Laver Cup i helgen

Det säger väl en del, om ganska många olika saker kanske, att jag upptäckte idag, när jag såg en bild på Roger, att det är Laver Cup i helgen. Man kanske ännu inte riktigt har lyckats skapa den där ultimata hajpen kring evenemanget. Och jag måste ärligt talat säga att jag tycker det känns rätt tveksamt att man börjat köra sånt här mitt under säsongen. Nu i helgen alltså, samtidigt som finalspelet i veckans atp-turneringar, spelas det ett uppvisningsevenemang. Ett uppvisningsevenemang som man vill framställa som allt annat än ett uppvisningsevenemang. Men säg såhär, i och med att man konstant från arrangörshåll pratar om att man vill efterlikna Ryder Cup, det spelas inte så många andra golftävlingar samtidigt som Ryder Cup. Och inte heller under Solheim Cup. Vilken overklig avslutning det var där nu i helgen för övrigt. Allt var klappat och klart och USA hade vunnit, typ. Sen smällde det till, och plötsligt var det en enda putt som avgjorde hela lagmatchen som pågått i tre hela dagar. En putt. Den sista putten. Hon behövde sätta den för att Europa skulle vinna. Miss och oavgjort och USA skulle därmed behålla bucklan. Jag tror inte att hon själv var hundra procent medveten om att den verkligen var helt avgörande och att matchen efter redan var slut. Kanske var tur det. Fräsigt var det i alla fall.

Hur går det för Laver Cup då?

Det får vi väl se. På ett sätt går det väl bra. Man har helt vansinnigt bra sponsorer som antagligen kommer plöja ner obegränsat med pengar i det så länge Federer är involverad som delägare i projektet och det känns också som att man helt enkelt ser till, på ett sätt eller annat, att det blir bra med publik på spelplatsen. Denna gång hemmaplan för Federer vilket givetvis garanterar fullsatta läktare. Allt annat vore superkonstigt. Många av de bästa spelarna med också faktiskt. Det är egentligen bara Djokovic som saknas utan det är skada som är orsaken. Han är inte med helt enkelt, men han har varit väldigt hövlig och berättat att han så väldigt gärna hade varit med, men att han ändå inte riktigt har lust, typ. Lite oklar kombination, men ungefär så. Det är så bra pengar i det här att han givetvis vill hålla det öppet inför framtiden.

Vad går dåligt då?

Det är väl att det blir lite wrestling över det. Alla vet att det inte spelar någon roll. Nästan alla i alla fall, vet att spelarna inte är på plats av samma anledning som i Ryder Cup utan att allt kring Laver Cup är uppbyggt på att de får så pass bra betalt att de inte ska tacka nej och även välja bort spel på atp-touren när ligger mitt i säsongen. Ni vet Rogers semester där under november och december. En semester han ägnar åt att åka omkring och spela lite uppvisningstennis och annat smått och gott för att tjäna pengar samtidigt som hans lite mindre begåvade kollegor inte får chansen att spela turneringar eftersom Federer bestämt att han ska vara ledig, och att inga andra då heller ska få chansen att plocka rankingpoäng när han är ledig. Det gör att man inte kan spela under november eller december då det här verkligen borde spelas. Lite orättvis mot Federer där kanske. Även Nadal och Djokovic tycker sådär, att det ska vara ett långt uppehåll under vintern, något jag tycker är väldigt märkligt. Det går exempelvis utmärkt för de bästa golfspelarna i världen att just nu inte spela på pga-touren, trots att det spelas några mindre tävlingar som ger de sämre spelarna chansen att visa upp sig. Våra superhjältar inom tennisen kunde kanske släppa till så det blev möjligt även inom tennisen men det lär kanske inte hända. Det är väl problemet hur som helst. Att man vet att det inte är genuint. Att när de hoppar och skuttar och är gladare än någonsin över att vinna en match handlar det inte om någon stolthet i att spela för sitt lag utan det är ett medvetet försök att försöka verka som något som det inte är. Det finns ännu ingen prestige överhuvudtaget i Laver Cup, men man har från första stund framställt det som att det gjorde det. Jag tycker personligen att det hade varit lite charmigare om man på något slags genuint sätt försökt bygga upp det från grunden snarare än att leka amerikansk uppvisningsbrottning.

Sen är det väl ett problem att det är så vansinnigt ojämnt också. Som jag skrev för några dagar sen är 14 av de 15 bästa spelarna i världen från Europa och när själva tanken med evenemanget är att de sex bästa från Europa ska möta de sex bästa från övriga världen, det blir ju liksom inte så jämnt.

Lag Europa: Nadal, Federer, Thiem, Zverev, Tsitsipas, Fognini.

Lag Världen: Isner, Raonic, Kyrgios, Shapovalov, Fritz, Sock.

Låter ju konstigt, men lite flyt att stora delar av Europas lag är overkligt formsvagt. Thiem torskade mot Ruusuvuori i helgen, Zverev torskar mot nästan alla, Tsitsipas har dippat ordentligt, och Fognini är väl inte särskilt bra just nu heller. Ingen Medvedev, lagen var spikade när han tog över världen.

Ingen Nishikori i världslaget. Heller inte Schwartzman. Del Potro och Anderson skadade. Felix måste ha tackat nej. När den övriga världen nu är så svag i tennis hade de ju åtminstone behövt med de bästa spelarna men då är det verkligen inte. Man får hoppas på att Kyrgios är lika extremt inspirerad som han var förra året då han studsade omkring som en liten skolflicka och pratade om vilken lagspelare han är. Sock är i princip oslagbar i dubbeln oavsett vem han spelar med och ja, som sagt, Europas lag är rätt formsvagt. Plus att spelarna brukar hjälpa till lite så att spänningen inte försvinner alltför tidigt. Så det kan säkert bli jämnt trots den brutala klasskillnaden.

Vi får se hur det blir framåt helgen. Eller ja, se får vi tydligen inte. Laver Cup livesänds i varenda land i hela världen vad det verkar. Exempelvis Bangladesh, Bahrain, Benin, Brittiska Junfruöarna, Brunei, Burkina Faso, Burundi, och Bonaire, bara för att ta några av länderna på b där det sänds. Boanire, aldrig hört talas om. Kanske ett hittepåland. Det sänds i alla fall där. Men sänds det i Sverige? Det verkar faktiskt inte så. Jag hittar inget på internet om någon sändande svensk kanal och på deras egen hemsida, där de där länderna på b bland annat finns med, så finns Sverige alltså inte med. Helt otroligt egentligen. Med tanke på att de garanterat vill ha maximal spridning, och att alla länder i hela världen därmed har någon som sänder, måste det vara i stort sett gratis. Trots det ingen svensk kanal som sänder. Högst annorlunda. Det kommer kanske ändras framåt helgen, vad vet jag.

Vad säger ni, ser vi fram emot Laver Cup eller inte?