Inför Shanghai

Samtidigt som jag sitter och följer några matcher från första omgången är det dags att titta till lottningen till mastersturneringen i Shanghai. Efterlängtad den här turneringen tycker jag. Dels för att den markerar slutet på Asienveckorna. Det blir ganska mycket roligare nästa vecka när det blir Stockholm Open istället, men också givetvis, masterstennis igen. Nadal spelar inte, Del Potro gör comeback först nästa vecka, hoppas vi i alla fall, och Nishikori är skadad. I övrigt är alla på plats va? Jag tror det.

Såhär ser lottningen ut.

Vilken överkörning det var Djokovic serverade de andra i Tokyo alltså. Nu var det bara Goffin som är en bra spelare som han mötte, men oj vad bra han var. Det är väldigt sällan som Djokovic spelar bra faktiskt. Lite märkligt med honom. De flesta spelare spelar bra i en betydande del av sina matcher och turneringar. Djokovic spelar bara riktigt bra ett par gånger per år. Vilket så klart är lite svindlande i och med att han vinner Grand Slam-titlar även när han spelar lite sådär halvhyfsat men en sån här vecka när han spelar riktigt bra, då är han omöjlig på en nivå så att det nästan blir obehagligt. Han verkar ha ordning på grejerna så att säga och blir nog rätt svårtuggad den här veckan. Hans lottning är väl varken eller. Det finns inga bra eller dåliga lottningar i mastersturneringar med såhär små startfält nästan. Man får en bra spelare redan i sin första match som högt seedad och sen är de seedade motståndarna man får möta bra. Shapovalov, Isner, Tsitsipas, Medvedev, kanske att han fick lite mer tuff än enkel lottning, Djokovic men spelar han som han gjorde i Tokyo spelar det inte mycket till roll kan jag säga. Då blir det åka av för samtliga konkurrenter den här veckan också.

Federer tillbaka och hur intressant känns inte det efter hans otroligt fina spel i Laver Cup? Kanske att motståndet där inte var det allra tuffaste men Kyrgios och Isner, plus de ruskigt fina insatserna i dubbelmatcherna, det var ändå inget skräpmotståndet och han såg väldigt bra ut. Lottningen här ser väl rätt okej ut och när Nadal inte är på plats och Medvedev hamnat på Djokovic halva måste ju utgångsbudet vara att Federer går till final. Cilic är totalt och fullständigt under isen, Goffin spelade bra i Tokyo men slår ändå knappast Federer en normal dag, sen kan väl Zverev vara ett litet hot kanske även om jag tror att man ska vara försiktig med att dra för stora växlar på hans spel i Beijing den här veckan. Så fort han fick möta et starkt motstånd i Tsitsipas gick det inte överhuvudtaget. Ska sägas dock att Zverev har väldigt bra inbördes statistik mot Federer, så hoppas den matchen blir av, vore kul.

Medvedev har äntligen fått vila lite, och hur kommer han tillbaka nu? Ännu bättre? Man vet aldrig. Ska bli mycket intressant att se honom också. Ganska gynnsam lottning för honom. Det känns som att det är spelare som han inte ska behöva förlora mot som står mellan honom och en semifinalplats.

Thiem är i final den här veckan i Beijing där han imponerat stort. Bra lottning här får man säga. När de största hoten mot en semifinalplats heter Bautista och Berrettini, då har man dragit rätt kanin ur hatten så att säga. Nu är Thiem förstås den klart svagaste spelaren av de fyra högst seedade spelarna men han har också fått den klart bästa lottningen. Faktum är att det den här gången blev så att den bästa spelaren fick sämst lottning, den näst bästa näst sämst, och så vidare. Thiem som är sämst fick bäst. Det är väl rätt bra dock. Det gör matcherna med de bästa spelarna maximalt jämna under veckan. Blev rörigt det där. Skitsamma.

Kampen om slutspelsplatserna börjar förstås bli extra intressant nu med bara några stora turneringar kvar. Det börjar också hetta till ordentligt.

Sex spelare är klara. De fem första, Nadal, Djokovic, Federer, Medvedev och Thiem är klara rent matematiskt. Tsitsipas är klar i praktiken. Han kan inte missa.

Två platser är öppna och här är läget.

  1. Bautista, 2405
  2. Zverev, 2265
  3. Goffin, 2245
  4. Berrettini, 2195
  5. Nishikori, 2180
  6. Monfils, 2135
  7. Fognini, 2065

Där snackar vi getingbo. I praktiken kan man nog ta bort Fognini dock. Det är bara turneringar som inte passar honom underlagsmässigt kvar och att han skulle plocka in poäng på spelare som är klart bättre än honom, det händer knappat. Hälften av hans poäng är som synes från Monte Carlo också, så ärligt talat är han egentligen inte nära spelstyrkemässigt. Nishikori vet man inte när han kommer tillbaka, men det känns väl tufft för honom också.

Fem gubbar på två platser alltså.

Stor fördel Bautista som har en bra lottning den här veckan och han är ju redan 200 poäng före också, så han ska klara det även om hans form inte är perfekt riktigt. Man kan utgå lite från att han klarar det i alla fall som han ligger till nu.

Monfils tror jag inte på. Jag tror det bara inte. Det känns inte som att han riktigt har orken mentalt för den perfekta avslutning som kommer krävas av honom även om det givetvis vore kul att se honom i London.

Berrettini? Nja. Jag tror inte det heller. Han är fortfarande lite sämre än de andra.

Med andra ord, Zverev mot Goffin om den sista platsen och jag tror det kommer sluta precis som det står nu. Zverev börjar se bättre ut och då är han lite bättre än Goffin. Plus, det som jag tror kommer avgöra framför allt, Zverevs seedningar kommer fortsätta vara grymma under hela resten av året med tanke på hur många poäng han har från London förra året. Goffin kommer behöva tur för att få någon bra lottning i de sista turneringarna. Zverev kommer få det automatiskt varje gång.