Shanghai – torsdag

Nu bränner vi på med allt i ett här. Vi sammanfattar dagen och vi tittar fram emot morgondagens kvartar. Bara att hänga på.

Isner dammade på bra i serven kan man säga. Jag tycker det är intressant det där, att köra två förstaservar som han i stort sett gjorde under stora delar av matchen. En bra bit in i första set snittade han över 200 kmh på sina andraservar. Trots det inga dubbelfel, det ör faktiskt helt overkligt. Isner kan alltså slå servar som är hårdare än långt över 50% av spelarna på touren klarar av utan att kunna missa. Så konstigt är det i och för sig inte. 200 kmh är långt ifrån full fart för honom. Noterbart i och för sig att han matchen igenom också tog det rätt lugnt på förstaservarna, så han behövde bara slå 15 andraservar. Det behöver finjusteras det där. Han måste givetvis gå för fullt på förstaservarna när han möter Djokovic för att ha minsta chans, men att trycka till andraservarna rejält, det känns modernt det. Vet inte vad man mer ska säga om matchen riktigt. Djokovic är liksom för bra så Isner vann inte mer än enstaka bollar när Djokovic servade, och då är det ju svårt att vinna matcher.

Goffin både servade för första set och hade setbollar men det kändes knappt ens nära. Han blir för nervös. Ett underskattat problem för honom skulle jag säga. Han blir inte nervös som i försiktig utan han blir nervös som i vild och alldeles för benägen att söka snabba, enkla vinnare. Lite flyktbeteende nästan. Nu ska man inte hacka på någon som förlorar mot Federer, men Goffin borde vunnit det där första setet och då hade han haft en jättechans att vinna matchen. Federer? Man ska inte klaga, men inte optimalt att vara så illa ute mot Goffin. Blytung torsk för Goffin i kampen om slutspelsplatser. Vid vinst hade han fått möta Zverev imorgon i en match som skulle kunna sätta honom i en fantastisk sits inför avslutningen. Nu blir det tufft.

Medvedev var faktiskt lite illa ute. Pospisil är tillbaka precis där han var innan alla sina uppehåll som en riktigt bra spelare. Han lyckades också få Medvedev att bli märkligt obekväm. Medvedev hade en lite sämre dag men jag tycker också att Pospisil gjorde honom dålig och egentligen direkt orättvist att Pospisil inte fick med sig något set. Men så är det ju det där. När Medvedev bara bestämmer sig för att inte missa på de sista bollarna, då krävs det mycket. Att Medvedev trots allt vinner såna här matcher säkert när han har lite sämre dagar styrker ytterligare känslan av att han är något annat än bara en spelare bakom de bästa. Saftig racketflisning av Medvedev i första set där förresten. Jäklar vad han ångade på.

Thiem har en bättre stabilitet på hardcourt just nu än han någonsin haft. Lite märkligt, han hittar den på en väldigt snabb hardcourt som det är i Asien och precis efter att ha gjort några av sina sämsta matcher någonsin. Men allt går inte att förstå sig på, och Thiem har äntligen hittat en jämn, hög nivå på hardcourt.

Det kändes ett tag som att det började bli lite risk för 6-0 6-0 mellan Zverev och Rublev men Rublev kom tillbaka i andra set och oj vad spännande det hade varit att se vad som hänt med Zverevs mentala balans om Rublev lyckats lura sig till tiebreaket. Nu blev det dock inte så, och Zverev gjorde idag en sån där riktigt bra match igen. Stora kliv framåt nu senaste veckorna för Zverev, men samtidigt svårt att lita på honom. Han var exempelvis inte alls såhär bra mot Chardy i omgången innan. Sägas ska också att Rublev som hade en magisk dag mot Millman igår idag hade en ganska svag dag.

Det var lite skillnad i skalle mellan Tsitsipas och Hurkacz vad det verkar. Jag såg bara första set där och där var Tsitsipas klart bättre. Det kändes dock som att matchen skulle kunna svänga och visst gjorde den det men när det drar ihop sig sådär i slutet, han är inte ofelbar längre, Tsitsipas, men det känns ju som att han får med sig en kraftig merpart av de där matcherna.

