Pajas-Monfils hjälpte Berrettini till semi

Fan så skönt! Jag ska inte påstå att jag vanligtvis är den mest objektiva tennistittaren, eller bloggaren, men hur orättvisa ni än tycker jag är mot Federer, jag tycker ofta att jag lyckas beskriva det som händer ganska bra. Nu på morgonen här tror jag dock jag hade haft svårt att hålla mig i skinnet om Monfils vunnit matchen, för jag tycker verkligen att han var en sån jävla pajas i den här matchen.

Han var ju inte trött i andra set. Han hade inte ont i foten. Så varför i hela lilla världen började han tramsa? Varför började han stödja sig på raketen? Varför gå omkring och fixa plösen på ena skon mellan varje boll? Varför? Han hade i princip redan vunnit. Han spelade skitbra, Berrettini spelade extremt korkat, och allt var liksom perfekt. Det var raka vägen mot vinst i raka set för Monfils. Han hade vunnit första enkelt, han hade break upp i andra, spelet var exakt som han ville ha det. Det var för enkelt. Det är nån slags tvångstanke. För lura mig inte. Säg inte emot nu. Ägna kommentarerna till något vettigt istället. Påstå inte att det är fysiskt möjligt att han var så sliten efter ett set där han inte behövt slita särskilt mycket. Påstå inte att det är möjligt att då börja studsa omkring som han gjorde en dryg timme senare i början av det fjärde setet. Det är omöjligt. Han spelar teater. Och är det någonting jag inte gillar inom tennisen så är det teater. Spelare får i min värld gärna uppföra sig dåligt, ännu hellre vara svin, man får göra vad man vill, men jag tycker inte om när man inte är sig själv utan snarare någon slags figur som Monfils utan tvekan var i den här matchen. Om ni tänker kring vilka spelare jag gillar och ogillar så hittar ni flera exempel. Jag gillar Fognini, fast han är ett naturligt svin på banan och ibland inte kämpar. Jag gillar inte Kyrgios för att han aktivt försöker uppföra sig dåligt och väljer att inte kämpa för att demonstrera mot något. Problemet här är att att jag egentligen gillar Monfils. Jag är säker på att han i grunden är en så otroligt bra kille. Kolla bara på honom efter matchen. Det är 100% ärlighet i hans sätt att gratulera och krama om Berrettini efter matchen. Han är liksom glad för hans skull. Sen om det är ett tecken på att Monfils kanske inte är den största vinnarskallen som tennisen skådat direkt, kanske lite, men mer att han är en bra kille som kanske inte tar lika allvarlig på tennisen som vissa andra.

Men nej, usch vad jag ogillade Monfils uppenbarelse under matchens gång. Jag hade rekommenderat folk att spela på Berrettini och jag gillar honom också så jag märkte rätt snabbt igår att jag hejade på honom, men jag gillar som sagt egentligen Monfils och jag tycker det är tråkigt att han ska hålla på såhär. För han skulle ju kunna vara så vansinnigt cool. Han har en spelstil som är cool så det räcker och blir över och han gör bollar som får alla att bli galna utan att han ens försöker. Han behöver inte studsa, vifta, prata med sig själv, skita i att kämpa emellanåt, som sagt, om han bara körde på utan att ha de här blodsockerskiftena under matchernas gång så skulle han vara ännu mer älskad. Kanske var det han gjorde i fjärde set i och för sig. Hällde i sig något halvkilo socker för effekten var något av det snabbaste jag sett. Från att ha varit sengångare i en timme blev han plötsligt kanin en stund.

Skitsamma. Det här är ju bara deppigt och tråkigt, men jag tycker det här var det viktigaste från matchen, för Monfils hade kunnat vinna om han bara velat.

Berrettini spelade väldigt osmart i början, och egentligen inte jättesmart under resten av matchen heller. Han stod i alldeles för stor utsträckning och bankade huvudet mot Monfils försvarsmur istället för att variera och använda allt det han är bra på. Han lockades att göra exakt det Monfils ville, och det är inte smart. Sen fick han en livlina när Monfils började spela teater plus att han sen under de tre sista seten började spela klart bättre. Det räckte, men det hade aldrig räckt om Monfils var lite mindre korkad, lite mindre benägen att spela teater.

Var matchen bra då?

Det var den ju. När Monfils väl spelade var han riktigt bra, och Berrettini är riktigt bra. Han är topp-10 inom några månader, Berrettini. Det finns inte mycket till hål i honom. Kanske att han är lite svag när han för en gångs skull tappar baslinjen, men samtidigt så gör han nog aldrig det. För tappar man inte baslinjen mot Rublev, då tappar man den knappast nog någon. Man tyckte att han slog igenom på gräset i somras, Berrettini, men han är så mycket bättre nu att det bara är löjligt åt det, så han har liksom slagit igenom igen.

Rätt man vann. Och kanske gjorde Monfils så matchen blev bättre än den blivit om han bara vunnit i raka set så vi kanske ska tacka honom, jag vet inte. Han borde inte tackat sig själv i alla fall. För han hade kunnat vara i semifinal nu om han bara försökt.