Planenliga men ändå inte semifinaler

Vad säger ni, gick det exakt som man trott, eller ser det bara så ut på papperet?

Medvedev slår Dimitrov enkelt. Nadal slår Berrettini enkelt. På papperet exakt som förväntat. Men i verkligheten kanske inte fullt ut så.

Ordet besvikelse blir ju lite orättvist, men jag tycker att Medvedev spelade klart sämre igår än vad han spelat tidigare i turneringen eller nej egentligen såhär. Han har sett så sjukt bra ut hittills under turneringen men nu när han inte uppvisade några skadeproble så såg det inte lika sjukt bra ut längre. När han nu missade en del och slarvade ännu mer, mestadels i första set så hade man inte samma överseende och då blev helhetsintrycket sämre. Sen så, är man värdelös ska man väl säga att ”men hur starkt är det inte att slå Dimitrov som slog Federer och det i raka set?”. Så kan man spåna, men då är man värdelös. För absolut, Dimitrov spelade med sina mått mätt jättebra mot Federer precis som han faktiskt spelade ännu bättre i första set mot Medvedev i den här matchen, men det är liksom spelare på helt olika nivåer. Så att Medvedev slår Dimitrov i raka set även en lite sämre dag, inget konstigt med det överhuvudtaget. Det är helt i sin ordning.

Sen ska man hylla Medvedev för vissa saker också. Igår kanske mest för hans mentala förmåga. I min mening gjorde han ett riktigt svagt första set där han hade setboll emot sig och var illa ute i princip hela vägen. Halva vägen i alla fall. Han hade ju breaket tidigt men det slarvades bort nästan lika tidigt. Men sen när det drog ihop sig. Trots att hans förstaserve försvann fullkomligt, fotfelen haglade, andraserven krånglade. Allt var upplagt för att fullständigt haverera men han var inte ens nära. Han bara nötte på. Såg till att vara lite mer noggrann när det krävdes som mest på de absolut viktigaste poängen och till slut bara löste det sig på att han var stark och att han mötte en mentalt svag spelare. Samtidigt, att Dimitrov inte vann det där setet med tanke på hur dåligt Medvedev spelade under slutet av setet och framför allt att Medvedev inte satte en förstaserve, han får ändå vara missnöjd med det Dimitrov för även om han givetvis är mycket sämre än Medvedev, så mycket sämre är han inte att han borde förlora det setet.

Andra och tredje set rullade på lite bättre för Medvedev. Bra spel då också, men han kan bättre än sådär. Han hade en lite sämre dag, och vann busenkelt en semifinal i US Open. Det är ett rätt gott exempel på vad jag tror han kommer kunna uträtta i framtiden.

Nadals seger inte helt olik. Rättvist eller inte, det vetefan, men Berrettini kom väldigt nära att vinna första set. Det hade knappast någonsin kunnat ändra utgången, tror jag i alla fall, men det hade kanske kunnat bli fem set och det hade åtminstone kunnat påverka Nadals chanser i finalen. Men nja, Berrettini har varit fantastisk hela sommaren och ännu mer fantastisk i den här turneringen men om man jämför med en annan spelare som varit fantastisk nu på slutet, Medvedev, man ska veta att det inte alls är samma sak. Berrettini har slagit igenom som en ny spelare som nosar på topp-10. Medvedev har slagit igenom som den bästa nya spelaren på mer än 10 år. Nya spelare som nosar på topp-10 kommer hela tiden. Berrettini är en i mängden. Medvedev är något helt annat.

Nadal, visst ser han rätt välmående ut? Som han vevar, som han ser ut att älska att spela och jag tolkar det inte som något annat än två saker. Han känner sig fruktansvärt bra, spelmässigt men ännu viktigare han känner att kroppen samarbetar så han får möjligheten att känna sig bra spelmässigt. Det är alltid där det startar. När Nadal inte är skadad har han inte svårt att hitta sitt spel. Då ser han bara till att jobba hårt nog för att komma i bästa form. När han inte är i fysiskt skick försöker han lika mycket komma i bästa möjliga form, men det räcker aldrig. På ett sätt är det fel att tänka så i och med att jag också tror att Nadal växt ytterligare av att Djokovic och Federer åkt ut, men jag tänker ju ändå att det hade varit enormt kul att se honom mot Djokovic. Federer tror jag han hade slagit, Djokovic kanske inte, men det hade varit enormt kul att se för det var längesen som Nadal var i såhär gott skick på hardcourt.

Finalen? Den får ni inte höra ett skvatt om nu. Det tar vi senare, mina vänner.