Inför lördagens spel

Det rullar på får man säga. Det är redan dags att plocka fram de sista åttondelsfinalisterna. Idag den undre halvan när nästan alla stora spelare försvunnit, men det innebär knappast att det blir ointressant.

Jag tycker verkligen att folk borde ta Chung på större allvar än man gör. Han är ännu inte uppe på nivån han höll i början av förra säsongen, men han är på väg dit. Det känns som att han har bättre ordning på sitt spel än på över ett år och alltså, Chung ens i närheten av sin bästa form mot Nadal på hardcourt, i min värld är det ingen bortblåsning. Inga inbördes möten att gå på riktigt. Två matcher 2017, en grus och en hardcourt inomhus. Nadal vann relativt enkelt i raka set men Chung hängde med okej i seten. Jag tror egentligen att det här kan vara en rätt bökig motståndare för Nadal då Chung är så stark ute i hörnen och är så bra på att hålla tempot uppe. Att Chung inte har mycket till offensivt eget spel spelar också mindre roll då det oavsett vilket kommer vara Nadal som styr spelet. Nu låter det som att jag tror att Nadal ryker idag. Det tror jag inte. Men det skulle inte alls förvåna mig om Chung kniper ett set och gör det till en bra och sevärd match.

Lite andrum idag kanske för Zverev efter två stenhårda femsetare. Samtidigt är det svårt att veta med Zverev just nu vilken typ av spelare han får problem med. Han har fortsatt lite svårt att slå till bollen och då skulle ju en bollmotare som Bedene kunna bli problematiskt. Zverev har dock alltid ett ess i ärmen i såna här matcher och det är att han har en väldigt bra serve. Den sviker honom sällan. Och med den serven krävs det inte mer än att han håller det relativt jämnt i spelet mot en spelare som Bedene som inte har mycket till serve. Zverev har varit riktigt dålig många gånger i år. Är han tillräckligt dålig idag kan han förlora, men den nivå han hållit tidigare i den här turneringen tror jag kommer räcka väldigt bra.

Andujar. Han är 33 år gammal och har alltid varit patetiskt dålig på hardcourt. 28% av sina matcher har han vunnit på hardcourt på atp-touren genom åren. Det är inte Volandri-dåligt. Volandri vann 13% av sina matcher på hardcourt under karriären. Det bottenrekordet kommer nog aldrig slås, men 28%, det är katastrof. På challengertouren, där Andujar spelat stora delar av sin karriär, har han vunnit en match på hardcourt. Bara sex turneringar i och för sig, men om man spelar sex turneringar på challengertouren och vinner en match, då är man liksom inte bra. Banorna är i min värld ganska långsamma i US Open den här gången. Det underlättar så klart, men att Andujar är i tredje omgången efter att ha slagit Edmund i en femma och sen slaktat Sonego, mina kunskaper om tennis räcker faktiskt inte till för att förklara det. Det är för konstigt. Idag favorit mot Bublik också. Det är inte normalt. Om den här matchen spelats förra veckan eller något sånt, innan Andujar genomgått sin personlighetsförändring och blivit en bra hardcourtspelare vid 33 års ålder, hade Bublik varit jättefavorit och stått i 1,30 någonting. Nu är Andujar favorit och ja, vi får väl se. Någonstans kan jag inte förstå att det verkligen är sant att han nu kan spela på hardcourt men Bublik har inte sett så bra ut och haft mycket tur som tagit sig hit och håller Andujar samma nivå som i de första två matcherna, ja då vinner han väl antar jag. Extremt låg nivå på matchen för att vara tredje rundan i en Grand Slam-turnering. Livets chans för båda två.

