Klart för kvartar i veckans turneringar

Det är något med de här Asienveckorna alltså. Det lyfter inte riktigt tycker jag. Men vi får hoppas det blir kul nu i helgen ändå. Det är i alla fall klart för kvartar i Tokyo och Beijing.

Två japaner i kvarten hade väl inte varit någon superskräll om det varit Nishikori och Nishioka. Men nu var inte Nishikori med. Nishioka var sist in i turneringen på ranking och blev överkörd av Pouille. Efter att ha slagit Sousa först så det var väl okej ändå.

Undrar om Daniel hade funnits med i turneringen om inte Nishioka kommit in av egen kraft förresten. Någon av japanerna hade blivit utan wildcard i alla fall. Kanske han. Så otroligt sjukt att han är i kvarten. Han är rankad 127 i världen och knappast ett dugg bättre än så spelstyrkemässigt. Han hade vunnit 35% av sina matcher på hardcourt på atp-touren innan den här veckan. Det är inte särskilt bra. Han är en stark challengerspelare, inte en av de bästa, och mycket bättre på grus. Låter det som en rimlig kvartsfinalist i en 500-turnering? Det är något fel på den här veckan. Eller hela Asiensvängen egentligen. Jag tycker det är rätt tydligt att spelarna i allmänhet inte gillar det här riktigt, för annars går det inte att förklara dessa veckors orimliga resultat.

Uchiyama också i kvarten. Han har åtminstone hardcourt som sitt främsta underlag, men särskilt bra är han inte. Segat sig upp på rankingen i och för sig. 136 i världen den här veckan, han är normalt runt 200. Så varför inte, men det är ändå helt osannolikt och det ska inte hända om de bra spelarna gör det de ska.

Opelka och Millman ska ha fri lejd till semi. Ska ha. För man måste givetvis ha i bakhuvudet att japanerna gjort sjuka grejer tidigare under veckan, så varför inte nu också. Hyfsad chans för Millman. Kolla hans lottning för att gå till semi i en 500-turnering. Mannarino-Harris-Daniel. Det kunde varit värre så att säga.

Blir lite konstigt det här med fyra spelare på den övre halvan som alla mest troligt hade gått till final om de funnits på den undre halvan. En sån här gång kan man tänka att ett system där man seedar och lottar om efter varje omgång kanske inte vore så vansinnigt trots allt. Varför inte egentligen. Varför har man inte ens provat det…

Kul att se Chung idag mot Cilic, men samtidigt rätt deppigt att se Cilic. Vilka problem han har alltså. Ovanligt att en spelare helt enkelt tappar sitt spel som han gjort i år. Men bra Chung, och kul match mellan Chung och Goffin imorgon. De kan hålla tempot uppe de där två så att säga.

Djokovic har tuffat på i maklig takt. Det har inte hänt så mycket. Han bränner numera inte mycket energi i såna här matcher.

Odds?

1,71 på Djokovic inför veckan var nog rätt bra faktiskt. Jag tycker inte det känns rimligt att spela på någon annan och räknar man på oddsen på hans förväntade matcher som är kvar så, 1,50 är nog inte så väldigt fel. Jag ser inte riktigt vem som ska slå honom. Det är väl Goffin i så fall som oddsen indikerar men nja, nej, det känns inte helt troligt.

Beijing och lite roligare än i Tokyo. Lite jämnare här och de bra spelarna har inte floppat på samma sätt. Inga galna, överpresterande hemmaspelare här heller även om Zhang slog Edmund. Det ska inte riktigt kunna hända. Hur många gånger i veckan tror ni Edmund ringer coach Rosengren nu för tiden? Troligen rätt många. Jag har ju aldrig varit mycket till Rosengrens beskyddare men man måste ju notera hur allt rasade för Edmund när Rosengren försvann.

Murray förstås den stora grejen. Lite flyt, men han slår bra spelare nu och det är så klart otroligt positivt. Berrettini hade en dålig dag men Norrie är rätt bra just nu och ja, bra segrar. Ska bli riktigt spännande att se hur han kan hålla mot Thiem imorgon. Rätt bra matcher av Thiem hittills faktiskt. Han är lite på uppgång igen efter att ha nått botten mot Ruusuvuori i Davis Cup för ett par veckor sen.

Khachanov har spelat tiebreaks och Fognini har varit ovanligt fokuserad. På tal om fokus hade Rublev vissa problem på breakbollarna i den matchen. Jag ska inte säga att han borde ha vunnit, men han borde ha vunnit någon enstaka viktig poäng och då brukar det som bekant inte alltid blir så bra för Fognini. Så lite vekt av Rublev att han aldrig fick något momentum där.

Isner, helt okej. Klart kliv uppåt spelmässigt jämfört med senaste månaderna. Sen om det varit så bra vet jag inte men han har blixtrat till i några gem och ändå slagit två bra spelare.

Tsitsipas kändes illa ute idag men klarade sig till slut. Spelar inte jättebra just nu tycker jag. Basilashvili försvarade titeln och tappar nu mycket på rankingen ner till plats 26. Vad tror ni, blir han topp-20 igen? Jag tror det inte. Tar man bort hans poäng från Hamburg skulle han inte vara topp-50.

Zverev är väl veckans spelare såhär långt. Inte det starkaste motståndet. Både Tiafoe och framför allt Felix är väldigt svala spelare just nu men oj så mycket bättre han sett ut, Zverev. För någon som honom, som varit lite nere i källaren mentalt, kan det nog vara otroligt bra att komma till ett lite annorlunda ställe som Asien med helt andra förutsättningar. Något har i alla fall hänt, för det här är det bästa han spelat i år.

Inga vinnarodds ute på Beijing ännu tyvärr då Zverevs match nyss avslutades, men kolla in här på Bethard senare under kvällen så kommer ni hitta dem.

Blir det Zverev som vinner tro? Goda chanser till det skulle jag säga.