Inför dubbelfinalen

Idag ska ni titta på dubbel, gott folk. För ni får vänta länge på de riktiga matcherna. Först klockan 22 ikväll är det dags.

18:00 Cabal/Farah-Granollers/Zeballos 1,62-2,50 Bethard

Jag följer ju väldigt mycket dubbel. De flesta av er vet att en del av min verksamhet handlar om att tala om för folk vilka tennismatcher de ska satsa sina pengar på och det är på dubbel jag är överlägset bäst. Jag tycker också att dubbel ofta är väldigt kul att titta på och på något vis är det alltid lite sorgligt att matcherna i princip aldrig har någon publik. Den första av semifinalerna igår sågs av under hundra personer, det är inte så bra. Rätt otroligt egentligen att dubbeln överlever år efter år. Om inte sporten blomstrat som den trots allt gör med stora prispengar så hade nog inte dubbeln överlevt riktigt. För den bär inte sig själv riktigt, så att säga. De där femtio personerna som såg semifinalen igår, blir ju inte mycket intäkter på det riktigt men ändå får segrarna i dagens final mer än sex miljoner att dela på. Förlorarna får drygt hälften. Bara för att ställa upp i dubbeln fick man 150 000 kronor att dela på, om man torskade i första omgången alltså. Är det några som är lite överbetalda sett till vad de bidrar med så är det nog dubbelspelarna, kan man säga.

Men jag tycker som sagt det är kul, och både semifinalerna igår och dagens final sändes/sänds i Eurosport och det tycker jag är kul att man åtminstone försöker.

En riktigt bra final idag också. Det här är världens två bästa par just nu skulle jag säga och det är rätt ovanligt att det är så i dubbel, att de två bästa paren möts i final. Det är så pass jämnt och små marginaler att det inte alls går att tuffa fram lugnt och säkert som de bästa spelarna ibland gör i singel. I dubbel är man hotad från första början, även om man är bäst.

Colombianerna Cabal/Farah har segat sig upp till toppen och är nu världsettor. Jag kommer faktiskt ihåg när de började spela med varandra på challengertouren hemma i Sydamerika. Båda två är misslyckade singelspelare, i synnerhet Cabal som jag inte skulle bli förvånad om han höll på att lägga av när han började prova på dubbel tillsammans med Farah och det plötsligt började funka. Farah kanske lite fler minns som singelspelare. Han hade en av de sjukare första månad man sett som professionell spelare när han kom ut från college, inte som någon förväntad stjärna alls, men han klev in och vann och gick långt på challengertouren flera veckor i rad. Sen blev det absolut ingenting mer för honom som singelspelare. Lite för att han skadade knät, lite mer för att han egentligen inte var så bra. Sedan dess, det här måste vara 10 år sen någonting, har de segat sig uppåt, först upp från challengertouren, sen som ett okej par på atp-touren i några år, sen närmade de sig toppen och låg där några år, sen precis bakom de bästa i ett par år, och nu är de däruppe som det bästa och framför allt mest stabila paret. De gör aldrig någonsin något dåligt. De är maskiner.

Granollers/Zeballos har förstås fler av er koll på. Zeballos spelade singel fram till den här säsongen och Granollers spelar fortfarande singel och är topp-100. Båda två har alltid varit bättre i singel än i dubbel men båda två har alltid satsat mer på singel. Intressant nog har också båda två nästan alltid spelat med en partner som är märkbart sämre än dem. I Zeballos fall har det ibland nästan varit komiskt hur han spelat med spelare som inte ens är i närheten av honom i spelstyrka. Ingen aning om vad det kan ha berott på men märkligt har det varit. När de plötsligt skulle spela med varandra i Montreal för ett par veckor sen tyckte jag det kändes intressant, just beroende på det där, att båda två alltid spelat med svagare partners och därför känts bättre i dubbel än deras resultat visat. De vann i Montreal, och nu är de i final i US Open. De har ännu inte förlorat tillsammans.

Moderna dubbelpar båda två. Dubbeln har, glädjande nog, på senare år gått mot att det inte längre räcker med att bara kunna serva och spela volley. De här spelarna kan det, men de har också, i dubbelsammanhang mätt, sin största styrka i att de trots sina goda traditionella dubbelegenskaper med serve och volley, är duktiga från baslinjen och det är ofta det som gör att de vinner sina matcher. De står sig bra mot motståndarna i serve och volley-spelet, men de är sen bättre i allt annat. Alla fyra är också otroligt duktiga returnerare. Modernt det också. Det har på senare år inom dubbeln solklart gått mot att det är att föredra att returnera bra framför att serva bra. Serva bra så att det räcker kan nästan alla. Att returnera krävs det lite mer kvalité för.

Hur slutar då detta?

Oddsen är fel i alla fall. Det är mycket jämnare än oddsen. Och jag har ganska god känsla för att Granollers/Zeballos kan ta det. De har sett så fruktansvärt bra ut tillsammans och även om colombianerna är bra och sjukt stabila, jag tycker att spetsen i Granollers/Zeballos spel är lite större.