Shanghai fredag

Det där gick ju exakt som man trodde. Eller kanske möjligen inte. Det där att det det bara är de bra spelarna som vinner i Shanghai känns mest som en myt. Wikipedia ljuger antagligen. För det är ungefär såhär jag ser det framför mig i Shanghai. De floppar ut sig lagom tidigt, åker hem och ingen bryr sig sen så mycket om matcherna över helgen.

Eller ja, Medvedev är ju kvar. Det är som att det är så självklart att man levererar numera att man knappt ens tänker på det. Om han inte gör bort sig nu, det vill säga, om han vinner, så kommer han gå om Federer på årsrankingen den här veckan och det känns väl både rättvist och lite obehagligt. Vi återkommer till det obehagliga strax. Vann idag gjorde han i alla fall, Medvedev, trots att jag tycker att Fognini till stora delar gjorde en bra match. Men kolla på det sista tiebreaket liksom. Hur ska man slå honom, Medvedev? Jag tycker det är intressant med honom att han har en sån sjuk trygghet även när han returnerar. Man vet att man kommer behöva prestera på sin absoluta topp, även på bollarna i egen serve i ett tiebreak. Han måste vara så vansinnigt jobbig att möta alltså, Medvedev. Får lite ont i magen bara av att tänka på det.

Det obehagliga var det ja. Att se Federer idag så klart. Han förlorar mycket, det har han gjort i flera år nu, men att han blir krossad som han nästan blev idag även om han tog ett set efter att Zverev blev bamsenervös i slutet på andra, gubben är 38 år gammal. Enligt logiken ska han bli sämre snart av ålder, och att han nu sänkt sin nivå rejält, eller har en stor svacka, det känns obehagligt. Sen ska man komma ihåg väldigt väl att han i juli månad spelade kanske sin bästa match någonsin när han var överlägsen Djokovic i Wimbledonfinalen. Men hur lång svacka orkar han med? Och hur nära är det att han säger att han bara skiter i det när det börjar kännas som att han förlorar tidigt i varje turnering? Tanken att man ens ska behöva börja spekulera om att han ska lägga av är obehaglig. Zverev var bra. Jag trodde inte han skulle vara bra idag. Bra gjort. Men givetvis, den stora grejen är att Federer inte är bättre. Och den största grejen är förstås att han fick poängstraff. Samt inte accepterade att domaren följde reglerna.

Jag väljer alltså att skriva om Tsitsipas seger över Murray som tredje match. Nu kom jag på varför. Jag har ju redan skrivit om den idag. Att jag var tvungen att gå in på vamosrafa.se för att kolla om jag verkligen hade gjort det får man säga vad man vill om men man skulle kunna betrakta det som att jag har selektivt minne. Läs om den matchen där alltså.

Så tar vi sista matchen istället. Berrettini slog Thiem i en rätt märklig match. Thiem var rätt överlägsen i första men Berrettini vann setet och när det blir så, som så ofta, svängde matchen och i andra set var Berrettini plötsligt bättre. Det är oerhört tungt att bara jobba vidare när man förlorar ett set man borde vunnit. Vad effektiv han är alltså, Berrettini. Och svårslagen. Två 96:or i semi i US Open. Två 96:or i semi här. Någonstans tycker jag vi börjar se vilka de absoluta topparna i den där grymma årgången är. Inte Coric, inte Garin, inte ens Khachanov, definitivt inte Ymer, och så vidare. Finns massor av spelare som är födda 1996. Men det känns som att Berrettini och givetvis framför allt Medvedev börjar sticka upp huvudena över de andra. Berrettini tog med den här segern över åttondeplatsen på årsrankingen.

Det var kvartarna. Nu lite inför morgondagens semifinaler.

10:30 Medvedev-Tsitsipas 1,51-2,85 Bethard

4-0 i inbördes men tre skiljeset och en fyrsetare. Jämnt alltså. Enda matchen i år, vilket ju är de enda matcher man ska räkna när det gäller Medvedev med tanke på hans nivåhöjning, i Monte Carlo. Medvedev var illa ute där men lyckades höja sig i skilje där. Så möttes de i åttondelen förresten. De har slipat sin ranking lite sen dess, särskilt Medvedev.

Som jag skrev om tidigare idag, Tsitsipas är en hejare på att få motståndaren att spela i det tempo han vill ha och det borde ju inte vara omöjligt mot Medvedev här. Jag tror inte att Medvedev kommer komma in med någon särskilt offensiv taktik här som han lite gjorde mot Fognini idag utan han kommer nog nöja sig med sitt eget spel till största del, och det talar lite för att Tsitsipas kommer lyckas få det som han vill. Samtidigt tycker jag verkligen att Medvedev ska vara ganska mycket bättre oavsett vilket spel som spelas, så det skulle förvåna mig om han inte vinner, men ändå intressant det där. Tsitsipas slog Djokovic idag på att han vaggade in honom i sitt eget sätt att spela. Kan man göra det med Djokovic borde man logiskt sett kunna lyckas göra något liknande med Medvedev.

Spelare gör ofta sina absolut sämsta matcher mot Tsitsipas också. Kan Medvedev göra dåliga matcher nu för tiden? Om han kan det så borde risken här vara relativt stor.

14:00 Zverev-Berrettini 1,65-2,45 Bethard

Bara mötts i Rom de här två. Förra året och i år. Berrettini vann matchen i år där Zverev kom in och var rejält under isen, men han kom ändå ganska nära. Samma sak här förresten. De möttes så tidigt som andra omgången i Rom i somras. Det har hänt lite med deras ranking sen dess.

Zverev var bra idag, och har varit bra i flera matcher senaste veckorna. Han måste ju vara favorit här.

Vem det passar spelstilsmässigt känns däremot otroligt svårt att säga. Båda två har serve som det lilla vapnet och sen står de och bollar, Berrettini lite närmare baslinjen. Någonstans tycker jag det borde passa Berrettini lite bättre eftersom han kommer få lite mer tid på sig men som sagt, oklart och blir lite spännande att se.

Men överlag, kanske inte de roligaste spelarna att titta på det här och när de möts finns nog risken att det blir lite sömnigt tyvärr med mycket servande och minimalt med variation.