Europa mer överlägset än någonsin

När jag pratar om hur mycket tuffare konkurrensen är nu jämfört med när Sverige hade ett knippe toppspelare i tennis brukar jag hänvisa till att så många fler länder ägnar sig åt tennis nu än då. Det kanske stämmer, men det är likförbaskat bara Europa som lyckas plocka fram de bästa spelarna. Det här är faktiskt rätt otroligt.

Märkligt måste jag säga. Jag kan inte hitta en enda anledning till att förutsättningarna skulle vara så mycket bättre i Europa. Det spelas en enorm mängd turneringar på lägre nivå i Sydamerika så spelarna som kommer upp där får precis samma chans som de får här i Europa. Gäller även Asien och utan tvekan Nordamerika. Inte Afrika alls, och därifrån finns ju inga spelare. Så ska man trycka ner tennisen ska man absolut säga att den inte är världsomspännande, för bortsett från Sydafrika spelar man helt enkelt i allmänhet inte tennis i Afrika.

Men varför Europa då?

Jag vet faktiskt inte. Vi europeer förefaller vara bra på tennis helt enkelt.

När vi ändå är inne på geografi så tror jag faktiskt vi här i underskattar vikten av vår placering här längst upp i norr. Vi har ganska dåliga möjligheter att ta oss till tennisturneringar. Jag tror personligen att det är fruktansvärt mycket hälsosamt att man när man startar på låg nivå inte behöver flyga till turneringarna. Bor man nere på det kontinentala Europa kan man, om man vill, varje veckan ta bilden eller tåget till en professionell turnering. Jag tror det tar udden av det på ett sätt som är otroligt positivt. När man måste bestämma sig för att flyga till den och den turneringen blir kostnaden en annan och därmed pressen en annan. Det blir ett helt annat, mycket större, steg för en spelare från Sverige att prova på professionellt spel. Nu ska man i och för sig inte blanda ihop korten. Det är inte det som gör att vi inte har någon spelare på skylten ovan, men jag tror det är en anledning till att vi bara har fyra spelare bland de 500 bästa på världsrankingen vilket är helt sjukt dåligt. Lite bredd tappar vi på att det är lite bökigt för oss, för spelare som annars hade kunnat vara breddspelare kommer aldrig ut då det är lite för dyrt och lite för bökigt. Med det sagt vidhåller jag att det är obegripligt att några svenska spelare inte går ihop och kuskar omkring i Europa med bil eller till och med husbil på somrarna istället för att ena veckan flyga till Mongoliet och nästa till Frankrike. En och annan svensk tennisspelare kanske är lite bekväm, vad vet jag.

Men hur som helst, 14 av världens 15 högst rankade spelare är från Europa. Varför?