Inför finalen

Tänk vilken rimlig final ändå. Nadal vann i Montreal, Medvedev var i final. Medvedev vann i Cincinnati när Nadal stod över. Nu de här två igen. Den rättvisa finalen av den här delen av säsongen förstås.

22:00 Nadal-Medvedev 1,21-5,25 Bethard

Ska få det avklarat direkt? Japp, det kunde varit Nadal-Djokovic. Eller Nadal-Federer. Djokovic-Federer kunde det inte varit med tanke på lottningen. Men det jag försöker säga, det kunde varit bättre, så jag ska inte lura någon. Det är inte drömfinalen det här. Men det kunde också varit mycket värre. När Djokovic och Federer mer eller mindre tidigt visade att de inte räckte till denna gång, då var det här den bästa möjliga finalen som fanns kvar och nu fick vi den så vi ska ändå vara rätt nöjda.

Medvedev är ny världsfyra. Det spelar ingen roll om han vinner idag. Han kan inte gå om Federer ändå utan landar i så fall 1000 poäng bakom. Nadal kan inte bli världsetta. Vid vinst landar han 600 poäng bakom Djokovic. Annat på årsrankingen dock där Nadal redan är ny etta, och vinner han idag är han 2000 poäng före Djokovic. Det vill säga, Djokovic behöver i så fall ta in 2000 poäng på Nadal under årets sista månader. Det är väldigt svårt, så Nadal har nog nästan avgjort striden om vem som är världsetta vid årets slut om han vinner idag. Om han förlorar är det fortfarande öppet. Medvedev är just nu fyra på årsrankingen också, men han går vid vinst om Federer och blir ny trea. Långt upp till Djokovic dock och magiskt långt upp till Nadal men om Medvedev vinner, då är Federers position som trea vid årets slut alltså högst hotad. Är den kanske ändå i och för sig, men inte på samma sätt.

Nadal går för sin 19:e Grand Slam-titel och är vid vinst bara en efter Federer. Medvedev går givetvis för sin första.

Det var preludierna det. Nu om matchen.

Det känns som att Medvedev har en bättre chans på papperet än vad han har i verkligheten. Går det att förklara? Jag tycker faktiskt det. För även om Nadal förlorat massor på senare år, ibland även när han varit i hyfsad form. Jag tycker det finns kvar lite det här, min gamla sägning att när Nadal är frisk och i form, då förlorar han inte. Det stämde länge. Så länge som Djokovic inte fanns som en färdig spelare. Innan Djokovic fann förlorade inte Nadal mot Federer eller någon annan när han var pigg och frisk. Inte i min värld. Och jag tror att han så längre visste om det själv också. Han kände sig oslagbar när det inte fanns något som störde honom. Jag tror han har exakt den känslan i den här turneringen. Inte från början. Från början kände han sig nog väldigt pigg och fräsch, men då fanns Djokovic där. Sen Djokovic försvann dock, då har Nadal känts sig oövervinnerlig. Det är bara att titta på hur han sett ut under matcherna. Jag har inte sett honom se så oövervinnerlig ut på sitt kroppsspråk på massor av år. Det mäts enklast i antalet vamos, både totalt sett under en match och på hur många gånger han vamos:ar efter sina absolut bästa poäng under matchen. Det kan låta larvigt, men det är faktiskt sant. Ju mer Nadal firar sina poäng, desto bättre och mer oövervinnerlig känner han sig. När han inte känner sig i skick, då kan han vara ganska försynt, för han är orolig. Men när han känner sig i skick, då börjar det här skuttandet, pumpandet med nävarna, och så vidare. Han kan inte fejka det. Det kommer bara när han vet att han kommer vinna och det har också ett ändamål i sig. Det gör honom ännu mer oövervinnerlig. För helt ärligt tror jag inte det finns någon motståndare som inte blir lite rädd för honom när han börjar hålla på. Egentligen synd för Nadals del att han inte kan fejka det där. För det hade nog kunnat skrämma skiten ur en del motståndare även när han kanske inte har spelstyrka eller kraft för att vinna. Det är det här som gör att jag är övertygad om att Nadal vinner ikväll mer än hur det känns på papperet.

Så på papperet vinner Medvedev?

Det gör han ju inte, men han har en chans. På papperet, i teorin, är det inte kört.

Samtidigt blev jag lite orolig under matchen mot Dimitrov. Han missade ju, Medvedev. Jag som inte trott att han kan missa. Men tydligen kan han det, och nu när han kommer hamna under det ultimata trycker man kan hamna under i tennis, kommer det riktigt funka? Är han så snabb? Klarar han av att hålla sin vanliga längd när han hamnar under detta tryck? Kommer han få någon utdelning överhuvudtaget på sin serve? Kommer han klara av Nadals högt studsande bollar? Lite oklart känns det.

Medvedev trivs bäst med att spela bollen från inte alltför höga positioner. Han har inte riktigt tekniken för att kunna trycka ner högt studsande bollar. Stort problem mot Nadal förstås, även om Nadal numera spelar mycket mer flackt än han en gång gjorde.

