Inför måndagens sena matcher

Hög tid att försnacka dagens sena matcher. Det här blir kul.

23:00 Monfils-Andujar 1,21-5,25 Bethard

Fascinerande. Andujar är i åttondel i en Grand Slam. På hardcourt. Jag måste liksom bara få skriva det där så jag tror på det själv, för det ska inte kunna vara sant. Det är helt, helt, helt overkligt. Människan kan ju liksom inte spela på hardcourt. Men här är han, och man måste givetvis på något sätt ta honom på allvar, för han har ju spelat bra, det är bara det att det är så svårt att förstå eftersom han egentligen inte kan.

Det bästa sättet att slå Andujar på är att sätta upp tempot så han inte hinner med. Han är inte en ren försvarsspelare utan han vill helst stå relativt nära baslinjen. Det gör att han alltid är totalt stekt när han möter bra spelare, oavsett underlag. Han hinner inte med. Mot sämre spelare är han däremot bombsäker, för då är det motståndarna som inte hinner med eller är tillräckligt säkra i tempot. Andujar är den spelare som har bäst vinstprocent på challengertouren den här säsongen. Där förlorar han sällan på grus, för han har ett spel som passar väl för att slå sämre spelare.

Men ja, jag vet inte. Man ska väl någonstans bedöma Andujar efter hans spel i den här turneringen och då har han ju ärligt talat en realistisk chans att slå Monfils. Stenhård match senast för Monfils och vi alla vet hur hållbar hans kropp är. Han kan i teorin vara hur sliten som helst idag. Och så det där givetvis. Monfils är inte direkt den som pressar upp tempot i onödan. Andujar kommer få stå och nöta lite som han vill från baslinjen och även om Monfils väl ska vara lite säkrare, jag vet inte om det känns sådär vansinnigt stabilt för Monfils del om det blir den matchbild jag tror på.

Hur overkligt det än kan låta, det är nog inte helt omöjligt att Andujar vinner idag.

01:00 Nadal-Cilic 1,12-7,75 Bethard

Märkligt få matcher mellan dem va, eller vad säger ni? Åtta matcher mellan två spelare som spelat samma turneringar och tillhört toppen i så många år.

Cilic vinster, Beijing 2009, första gången de möttes. Och Australian Open förra året när Nadal gav upp slagen i början av avgörande set. I övrigt sex vinster för Nadal alltså, fem av dem på hardcourt, senast i Toronto förra året. Jämnt då, och noterbart att Nadal inte vunnit någorlunda enkelt i ens hälften av deras möten. Jag skulle inte sträcka mig till att säga att Nadal har svårt för Cilic, men det passar honom nog inte så jättebra.

Det Cilic har är kraften. Han kan slå hårdare än de flesta när han väl vill. Sen gör han det sällan när han inte känner sig i form. Då är hans bollande ganska vekt, men han kan slå riktigt, riktigt hårt om det känns bra och han vill, och det är lite jobbigt för Nadal. Om man ska slå Nadal är det enklaste sättet att man när läge ger helt enkelt slår så hårt att man avslutar bollen på ett sätt eller annat. Sätter man den så vinner man bollen, missar man så missar man. Man sätter så att säga Nadals spel ur spel genom att spela matchen på sina egna villkor. I såna lägen, när hans motståndare spelar på det sättet, brukar Nadal heller aldrig kunna/vilja göra något åt det utan det han då gör är att bara nöta på och vänta på att motståndaren ska missa tillräckjligt mycket. En av hans stora bristewr som tennisspelare skulle jag säga. Att han inte utvecklat något sätt att förändra denna typ av matchbild som han är lite känslig för.

Men Nadal vinner ju idag, eller hur? Det skulle förvåna mig annars. Nadal är frisk, åtminstone med hans mått mätt, och hans spel ser rätt bra ut. När det är så förlorar inte Nadal särskilt ofta mot någon annan än de absolut bästa och jag tror kanske ändå inte att Cilic riktigt är uppe på sin absolut högsta nivå, en nivå som krävs för att han ska ha en rejäl chans mot Nadal.

Men en bra match så klart. Dagens totalt sett kvalitetsmässigt bästa. Nadal är nu klar favorit till att vinna turneringen och Cilic är i min bok en av de fem som kan vinna. Så ja, stor match. Det kommer bli bra spel. Och jag hoppas att Cilic sätter allt på ett kort och vågar smälla på lite mer än vanligt idag. För fastnar han i malande dueller med Nadal är han totalt chanslös. Han hinner aldrig med ute i hörnen om de börjar stå och bolla med varandra. Cilic måste ta chansen och avsluta dueller varje gång något slags läge uppenbarar sig.