Shanghai – måndag

Det spelas masterstennis den här veckan, och då måste vi givetvis ha dagliga uppföljningar samt lite inför nästa dags spel.

Såhär gick det idag.

Det krävs ju allt som oftast två för att dansa och Tiafoe dansade inte i dagens första match på centercourten kan jag säga. Jag har ju inte det godaste ögat till honom. Jag tycker han är lite av en bluff som tennisspelare. Han är inte bra nog för att vara rankad så bra som han varit nu i något år men han är 21 år gammal och det där kommer jag givetvis få äta upp när han framöver klättrar. Det är bara jag som inte förstås honom helt enkelt. Men idag var det verkligen riktigt risigt. Siffrorna ljuger något enormt. 6-1 6-2 kanske om det skulle finnas någon rättvisa. Shapovalov pangade på från alla håll och växte av att Tiafoe var så usel.

På tal om att vara usel. Cilic la upp en bild på twitter idag om att han håller på att köpa barnvagn. Det kanske är där fokuset ligger, jag vet inte, och i så fall kan man ju inte klandra honom. Han är 42:a på årsrankingen efter att ha haft en bra lottning och gjort någon bra match i US Open där han nådde åttondelen. Annars hade det varit mycket värre. Det är fascinerande att en så bra spelare plötsligt kan bli så dålig för idag var han rejält underlägsen Ramos på hardcourt. Det är knappt så man tror på det när man själv skriver det. Cilic är mycket sämre än Ramos på hardcourt. Svårt att ta in. Som sagt, jag blir nyfiken på vad det är som egentligen spökar för honom. Om det inte är barnet då. Han kanske har förlossningsdepression. Innan barnet kommit. Och som man. Nja, osannolikt. Nåt skit är det.

Rätt starkt ändå av Murray att vända mot Londero. Han känns utsatt mot nästan alla spelstilar just nu. Sen kan han hänga med lite bättre spelare, men en bollmaskin mot Londero kommer nog alltid vara problem för honom numera. Det blev lite bättre ju längre matchen led och visst var han bättre till slut, Murray. Är det kanske att betrakta som positivt att han slår Londero? Det kanske är så. Londero är topp-50 i världen. Det är nog helt enkelt bara att säga att det är bra att Murray slår honom.

Kecmanovic har tappat formen helt. Eller överpresterade han i våras? En annan spelare som jag får erkänna att jag haft lite svårt att förstå. Eller snarare, jag har haft svårt att förstå att hans motståndare inte kunnat utnyttja hans enorma långsamhet. Det kanske är så att fler och fler har koll på det där och då bara slår honom. Tung period i alla fall för Kecmanovic.

Skummade förbi Edmunds matchstatistik i år. 12-19 hade han inför dagens match. 12-20 nu alltså. 71:a på årsrankingen. Som sagt, han ringer nog Rosengren en del och tjatar. Hemskt säsong för honom såhär långt.

Pospisil kan inte bara tjata om att han vill ha mer pengar. Han kan spela också. Man ska komma ihåg att han en gång var topp-50 i världen och en rätt bra spelare. Sen har han nästan alltid varit skadad men så anmärkningsvärt som det kan se ut är det kanske ändå inte.

Fognini var tokkoncentrerad. Inte ett enda koncentrationstapp under hela matchen. Han slutar aldrig förvåna. Hade han alltid kämpat sådär, då jäklar.

Skönt att Monfils vann till slut mot Sonego. Klumpigt av Monfils som är så skadebenägen att spela så många tresetare som han gör. det gör att han nästan aldrig håller turneringen ut. Gillar inte Sonego så som sagt, skönt.

Det var dagens spel det. Nu tittar vi på det som ska hända imorgon.

Det är nivå på matcherna i den här turneringen alltså.

De Minaur ska väl vara lite bättre än Isner nu, eller? Man får väl ändå notera att De Minaur är rankad 24 och Isner 19. Isner lite mer före än så på årsrankingen. Hardcourt det bästa för båda två. Jag är lite tveksam till oddsen där. De Minaur har dock visat sig duktig mot servekanoner och Isners form känns väl lite oklar. Mycket bra match för att vara i första rundan hur som helst.