Medvedev har en jättebra serve som om man snackar rena vapen är hans enda riktigt stora. Han har en imponerande offensiv, men inget enskilt skarpt vapen som serven. Men vi snackar inte om ett vapen likt några av de bästa servarna i världen, och det är det som krävs för att på något sätt komma åt Nadal. Nadal har på senare år utvecklat sitt returspel något alldeles oerhört och i synnerhet har han på något vis knäckt koden kring hur man hanterar den typ av serve som Medvedev har. Hård och flack, men inte på den ultimata nivån. Det känns någonstans som att det kan bli ganska likt hur det var i Montreal, att Medvedev provar allt, men inte kommer igenom Nadal där långt bak vid reklamskyltarna.

Skulle jag inte berätta att det på papperet finns en chans för Medvedev? Det verkar inte så. Jag har kanske lite väl stor tilltro till Nadal i såna här matcher, jag vet inte. Men det känns liksom som att vägen till att slå honom är så overkligt lång så hur jag än tänker börjar jag prata för honom.

Hur som helst. Matchen kommer avgöras när bollen är i spel, för den kommer vara det nästan hela tiden. Båda två kommer få övertag i duellerna i egen serve om de vill så båda två returnerar otroligt långt bakom baslinjen, men bollen kommer vara i spel nästan hela tiden.

Så, vem är bäst där då?

Det är väl här min lilla tes om att Medvedev trots allt inte är så chanslös dyker upp.

Nadal trivs, även om man kan tro det sett till hur han selade förr i tiden, inte jättebra när duellerna blir för långa. Han har relativt stor risk i sina attackslag numera, och när bollen kommer tillbaka för många gånger blir det jobbigt för honom. Dessutom, Nadal är lite halvkänslig för att få för bra längd mot sig. Det är en av anledningarna till att han haft det så tufft mot Djokovic de senaste åren. När Nadal får längd mot sig hamnar han på bakfoten och hans slag går uppåt snarare än framåt och det blir lägen för motståndaren. Medvedev är något av det jävligaste jag någonsin sett gällande att ha längd på sina slag. Det spelar ingen roll om han har läge eller maximal press på sig, längden på slagen är i stort sett den samma. Han använder på något vis sin bollkänsla för att aldrig slå för långt, och nästan aldrig för kort. Rätt unikt skulle jag säga, men så är han också en unik spelare.

Med andra ord, när bollen väl är i spel ska Medvedevs längd och säkerhet vara jobbig för Nadal.

Jag avslutar ofta en sägning med ett men. Det kommer här också. Men, frågan är om Medvedev har snabbheten och försvaret för att stå emot Nadals attackspel. Jag tror kanske inte det, men ska han vinna måste han ha det, för det är försvaret som är hans bästa del som tennisspelare och ska man slå Nadal måste givetvis ens bästa del i spelet fungera. Jag tror nog kanske ändå att Nadal kommer massera sönder Medvedev innan han själv missar, men så väldigt säker är jag inte.

Sen måste han förstås attackera också Medvedev. Han måste ta varje chans han får att avgöra bollarna lite enklare för att bara stå och försvara sig mot Nadal i 4-5 timmar, det är dödsdömt, det orkar ingen. Och kan ingen. Det är omöjligt att stå emot. Så Medvedevs offensiva spel måste fungera bra, men det gör det oftast.

Det finns till sist en överhängande risk att hela den här texten slås i spillror och hade kunnat ersättas med bara ett par meningar.

Jag tror att risken att Medvedev inte kommer hålla fysiskt är överhängande, och då kommer det inte ens bli någon match. Jag tror att han kommer spela klart i och med att det är en final, men man ska vara medveten om att han inte blev särskilt pressad fysiskt av Dimitrov, och när jag tänker till lite tror jag också att Medvedev var så smart att han försökte hålla matchbilden på ett sätt så han inte blev så utsatt fysiskt. Mot Wawrinka hade han inget val. Det går inte direkt att flyta igenom en match mot Wawrinka utan att jobba. Och då var det kantboll på att han skulle tvingats bryta matchen. Nu möter han den jobbigaste tennisspelaren man någonsin kunnat möta, och att göra det med ett eventuellt trasigt lår, med mera, jag vetefan hur han ska kunna klara det. Och så fort det går emot, vilket det kommer göra, tror jag ärligt talat att han lite grann kommer vika ner sig. För han vet att det inte går att göra det han gjorde mot Wawrinka mot Nadal. Visar man fysisk svaghet mot Nadal, då är det bäst att lägga benen på ryggen och ta sikte mot duschen och helst låsa dörren bakom sig när man kommit fram. Det där blev konstiga bilder i huvudet. Jag försöker mest berätta att man inte slå Nadal halvskadad.

Vad blir det?

3-0 Nadal tror jag faktiskt. Men jag hoppas på något helt, helt, helt annat. Tänk om vi ikväll får se Medvedev visa att han redan nu är en av de absolut största. Det hade varit fullständigt magiskt.

22:00, titta på matchen. Och spela på matchen här hos Bethard. Överlägset högst odds av alla spelbolag på tennis, Bethard, och kom ihåg att om ni spelar och gillar den här bloggen, se till att hålla ert spelande här och ingen annanstans så blir alla mer nöjda och glada och vi får leka vidare här på vamosrafa.se precis som ni vill. Om ni inte spelar eller bestämt er för att sluta dock, spela inte.