Fredagens Laver Cup-försnack

Nej, det räcker inte med bara det vi snackade kring uppställningarna igår. Ni måste ju snacka igenom matcherna också.

13:00 Thiem-Shapovalov 2,05-1,76 Bethard

Jag vet inte, sa jag att jag tyckte att Shapovalov är favorit igår? När man ser oddsen här börjar man ju vingla lite. Kan Shapovalov verkligen vara favorit i den här matchen. Men jo, det kan han, väl?

Thiem har ett par obehagliga förluster här på slutet. Fabbiano i US Open där han eventuellt var sjuk och Ruusuvuori nu i helgen. Backhanden var sjuk där, om det var något som var sjukt.

Shapovalov har haft några bra turneringar på slutet men utan att få några vidare resultat med sig.

Inomhus nu, och vi får se vilken snabbhet det är på underlaget. Det brukar vara relativt snabbt i Laver Cup har jag för mig. Och det behövs nog för att Shapovalov ska vinna.

2-0 Thiem i inbördes möten vilket förvånar mig lite. Båda på hardcourt. Thiem är väldigt känslig för högt tempo på hardcourt. Tempo är väl det enda Shapovalov har. Två matcher kanske lite för lite för att dra några växlar, men det ska ändå noteras.

Bara en poäng per match första dagen mot två andra dagen och tre sista dagen, så ingenting kommer avgöras här. Men jämn och viktig öppningsmatch givetvis. Vi får se om Shapovalov har kollat på matchen från i helgen där Ruusuvuori slog ungefär tre bollar mot Thiems forehand på hela matchen. Han borde köra på något liknande här, och det skulle vara intressant att se hur Thiem hanterar det i så fall.

14:30 Fognini-Sock 1,43-2,80 Bethard

Inte helt enkelt att läsa av hur det kommer funka för Fognini att spela Laver Cup. Kommer han bli ännu mer strulig när det inte gäller något eller blir det lite Kyrgiossyndromet att han plötsligt börjar vara tokfokuserad? Jag tror egentligen mer på det senare, men man ska samtidigt veta att det oftast blir som man inte tror när det gäller Fognini. Han gillar inte riktigt att göra det man förväntar sig av honom så han kanske ställer in skorna här och sen åker hem, typ. Han är visserligen okej i dubbel men han är samtidigt Europas klart svagaste kort så det skulle kunna bli hans enda match under helgen detta.

Socks enda match under helgen lär det inte bli. Rätt intressant att ta in en kille som är rankad 200 i världen och troligen blir det så att han kommer spela flest matcher av alla, nämligen fyra stycken. McEnroe, om det nu är han som bestämmer, brukar coacha lite mer för att vinna medan Borg nog coachar lite mer för…ja, att Federer ska få som han vill eller nåt. Och om man går för att vinna ska Sock givetvis spela samtliga tre dubbelmatcher. Som jag läser reglerna måste Sock spela en singel, den fyrar han av här, och sen kan han spela alla tre dubbelmatcher förutsatt att han spelar med olika partners. Shapovalov idag, Isner imorgon, och Kyrgios på söndag, typ. Så borde man göra om man vill vinna matchen i alla fall.

Vad tror vi då här?

Jag hatar att försnacka Fogninis matcher. För det är omöjligt att läsa honom, just för att han är så ologisk, så tvärtemot. Men någonstans så, det är ju inte jättevanligt att han håller koncentrationen genom hela matcher. Sock är duktig på att ta tillvara på chanser. Fognini är dålig inomhus. Sock är bra inomhus. Supertiebreak ska passa Sock mycket bättre än Fognini. Jag tror att Sock kan skrälla, trots att han just nu så klart inte håller så mycket till nivå efter att ha varit borta nästan hela säsongen.

Snudd på hatmatch när de möttes i Stockholm Open för ett par år sen förresten, minns ni? Hoppas på något liknande här. De känns som att de kanske kolliderar lite personlighetsmässigt, så varför inte. Dryga jäklar båda två också, men på olika sätt.

19:00 Tsitsipas-Fritz 1,52-2,55 Bethard

Vilken nivå håller Tsitsipas egentligen? Jag har ju tjatat en del om hans eventuella brister gällande nivån och att han kanske trots allt inte är någon självklar topp-10-spelare utan att han snarare kanske överpresterat lite emellanåt hittills. Det går inte att slå fast ännu, och det går i synnerhet inte att slå fast nu, men fyra raka förluster på atp-touren, det händser inte topp-10-spelare varje dag direkt.

Fritz är topp-30 nu och det känns väl som att han fortfarande klättrar lite uppåt. Inte så otroligt långt efter Tsitsipas i nivå som man kan tro.

Supertiebreak borde ju passa Tsitsipas hur bra som helst med tanke på hur bra han är på viktiga bollar. Samtidigt som supertiebreak förstås alltid gynnar den sämre spelare, det är lättare att skrälla ju kortare matchen är.

Blir ingen höjdare spelmässigt det här. Jag tycker båda två spelar både tråkigt och fult rent estetiskt. Jag gillar väl ingen av dem sådär supermycket om jag ska vara helt ärlig. Men givetvis, bra kvalité och klart värt att titta på. Jag tror att Fritz har en rätt god skrällchans. Tsitsipas har inte varit bra på slutet.

20:30 Federer/Zverev-Shapovalov/Sock 2,10-1,66 Bethard

Lite oväntat faktiskt att marknaden har så bra koll på dubbel nu när det blir skarpt läge ändå. Att man förstår att Federer/Zverev inte ska vara något vidare starkt par. Och att Sock är i princip oslagbar i dubbel.

Är inte dubbeln lite av höjdpunkten i Laver Cup? Eller så är det mest jag som älskar dubbel, så kan det ju också vara. Men det är ju lite uppvisning över detta. Så singelmatcherna, man kommer ju alltid jämföra dem med riktiga matcher, och då blir det inte lika fräsigt som riktiga matcher. Att få se de bästa spelarna spela dubbel däremot, det får man i princip ingen annanstans. Vi kan väl vara rätt säkra på att Federer och Nadal kommer spela dubbel antingen lördag eller söndag exempelvis, troligen redan imorgon kväll.

Sock är överlägsen de andra. Zverev är rätt risig i dubbel. Federer har sällan särskilt många rätt i dubbel. Shapovalov är helt okej i dubbel och vänsterhänt.

Världslaget borde vinna matchen. Men samtidigt, det blir ju supertiebreak, här, eller hur?