Nu oavgjort i stortitlarna

Oavgjort, så är det. Och visst riktigt känner man hur Federer sitter där hemma i soffan och gungar fram och tillbaka i soffan? Det här är början på slutet för honom. Inte som tennisspelare, eller som människa. Inget sånt. Det hoppas jag verkligen. Men nu börjar den sista fasen där han slutligen blir omkörd och det därmed blir omöjligt att längre betrakta honom som tidernas största tennisspelare.

20/19/16, nu väldigt troligt att Nadal blir den som först går om och förbi Federer. Australian Open blir overkligt intressant. Tänk att någon nu slutligen kan gå ikapp Federer.

6/5/0, slutspelet kittlar ju lite ändå. Är det här en av Nadals bättre chanser att vinna det sista han inte vunnit, slutspelet. Då blir han i så fall den första som verkligen vunnit precis allt. Eller inte riktigt egentligen, han har inte vunnit samtliga Grand Slam-turneringar. Om Djokovic vinner OS nästa säsong däremot, då har han bokstavligen verkligen vunnit precis allt. Alla slams, alla mastersturneringar, slutspelet, det är bara OS som saknas. Federer har OS kvar han också, dubbel räknas givetvis inte, och så har han någon mastersturnering kvar att vinna också.

35/33/28, lite orättvist gällande antalet mastersturneringar kanske. Eller är det egentligen proportionerligt antal på grus? Tveksamt egentligen. Men Nadal har givetvis fått fin utväxling på att han är så överlägsen på gruset där.

3,4/3,4/4,3, en av de mest problematiska kategorierna för Federer när man ska jämföra de här tre. Han behöver väldigt många fler stora turneringar för att vinna en än vad Djokovic och Nadal behöver, och det går egentligen inte att förklara på något annat sätt än att han bara inte är lika stor och bra.