han inte har någon överskruv i slagen. Han kan i princip inte attackera riktigt låga bollar då det inte finns nog med vinkel i hans slag för det. Fler skulle åtminstone kunna försöka utnyttja det mot honom.

På tal om skrällar. Edmund är en spelare jag inte tycker är jättebra på något sätt. Jag har aldrig riktigt förstått hur han kunnat nå de framgångar han uppnått men visst, han är en fullt vettig hardcourtspelare och att han förlorar mot Andujar, på hardcourt, det är helt, helt, helt obegripligt. Det ska inte kunna hända. En enorm flopp.

Den sista seedade spelarna som fick lämna var Felix som blev fullständigt krossad av Shapovalov. Jag tror att Felix är inne i lite av en utvecklingsperiod rent fysiskt och jag tror det kan få lite motigt för honom ett tag.

Nadal krossade Millman, det ar givet.

Raka set för Monfils mot Ramos, i sin ordning.

Bra av Isner att inte låta Garcia-Lopez komma nära, raka set.

Schwartzman helt överlägsen Haase, i sin ordning.

Cilic var break ner i första mot Klizan och man hann tänka att nu har det blivit ännu värre men han vände det snabbt och sen tre raka, säkra set.

Berrettini helt överlägsen Gasquet även om Gasquet fick med sig ett set. Inget konstigt alls. Berrettini är nu fullt frisk igen och har hittat sin nivå. Gasquets semifinalplats i Cincinnati var inte på något sätt en indikation på att han är tillbaka i något som är ens i närheten av toppen.

Kyrgios och Johnson spelade när jag vaknade i morse. Rätt stadigt av Kyrgios, hur konstigt det än kan låta. Johnson var otroligt långt ifrån nivåmässigt. Raka set för Kyrgios.

Så var det matcherna med de oseedade spelarna också. Jag tror vi får lämna dem. Jag har nämligen poddinspelning om sex minuter och jag vill få ut det här inlägget innan dess.

Titta in senare idag för podd och sen också genomgång av dagens spel. Idag ska vi dra igång den andra omgången.