Inför Tokyo och Beijing

Carreno Busta vann till slut efter en ruggigt tajt match mot Bublik i finalen i Chengdu. Tur det. Bublik ska inte vinna atp-turneringar. Var ruggigt klen nivå på den turneringen. Snart final i Zhuhai där De Minaur lär slå Mannarino. De Minaur har imponerat under veckan där. Han är snart redo för topp-10.

Men överlag, veckan som var, det var ingen stor tennisvecka alltså. Otroligt sömniga turneringarna.

Nu blir det dock bättre, så vi ska inte hänga läpp. Två 500-turneringar är på ingång. Faktiskt riktigt svaga för att vara 500-turneringar, men ändå, det är i alla fall dubbelt så bra som veckan som var. Det här ska kunna bli kul.

Nishikori hade ju behövts här kanske. Coric andraseedad i en 500-turnering, det är ju inte så man ställer sig upp och kör upphopp direkt.

Men Djokovic med, och det här ska väl kunna bli en bra start på hösten för honom. Han har 2000 poäng att plocka in på Nadal om han ska vara världsetta vid årets slut. Han kan ta 500 ganska enkla här och sen nästa vecka när det är masters i Shanghai spelar inte Nadal heller, så vid vinst där kan han plocka ytterligare 1000. I så fall bara 500 kvar inför avslutningen i Europa och det kan ju förstås gå, men då krävs det också två bra asiatiska veckor för Djokovic. Hur bra är han då? Hur fräsch är han fysiskt? Det är väl det vi får se den här veckan helt enkelt.

Det känns ju väldigt mycket upp till Djokovic det här. Popyrin, Struff, Pouille, Cilic/Goffin/Chung och så en motståndare i en eventuell final som inte är särskilt bra heller. När man snackar utfallet i den här turneringen handlar det enbart om huruvida Djokovic är i någorlunda skick eller inte.

Något annat intressant att hålla koll på?

Nja, egentligen inget som sticker ut. Det är väldigt jämna fält det här i 500-turneringarna. Det krävs runt 50 i världen för att få vara med i de här turneringarna och därmed är det väldigt få svaga spelare med. Så det är väl det mest positiva egentligen. Redan i första omgången är matcherna riktigt bra. Och så är ju Djokovic så klart ett klart plus. Att ha tidernas bästa spelare med i en turnering, då är det ju inte kattskit ändå.

Känns omöjligt att spela någon annan med tanke på att allt är upp till Djokovic. 1,71 då, spelar man? Om man spelar oddsen på hans enskilda matcher kommer man troligen få högre odds i och med att matchoddsen här på Bethard är så overkligt höga men samtidigt kan det väl vara skönt att spela nu och sen bara håva in pengarna på söndag förmiddag. Jag hade inte sagt nej till 1,71.

Vi säger väl Beijing nu för tiden även om det känns lite krystat. Peking känns mer naturligt. På tal om namn på städer så spelas det kommande vecka en challenger i Nur Sultan. Kazakstans nya huvudstad. Som egentligen heter Astana, men efter att presidenten/diktatorn avgått fann man det för gott att döpa om huvudstaden efter honom. Fullt normalt, givetvis. Snart man kanske får besöka Löfven för att beskåda Stockholm Open.

Nåja, 500-turnering det här också och ingen Djokovic. Ingen Federer. Ingen Nadal. Inte ens en Medvedev. Han vilar den här veckan precis som förra, Medvedev. Känns väl rätt klokt trots allt.

Men Thiem, Zverev, Tsitsipas, Khachanov, Bautista, Monfils, Rublev, och så vidare. Bredden här är en helt annan än vad den är i Tokyo även om man så klart inte riktigt har någon topp på samma sätt.

Och Murray så klart, men helt ärligt, han känns som en ickehändelse i en sån här turnering som läget är just nu. Jag tror han kommer få ganska rejält med stryk av Berrettini.

Svårt att sia så vansinnigt mycket om ett fält som är så jämnt så vi får nog återkomma senare i veckan helt enkelt, men redan nu ska vi givetvis kolla om vi hittar nåt på oddsen.

Otroligt jämnt som sagt men hur man hittar just Khachanov som favorit, det känns ju som att det borde vara rätt svårt, jag vet inte.

Vem är då favorit?

Troligen Tsitsipas som knappast var särskilt skadad förra veckan utan snarare väldigt, väldigt varm.

Bautista borde kunna få en fullträff också. Jag skulle valt någon av dem om jag skulle spela här.