Fognini började med att göra en perfekt match mot Querrey. Sen en väldigt operfekt match mot Murray. Och idag i princip perfekt igen. Lite som jag såg det framför mig faktiskt. Fognini är klart bättre än klunsar som Khachanov i spelet och en bra dag vinner han då en väldigt hög procent av de bollarna. Då hjälper det inte med Khachanovs serve. Fognini nu rejält inne i kampen om slutspelsplatserna.

Otroligt märklig match mellan Berrettini och Bautista. Det såg nästan ut som att Bautista inte brydde sig särskilt mycket alls. Han lät det bara rinna ifrån sig och plötsligt hade han förlorat. Men visst är det lite av Berrettinis styrka också. Att matcherna liksom flyter med honom snarare än att han dominerar dem.

Det var åttondelarna och som ni ser, de bra spelarna fortsätter leverera i den här turneringen. Det gör att kvartarna imorgon ser ut såhär.

06:30 Medvedev-Fognini 1,23-4,90 Bethard

Det här tycker jag ska bli riktigt intressant. Medvedev gör mycket fantastiskt på tennisbanan, men i normala fall står han inte särskilt nära baslinjen och sätter press på motståndaren. Han kan anpassa sig. Han kan spela i stort sett hur som helst, men vi får se om han gör det här. För om han låter Fognini stå och bomba på från mitten av banan, då är jag inte säker på att ens Medvedevs försvar är tillräckligt bra om Fognini har en bra dag. Skulle kunna bli en mycket underhållande match detta och undrar om inte Fognini kommer kunna knipa ett set.

08:00 Djokovic-Tsitsipas 1,18-5,75 Bethard

Jag tror ju inte att Djokovic förlorar den här veckan och jag har lite halvsvårt att se honom förlora mot Tsitsipas. En Djokovic som inte spelar särskilt bra han ha det lite jobbigt med Tsitsipas lite oberäkneliga och svårlästa spel. En bra Djokovic känns väl snarare som att han kommer göra att det syns rätt tydligt att Tsitsipas har vissa spelmässiga brister. Tsitsipas var i final förra veckan och är i kvarten här. Jag tycker väl egentligen inte att han spelat bra nog för de resultaten. Jag tror inte att det blir någon skräll och jag tror inte det blir jämnt.

12:30 Federer-Zverev 1,54-2,75 Bethard

3-3 i inbördes möten. De har vunnit varannan gång och eftersom Zverev vann senast i slutspelet i höstas så ska väl Federer vinna nu. Märkligt faktiskt att Federer har så dåliga siffror mot Zverev. Problemet är nog att Zverev får mer på sin serve än vad Federer får när de möts. Federer har en bättre serve än Zverev men Zverev har så mycket bättre returer och även ett retursätt som inte passar Federer särskilt bra att det ändå blir plus Zverev i den kategorin. Sen ska Federer i min mening vara klart bättre i spelet och det ska passa honom att möta någon som är lite tillbakadragen i bollandet som Zverev är, men det är tydligt att han inte trivs mot Zverev. Skönt för Zverev att för en gångs skull då spela en match utan press. Han har faktiskt inte spelat många såna i år. Han har hela tiden haft grymma seedningar och varit så dålig att han sällan hunnit fram till att få möta någon som är bättre än honom. Federer övertygade inte mot Goffin. Zverev övertygade mot Rublev. Så ja, visst är det en farlig match det här för Federer.

14:30 Thiem-Berrettini 1,52-2,75 Bethard

Aldrig mötts på hardcourt de här två och det är väl på tiden. Kanske inte de mest underhållande spelarna i min bok, men hög kvalité givetvis. Samtliga kvartsfinaler håller riktigt hög nivå. Det känns någonstans för mig som att Berrettinis nötande inte kommer bita superbra på Thiem utan att Thiem istället kommer kunna styra matchbilden lite som han vill. Samtidigt så skulle Berrettinis serve kunna bita rätt bra på Thiems ganska svaga returer, och den vägen skulle det kanske kunna passa Berrettini. Superviktig match för Berrettini i slutspelskampen. Semi här och han sätter sig i förarsätet på en av platserna till London.