Cilic har väldigt lätt för Isner, både på papperet och i verkligheten. 8-3 i inbördes är rejält, även om Cilic förstås ofta varit lite bättre. Men det är en mycket bökig spelartyp för Isner att möta. Isner har usel statistik mot Cilic, Del Potro, Berdych och Khachanov. Förstår ni? Isner är väldigt svag mot långa, stora spelare som servar bra. Varför? För att hans fördel av att vara en av världens bästa servare i princip försvinner. De här motståndarna servar tillräckligt bra för att han inte ska få bollen i spel, och de har tillräckligt bra räckvidd för att Isners egen serve ska bita sämre än vanligt, trots att de egentligen inte är några starka returnerare. Det här är mardrömsspelstilen för Isner att möta. Det slutar med att allt avgörs när bollen är i spel, och där är han förstås mycket sämre än Cilic. Förvånar mig faktiskt att inte Cilic är större favorit. Man måste ha en viss respekt för att han alltid är en bättre spelare i US Open än han är överallt annars och Isner, han är knappast i bästa form va? Det blir givetvis jämnt, spännande, små marginaler och allt kommer avgöras på de viktiga poängen till viss del men nej, jag tror Cilic helt enkelt.

Haft en rätt okej lottning får man säga, Berrettini och fortsatt en rätt bra sådan. Popyrin får vara rätt nöjd med att ha tagit sig hit. Liten reservation dock. Berrettini är mycket högre rankad och ska vara ganska mycket bättre, men hur blir det här spelstilsmässigt? Popyrin får det svårt när någon pressar upp tempot, det är hans svaghet och det som hindrar honom från att slå igenom stort, men Berrettini, han sätter ju inte upp något tempot. Båda två servar ungefär lika bra. Sen tror jag Berrettini i vanlig ordning vinner på att han är så extremt noggrann, det är inte Popyrin, men Popyrin har rätt hög kapacitet ändå så ingen given Berrettini-seger även om det kanske borde vara det om man ser till deras nivå.

Nu spricker det för Sandgren. Schwartzman har denna gång fått möta spelare som passar honom bra och Sandgren ska verkligen passa honom jättebra. Ingen serve att oroa sig för utan bollen kommer komma i spel i bådas servegem och väl där gör inte Sandgren så mycket med bollen. Schwartzman kommer få bomba på precis som han vill och när han får det förlorar han mycket sällan.

Viktiga matcher det här, för de som kommer ut som segrare från nattmatcherna är sen väldigt troliga semifinalister i turneringen. Nadal ska givetvis ha en semifinalplats på den här halvan, och den andra tror jag kommer knipas av någon av dessa spelare. Vinnaren av Monfils och Shapovalov möter Andujar eller Bublik i åttondelen, då fri väg till kvarten där. Kyrgios eller Rublev möter Berrettini. Tuffare, men jag tror ändå att vinnaren av dem vinner sin åttondel också. Med andra ord, vinnarna i dessa matcher möts nog till sist i kvarten.

Aldrig mötts, Monfils och Shapovalov. Luktar lite Monfils va? Luktar lite att Shapovalov kommer tvingas gå lite för nära linjerna när han märker hur mycket Monfils kommer tillbaka och då är risken förstås skyhög att Shapovalov blir för osäker. Samtidigt kan man vända på det och säga att Monfils inte är den som blåser bort sina motstånd och att Shapovalov därmed kommer få alla möjligheter att attackera precis som han vill. Lite svårbedömd match hur det ser ut, men jag tror Monfils. Jag tror att han kommer få mer utdelning på sin serve. Han har både lite bättre serve och lite bättre returer än Shapovalov och det är en väldigt bra start. Men som sagt, i själva spelet är det oberäkneligt. Blir intressant att följa.

Kyrgios tänker verkligen ge det ett försök i den här turneringen va? Jag tror det. Rublev returnerar väldigt offensivt. Han är inte den som kryper bak till skynket på Nadal-vis och helt ärligt, om Kyrgios är fokuserad i sitt servande går det inte att returnera så mot honom. Hans serve är för bra. Sen tror jag inte att Kyrgios oberäknelighet är så bra för Rublev heller. Han är lite robot, Rublev och att det blir alltför konstigt är problematiskt för honom. Allt upp till Kyrgios men i vanlig ordning, ganska tråkigt att försöka skriva inför Kyrgios matcher för det är ändå till 90% hans humör som avgör hur matchen ska utspela sig.