Djokovic borta

Det var en smäll det där. Djokovic borta från Shanghai, och nu ser det otroligt knöligt ut för honom om han ska lyckas vara världsetta vid årets slut.

Nadal 9225 poäng

Djokovic 7945 poäng

Sådär ser det nu ut inför Paris. Det kan faktiskt inte hända något innan dess om inte Djokovic får för sig att spela nästa vecka, och det får han givetvis inte. Att plocka med sig en 250-poängare från en miniturnering i Europa, så besatt är han nog inte av att vara världsetta. Men mja, Stockholm Open-pojkarna kunde ju fråga i alla fall. Jag tror nog ändå kanske att publiken hellre skulle se Djokovic än Elias Ymer.

1300 poäng ska Djokovic alltså ta in på Paris och London och det betyder att han inte längre har saken i egna händer. Nadal måste floppa eller inte delta i minst en av turneringarna för att det ska räcka med två titlar för Djokovic.

Så ja, Nadal världsetta vid årets slut. Det kan vi börja utgå från.

Finns i och för sig en öppning till. Att deras aningen märkliga uppvisningsmatch i Kazakstan inte blir av. Den ska spelas samma vecka som turneringarna i Basel och Wien. Där skulle Djokovic i sådana fall kunna plocka en femhundring och då skulle det vara match igen men nja, det är ju lite hypotetiskt.

Och givetvis. Nadal kan ju vara skadad på riktigt i handen så han missar de två sista veckorna också, man vet inte.

Vad var det som hände då?

Ja, Tsitsipas, det är märkligt, fascinerande, hur han så ofta kan sänka matcher till hans nivå. Kommer ni ihåg Federermatchen i Australian Open? Han fick in Federer i ett lågtempobollande som gjorde Federer osäker. Samma sak idag. Djokovic kan spela i så mycket högre tempo än sådär, och det tempot skulle inte Tsitsipas kunna spela i, men Tsitsipas gör någonting som får motståndarna att falla in i det där, och när han väl är i det där tempot, då blir hans tempoväxlingar plötsligt livsfarliga plus att han själv är otroligt säker i det där, hans, tempo.

Svagt av Djokovic tycker jag, men han är inte den första att ramla i den här fällan gillrad av Tsitsipas så man kan kanske inte klandra honom alltför mycket.

Och mest av allt, vi bokför ännu en i raden av svaga toppspelarinsatser i Shanghai.