Inför Stockholm Open

Det bidde en tumme, brukar man väl säga. Det blev väl inte så många som kastade in handduken, men det är ju problemet det här, när man knyter till sig ett självklart affischnamn som man kan gissa sig till inte kommer komma, och så kommer han inte. Det ser plötsligt lite tråkigt ut i lottningen när spelare som Fognini och Dimitrov är toppseedade. Dessutom, det där jag skrev mycket om för någon vecka sen, att man dels jobbat otroligt bra med att få hit utfyllnadsspelare som folk vill se och kanske också haft en sjuk tur med vilka som anmält sig. När de sista spelarna kom in i startfältet efter att alla platser som är reserverade för spelare med skyddad ranking, spelare som gått långt veckan innan och så vidare, släppt, då kom de in istället, de där grusarbetarna på challengertouren som man kanske helst inte vill ha till en atp-turnering inomhus. Så nu blir det på vissa håll lite sömnigt inledningsvis i alla fall.

Såhär ser i alla fall lottningen till Stockholm Open ut.

Tipsarevic som lagt av, Moutet, Travaglia, och Schnur, var de som kom in på slutet och som sagt, det är kanske inte fyra spelare man hade valt ut direkt så flytet med vilka som anmält sig tog slut där i sista stund.

Vi kan väl börja med svenskarnas lottning. Pim Pim kom aldrig till start, på tal om svenskar. Han var plötsligt lite småskadad och ville inte ta några risker. Han kanske sparar sig för Stockholm Open 2023, eller nåt, jag vet inte. Nej men lite konstigt. Frågan är vad han trodde själv. Om han hade någon slags bild av att han skulle känna sig fräschare än någonsin. Jag såg i och för sig några bilder på honom från det där förkvalet, och det var rätt tydligt att han av någon anledning inte kunde hoppa i serve och därmed inte alls gå för fullt i det slaget. När han inte kan serva för fullt finns det kanske inte så mycket kvar riktigt och han hade nog varit i princip chanslös. Men som sagt, lite märkligt om han trodde att han skulle känna det helt perfekt fysiskt med de förutsättningar han hade. Det blev ett spektakel, han fick lite uppmärksamhet, och kanske lyckas sälja några fler tennislektioner framöver, så det kanske blev helt okej för honom ändå.

Elias Ymer börjar mot en ospecificerad kvalare. Paul, Popyrin, Sugita, Stebe, Otte, Mager eller Novak kan det bli. De två första skulle han nog inte vara favorit mot. Resten skulle han vara favorit mot. Så otroligt bra lottning givetvis. Sen Opelka som känns som en mycket intressant chans. Ska han skrälla mot en seedad spelare i det här fältet är det nog just Opelka som har en spelstil som nästan garanterar små marginaler. Sen en superstrulig Fognini i kvarten kanske, han har fått en enorm möjlighet här, Elias. Han måste absolut spela jättebra, men chansen finns faktiskt för för en semifinal om han gör allt rätt och får lite hjälp av motståndarna.

Mikael Ymer vann en challenger igår igen. Han förlorar inte på den nivån numera. Otroligt vad stabil han blivit där. Han är bara mycket bättre än spelarna som är runt eller utanför hundrastrecket på rankingen. Det är som att han liksom blir lite bättre hela tiden och nu är det ju inget snack. Trots att han knappt spelat på atp-touren ännu är han en rätt bra atp-spelare. Man kan absolut diskutera om man ska kunna bli 75:a på världsrankingen utan att ha spelat på atp-touren. 69:a på årsrankingen förresten, Ymer. ibland blir det fel. Ibland är det spelare som lyckats hitta svaga startfält och prickat en form just då och blir topp-100 med marginal via spel på challengertouren. Med Ymer är det dock inte så. Han har bara valt att spela klart på challengertouren och skaffa sig extra bra förutsättningar för att kliva in på atp-touren istället för att börja spela atp-kval där det är svårt att samla poäng. Sousa i första rundan här, lite halvtufft, men jag tycker att är lite favorit i kraft av hemmaplan. Det blir tajt dock. Sousa har haft väldigt fin form på sistone. Sen Verdasco i andra omgången. Det är däremot en jättefin lottning. Har inte alltid presterat bra i Stockholm direkt, Verdasco. Han presterar faktiskt ofta rätt dåligt på svensk mark överhuvudtaget trots att han alltid spelar här. Han har exempelvis aldrig vunnit Båstad trots att han alltid är högt seedad. Inte i form riktigt heller, Verdasco, så där tror jag absolut att Ymer skulle ha en bra chans. Sen Shapovalov i en eventuell kvart, det vore ju en fantastiskt rolig match. Hoppas vi får den.

I övrigt då?

Om man kollar Dimitrov och Carreno Bustas kvart där så, otroligt jämnt. De seedade spelarna kommer få slita där så det blir kul.

Samma sak där Evans och Nishioka är seedade. Det var sådär jag tänkte mig att lottningen skulle se ut. Med nästan jämna spelare redan från den första omgången. Så den undre halvan ser kul ut tycker jag.

På den övre halvan som sagt lite sämre matcher i första omgången kanske, men där har vi ju svenskarna, så det blir nog allt kul där också.

Några odds då? Vem vinner?

Ser man till hur spelarna spelade i Shanghai så är väl Fognini kanske favorit men i verkligheten kan han knappast vara det. Man har inte en aning om hur han kommer bry sig om det här, och han r väl historiskt sett kanske ingen fantom inomhus direkt.

Shapovalov rätt bra form, Dimitrov, oklar. Om han spelar som i US Open så. Carreno Busta har spelat bra längre. Opelka lite halvfarlig. Fritz? Kanske. Querrey kan vinna. Krajinovic borde få en fullträff någon gång. Evans, varför inte. Där går nog mitt streck lite grann. Jag tror att någon av spelarna jag nämnt vinner, men oj så jämnt det är.

Om jag måste ta någon?

Dimitrov. Jag tror att han egentligen är i väldigt bra form trots två svaga insatser i Asien. hans ranking har fixat till sig, han kan slappna av igen, han har spelat bra i Stockholm förut och även bott en del i staden, jag hade valt honom helt enkelt. Klar fördel att bara behöva spela fyra matcher för att vinna också givetvis.