Lutar åt missat knatteslutspel för Ymer

Om man frågar honom själv är han nog överlägset bäst i sin årskull. Nja, lite orättvist kanske, men oavsett vilket, hur högt vi än hoppar över att Mikael Ymer kan bli topp-100 idag, de hoppar nog inte riktigt lika högt i andra länder.

Det är hans sista chans i år. Elias Ymer lyckades inte ta sig till detta slutspel. Och det blir nog inget deltagande för lillebror heller. Långt ifrån kört, men gapet uppåt ser lite för stort ut tyvärr.

Det finns dock en tydlig räddningsplanka. Tsitsipas är i princip klar för det riktiga slutspelet och därmed lär han ju inte spela knatteslutspelet. Han spelar i och för sig rätt mycket och verkar tåla det bra så man ska aldrig säga aldrig, det borde väl inte vara omöjligt att avsluta året med att spela några veckor i rad, men ändå större chans att han inte spelar än att han gör det. För hans del kanske knatteslutspelet inte är någon jättegrej i jämförelse riktigt.

Med andra ord kan det räcka med att sluta åtta för Ymer. Åtta alltså, inte nia. Det är bara sju spelare som tar sig till knatteslutspelet via ranking. Den åttonde platsen fylls av ett wildcard som går till en italienare. Lite otur får man säga, för som synes är det rätt stor chans att Ymer kommer sluta nia, men om ingen annan än Tsitsipas hoppar av räcker ju då inte det.

Drygt 200 poäng ska han ta ikapp för att vara säker alltså och det kommer ju inte gå. Humbert är nästan topp-100 och även om han torskade igår i Orleans, han har varit oslagbar i de challengers han spelat på sistone och han är inne och går rätt bra på atp-touren också. Det kan Ymer förstås inte konkurrera med, så bra är han inte. Kecmanovic, Ruud, Tiafoe, ni hör ju. Det är väldigt bra spelare. Ymer är inte nära.

Så det blir nog till att hoppas på avhopp, och helt omöjligt ska det väl inte vara ändå. En riktigt bra avslutning av Ymer så han håller sig framför de där spelarna som är jämna med honom, Popyrin, Davidovich och till viss del Sinner, och så förbi Moutet då. Det tror jag han kan lösa. Han är lite bättre än Moutet. Sen att Tsitsipas inte spelar och en skada. Nåväl, långsökt, men det kan gå. Vore kul med svenskt i det här slutspelet.

Sen var det ju det där med topp-100. Det kan hända idag. Ymer möter Donskoy i challengerns i Orleans senare idag. Vinst där och han går upp på 561 poäng. Spelaren som är rankad på plats hundra just nu har 559 poäng. Sen är det inte helt säkert att det räcker då det är några spelare runt honom som fortfarande är kvar den här veckan och kan plocka fler poäng än honom men säg såhär, semifinal den här veckan, två matchvinster till alltså, och det ska väldigt mycket till för att vi inte ska ha en svensk topp-100-spelare nästa vecka. För första gången på hundra år, ungefär.