Nya bud

Då hände det. Det som förändrar allt i US Open. Inte det faktum att jag nu är tillbaka efter ett dygn där jag på olika sätt var satt ur spel. Krångliga resor samt medelmåttigt mående, igår kunde jag inte vara med er. Den kombinationen var för tuff. Men vet ni vad? Nu sitter jag här hemma på kontoret i källaren igen och jag garanterar att jag kommer vara med er under hela upplösningen av turneringen.

Och nu startar ju turneringen om, eller hur?

Han som är bäst är borta, och därmed finns det plötsligt en sjuk möjlighet för några andra.

Eller ska man säga två andra?

För visst känns det som att det inte finns någon annan än Nadal och Federer som ska kunna vinna detta?

Såhär ser Bethards odds gällande slutsegrare ut just nu.

Nadal 2,20

Jag har hela tiden påpekat att Nadal varit underskattad på oddsen. Hans lottning har varit otroligt gynnsam och ser fortsatt mycket gynnsam ut. När Kyrgios nu också försvunnit. Han lämnade walkover i dubbeln igår förresten, armbågsskadad. Vilken pajas. Men Rublev slog honom. Rublev darrade inte när det gällde i tiebreak som många brukar göra mot Kyrgios. Nadal tackar och tar emot och jag vet inte, Cilic, Zverev, Rublev. Som värst. Bra spelare. Men är det spelare som Nadal förlorar mot? Jag tror att Cilic är den som har bäst chans. Han har tidigare visat att han kan göra enorma saker i US Open och jag tycker att han varvat upp formen i den här upplagan också. Men Nadal ska gå till final, och där kommer han vara favorit, väl? Frågan är hur bra 2,20 är, för det blir ju troligen Federer, och kan Nadal vara mer än ytterst knapp favorit där? Tveksamt.

Federer 3,20

Det har löst sig väldigt bra för Federer nu. Hans överkörning av Goffin igår sätter honom i precis den respekt hos motståndarna som han behöver inför den här veckan och som sagt, lottningen har löst sig för honom. Det såg ut som att han skulle få det tufft men många har försvunnit, det blir nu Dimitrov som är en spelare han inte kan förlora mot i kvarten och sen kan det bli Wawrinka i semi. Wawrinka som oftast inte ens försöker slå Federer, ni vet. Kan bli Medvedev också förstås, men känslan är att Medvedev nog behöver vara ungefär 100% fysiskt för att slå Federer. Det är han nog inte just nu. Så jag tror ju att Federer når final, och då sitter man onekligen sjukt bra till med 3,20.

Medvedev 9,50

Om Medvedev hade varit helt fräsch, då hade det här oddset känts klart intressant. Redan i kvarten, och i min värld är han ganska klart bättre än Wawrinka. Sen jättetufft mot Federer men ändå en spelare han skulle kunna slå och sen Nadal, nja, kanske inte. Det kanske inte är ett bra odds ens om han är fräsch. Nu troligen inte helt fräsch. När man väl får krämpor i början av turneringar håller det sällan hela vägen och det är inga dåliga spelare han behöver slå för att gå hela vägen direkt. Men givetvis, hans energinivåer sjönk nog inte direkt av att det blir Wawrinka och inte Djokovic i kvarten.

Wawrinka 9,50

Det enda som talar för Wawrinka i min värld är att han gjort det förr. Att han lite från ingenstans hoppat upp på en overkligt hög nivå i just Grand Slam-turneringar och vunnit. Han har vunnit tre av de fyra Grand Slam-turneringarna och han vet vad det handlar om. Men kan han verkligen slå både Federer och Nadal, efter att dessutom ha vunnit en match mot Medvedev som numera är en bättre spelare än honom. Det känns väldigt osannolikt att Wawrinka ska vinna, men det har det gjort de gånger han vunnit också, så man ska absolut ha koll på honom.

Cilic 36

Den sista spelaren som kan vinna är i min mening Cilic. De andra är stekta. Det är inte som att typ Zverev eller Schwartzman eller någon ska hoppa upp på en nivå långt över det de någonsin presterat. Men Cilic i US Open, ni vet. Det är bara här han tidigare nått upp till det absolut bästa han presterat och det han gjort hittills indikerar att det i teorin kan vara på gång att hända igen. Sen tror jag verkligen inte han är bra nog för att slå Nadal idag men som sagt, han har gjort det förr och därmed kan man inte ignorera honom.

Så ja, Nadal mot Federer i final. Vilken jävla fest det skulle bli alltså. Vilket drag. Den matchen skulle jag kunna försnacka med dagliga texter i en vecka. Men det är just en vecka dit, och de ska vinna fem matcher mot andra spelare först, så vi får ta det lugnt. För nu kan vi bara hoppas.

Djokovic då, vad säger vi?

Jag tyckte ärligt talat det var rätt tydligt redan efter matchen i andra omgången där han tog skadeuppehåll och sen efteråt sa att han funderat på att bryta. När man får såna problem tidigt i en turnering går det aldrig hela vägen. Inte i en Grand Slam. Det är för krävande och när man får sin första motgång orkar man inte. Precis som för Djokovic mot Wawrinka inatt. Han var inte alls chanslös och om han inte haft ont kanske han hade kunnat kriga sig in i matchen men det blir för jobbigt mentalt och det går inte. Djokovic var kanske 80% fräsch i den här turneringen och det räcker inte, inte ens för honom. Positivt dock att det inte ska vara något allvarligt och han har redan meddelat att säsongen inte på något sätt är slut. Han ska spela i Tokyo redan om en månad. Och ska man spinna vidare lite på det positiva så, jag tycker ju det här med rekordet för antalet Grand Slam-turneringar är kittlande, och när Djokovic nu inte vann den här turneringen kommer det fortsätta kittla ett tag till. Nadal kan krypa upp en bakom Federer, det kommer kittla extra inför Australian Open nästa år. Federer kan förstås utöka och vilken grej det vore. Då är Djokovic plötsligt långt, kanske för långt, efter. Sen har vi positionen som världsetta också där planen var att Djokovic skulle ta Federers rekord gällande flest veckor som världsetta någon gång i sommar. Om Nadal vinner US Open kommer han vara 2000 poäng före Djokovic på årsrankingen och då är det bara skada som kan hindra Nadal från att vara världsetta vid årets slut och med tanke på att Djokovic försvarar titeln i Australian Open kommer Nadal då vara världsetta åtminstone fram till våren, så då klarar han sig ett tag till, Federer. Federer som förresten kan blanda i sig den där striden om han vinner den här veckan. Då landar han 100 poäng bakom Djokovic på årsrankingen. Lite längre bakom Nadal oavsett hur det går för Nadal här, men vi vet ju att Nadal sällan plockar så många poäng under årets slutskede. Nadal kommer dock leda årsrankingen efter den här turneringen, det är redan klart.

Så, då är vi tillbaka igen. Och jodå, jag återkommer om någon timme med snack inför kvällens och nattens matcher. Det kan bli riktigt fint det.