3-1 Europa efter första dagen

Rätt smart ändå det här räknesystemet med fler poäng på spel ju längre fram man kommer. Kanske att man borde utveckla det ännu mer så att de sista matcherna på söndag blir sjukt viktiga. Särskilt nu när det är så ojämnt och Europa är så enormt mycket bättre. Man hade ju velat att världslaget åtminstone hade chansen att slå Federer och Nadal i de två sista matcherna och då vinna. Nu är det väl lite smygrisk att de kommer behöva vinna alla matcher under söndagen för att vinna och det vore väl sådär.

Men vi får se. Vi ska prata inför lördagens spel i ett annat inlägg, men nu ska vi snacka om vad som hände under fredagen.

Först av allt, det som man såg först, var att det är studsmatteunderlag som gäller. Det blir nästan larvigt. Jag tycker egentligen inte att det där är något som ska få finnas inom tennisen numera. Minns ni Stockholm Open för hur många år sen som helst när man byggde upp någon slags stor jävla trampolin och la en liten matta på den för att Söderling skulle kunna vinna Stockholm Open, kändes det som i alla fall. Nu blev det lite fel, för det var väl det året som man lyckades få hit Federer också, och Söderling floppade sen bort sig, mot Mayer var det väl. Eller så blandar jag ihop allt. Den typen av underlag är det i alla fall. Det är såna här mjuka fyrkanter till mattor som man lägger bredvid varandra och som sagt, det som ligger under, det är nog rätt mjukt och studsigt, minst sagt. Bollen studsar snudd på komiskt högt och det blir väldigt, väldigt långsamt.

Bra för Thiem alltså, minst sagt. Det är den här typen av underlag han behöver för att kunna spela på hardcourt. Trots det spelade han faktiskt inte särskilt bra. Det är tydligt att han är totalt ur form. Underlaget passade dock Shapovalov väldigt dåligt, och Shapovalov spelade inte bra. Så Thiem kunde till slut vinna helt rättvist efter att ha räddad tre matchbollar i supertiebreaket. Thiem var sett över hela matchen ganska klart bättre i min mening, men givetvis, när Shapovalov hade vänt 5-7 till 9-7 i supertiebreaket borde han vunnit. Man kan väl lugnt säga att världslaget hade behövt den matchen även om det också var tur att bara en poäng var på spel. Rättvis seger för Thiem i alla fall och ganska dålig match.

Sen Sock-Fognini och stackars, stackars Fognini. Det passar honom ju liksom inte det här. Han har tillräckligt mycket i huvudet i vanliga fall som stör honom, och så får han stå ut med det här också.

Det finns kanske lite kvar att önska när det gäller Federers och delvis Nadals fingertoppskänsla gällande vad andra behöver. Fognini behövde nog inte riktigt någon som stod och talade om för honom att inte vara negativ när han mest satt och hade panik över att han spelade så dåligt.

Otroligt nervös, Fognini. Drömunderlag för Sock. Jag vet inte om det ens finns någon spelare som gynnas mer av den här typen av underlag. Ni kommer kanske ihåg att han vann mastersturneringen i Paris utan att egentligen vara särskilt bra. Det är den enda kvarvarande turneringen som har ett underlag som är något åt det här hållet, men det här är ändå extremt. Socks forehand blir ett grymt vapen när bollen studsar upp såhär och även hans serve gynnas massor av det. Fognini lär nog inte spela mer den här helgen om det inte redan är avgjort. Passade honom inte riktigt, kan man väl säga.

Sen kvällspass där Tsitsipas mötte Fritz först. Rätt bra match, även om det väl samtidigt ska sägas att jag tycker de spelar så kantigt och fult att det liksom är svårt att uppskatta en match mellan dem. Fritz gjorde ett grymt andra set där han nästan inte missade någonting. Sen fick han en skitstart i supertiebreaket, kom tillbaka, men när han skulle avgöra blev han nervösa och kom efter dubbelfelet vid 7-7 aldrig nära. Tsitsipas var väl okej, men det var inget som skrämde direkt. Som matchen utvecklade sig hade Fritz vunnit om inte skallen satt stopp för honom.

Vi avslutade sen med dubbel där Shapovalov/Sock utvecklade något så otrevligt som breakfobi. En av 16 breakbollar vann det. Och ett knippe av dem var setbollar i andra set. Om de tagit en av dem har jag svårt att se att de inte hade vunnit matchen så mycket bättre som de var. Ett tidigt skitgem i varje set och breakfobi, det var förlustreceptet. Federer uppförde sig och gjorde gester som att den här matchen var väsentligt viktigare än hans senaste Grand Slam-finaler. Det blir lite patetiskt kanske, eller så är det mig det är fel på.

3-1 för Europa efter första dagen. Världslaget får vara lite missnöjda med det. De hade en bra chans i alla matcher och hade mycket väl kunnat vinna de tre sista men Fritz blev nervös och så var det dubbeln som sagt. Shapovalov matchbollar i första matchen också. Bra utdelning för Europa sett till hur spelet var.

Idag kommer Federer och Nadal i singlarna. Så som sagt, världslaget borde kanske ha passat på och vunnit några matcher under fredagen.