Tycker det ska vara som en dröm för Rublev att möta Coric. Coric gör ingenting med bollen, Rublev kommer får göra lite vad han vill och när Rublev får stå och panga, då är det inte många försvar som står emot. Jag tror inte att Coric kommer klara det i alla fall. Och jag hoppas inte heller. Jag har så svårt att acceptera att Coric skulle vara en bättre spelare än Rublev som han enligt rankingen fortfarande är.

Kineserna har stretat emot riktigt bra hittills. Li är dock en lite svagare av dem och det ska inte kunna räcka. Pouille har i och för sig en rackarns förmåga att sänka sig till svagare motståndares nivå men nej, det ska skilja för mycket.

Lajovic servar nog lite klent ändå för att han ska kunna hålla Opelka borta. Sen har han inte de bästa returnerna heller, Lajovic. Jag håller med oddsen. Opelka tar det där. Opelka har faktiskt slagit Lajovic på grus förut. Gör han det, då lär han ju vinna på hardcourt också kan man tänka.

Struff och Berrettini är egentligen två väldigt lika spelare. Avgörande skillnad dock. Berrettini är en av de mest vårdade och kloka spelarna som finns på touren. Struff är fortfarande väldigt ovårdad. Över tid borde det avgöra tycker jag även om Struff i sina bästa stunder absolut har spelet för att hänga med.

Millman kommer från en livsförändrande finalplats i Tokyo. En finalplats han nästan fick till skänks. Det var inga världsspelare han slog direkt på vägen fram. Tuff uppladdning här med final i Tokyo i söndags och han möter också en spelare som i min mening är rätt mycket bättre än honom. Märkligt att inte Pella är favorit på oddsen där.

Bublik har några riktigt fina veckor i Asien. Krossade Nishioka i första rundan här, det är bra gjort. Var Felix står just nu vet man inte. Jag är rätt övertygad om att han har lite problem med att hans kropp växer på bredden och kanske lite på längden. Kanske lite på väg upp dock och det känns ju som att han ska vara lite för bra för Bublik men ja, intressant match.

Basilashvili-Paire, ännu en mycket fin match. Nivån är som sagt otroligt hög. Paire har haft några svaga veckor på slutet men började bra här. Jämnt. Kan bli kul.

Borde passa Goffin rätt bra att möta Gasquet tycker jag. Gasquets variation borde bita rätt dåligt, och givetvis, Goffin en mycket bättre spelare. Viktigt nu för Goffin som måste vara snudd på felfri i de sista turneringarna för att kunna nå slutspelet.

Hurkacz imponerade måttligt i första rundan mot Zhang men vann gjorde han ju. Monfils imponerade rätt måttligt idag han också. Blir viktigt för Monfils att försöka flytta runt bollen lite mer än han gör i vanliga fall i den matchen. Om Hurkacz får stå i mitten och banka slår han nog tillräckligt hårt för att slå igenom Monfils.

Sousa kämpade verkligen ner Krajinovic i första omgången. Som han krigar alltså. Krajinovic hade 3-0 och 4-2 i tiebreaket. Upplägg på bollen vid 4-2 också men Sousa ger sig liksom inte. Han tre hela tiden på det. En otrolig tillgång och just nu spelar han rätt okej också. Jag tycker att han borde kunna kriga ner Pospisil också men Pospisils vinst mot Schwartzman skrämmer lite. Jag förstår att man har svårt att välja favorit på oddsen där.

Skönt för Federer med Ramos istället för Cilic även om Cilic nu alltså är helt värdelös. Ramos…Federer är nog inte alltför kissnödig när han vaknar imorgon.

Fognini-Murray kan ju bli lite festligt. Bara 4-3 för Murray i inbördes möten men massor av matcher på grus där. 2-1 Fognini på grus, 2-1 Murray på hardcourt och 1-0 Murray på gräs. Jag förstår faktiskt att Fognini är favorit där. Han har allt som behövs för att flytta runt Murray maximalt och jag undrar jag om farbror Murrays kropp kommer tåla det riktigt.

Och kul att se Medvedev igen. Norrie har lite svårt att sätta egen fart på bollen, så det där blir nog ingen höjdare för honom.

Tack för idag, slut för idag, vi ses imorgon, tack och hejdå. Jag är trött, jag bekräftar. Annars hade jag troligen inte avslutat med en dagisramsa.