Nära för finnarna

De kom sjukt, sjukt nära till slut, Finland som tog matchen mot Österrike till ett avgörande sets tiebreak i den femte och avförande matchen. Heliovaara, som slutade för ett par år sen men kommit tillbaka och spelat lite dubbel, hade 1-0 i set och senare som sagt också ett avgörande sets tiebreak mot Novak men det gick inte hela vägen.

Det var det här som gjorde att de kom nära. Ruusuvuori slog Ofner enkelt första dagen och krossade sen Thiem igår. Japp, ni hörde rätt, han krossade Thiem. Otroligt intressant match. Jag tror faktiskt aldrig jag sett en spelare hålla sin motståndare mer mot backhand än Ruusuvuori gjorde med Thiem i den här matchen.

Jag har faktiskt alltid haft svårt att förstå att Thiem trots allt klarat sig så bra som han gjort på andra underlag än grus. Han vinner över 50% av sina matcher på hardcourt och 50% på gräs. Inte så imponerande i och för sig kanske. 50% betyder att man är en medelspelare och inte mycket att hänga i granen jämfört med hans 75% vunna på grus. Men ändå, han hänger med. Om alla spelade såhär mot honom tror jag emellertid inte att han skulle hänga med särskilt bra.

Det här är en sån där video som man i Thiems skor nog inte skulle vilja att alltför många kollegor ser, för man kan ju inte låta bli att tänka, kan det verkligen vara såhär lätt att slå honom? Att bara bomba, bomba, och bomba mot hans backhand tills han får panik och slår bort sig. Ska man tro det här ganska dimmiga videoklippet så är det dock precis så.

Sen är det så klart superintressant med Ruusuvuori också. Han började året på futuretouren men sen två titlar och en final på challengertouren. Och nu det här. Jag kanske är lite orättvis mot honom. Ni som följer podden vet att jag inte tycker han ser ut att vara så mycket för världen, och det gör han ju inte, men han gör det trots allt otroligt bra och visst känns det som att Finland, precis som Norge redan har, snart har en bättre spelare än vad vi svenskar har. Född 1999, ett år yngre än Mikael Ymer alltså. så en aning potential lär det ju finnas här.

Thiem, deppigt. Det känns som han är rätt vilsen i sitt hardcourtspel. Det syns inte ens riktigt vad han försöker göra. Det känns planlöst. Han får glädja sig med att Österrike ändå alltså vann efter att ha tagit två matcher mot Finlands obefintliga tvåa och även vunnit dubbeln där Marach/Melzer slog Kontinen/Ruusuvuori relativt enkelt.

Intressant för övrigt att finnarna verkar ha gjort ett grymt arrangemang och fått massor av publik på sin match. Att jämföra med Sveriges DC-match nu i helgen alltså.