Stockholm Open – lördag

Det är lördag, det är semifinaldags, men vi börjar med en liten sammanfattning av kvartsfinalerna.

Det blev bra fart i kommentarerna efter min text om Mikael Ymer igår. Mycket bra, jag gillar när ni engagerar er. De flesta av er med riktigt bra åsikter också. Det var någon där som skrev att den inte alls skulle bli förvånad om Stebe stod och kramade pokalen på söndag efter att han spelat så fantastiskt bra mot Mikael Ymer. Vi kan väl säga såhär, jag hade blivit förvånad. Jag tycker inte Stebe var bra någon gång den här veckan och att han nådde kvartsfinal får han vara helt overkligt nöjd med. Det syns att Shapovalov börjar se möjligheten att plocka sin första atp-titel nästan utan strid den här veckan. Han kommer ge sig själv chansen att spela en första final i alla fall. Rätt otroligt. Han har varit runt 30 i världen i ett par år men ännu inte ens spelat en final. Väldigt sällsynt.

Märklig match mellan Carreno Busta och Querrey. Första set bra och välspelat och Querrey vann det på att bollen kom i spel lite oftare i Carreno Bustas serve. Sen föll han ihop helt och hållet i andra set, Querrey och kunde inte ens serva. Han hittade tillbaka lite i tredje men Carreno Busta var för stabil. Rättvist att Carreno Busta vann. Hans stabilitet är svårhanterad, men Querrey borde gjort mer av läget han fick efter ett fint första set.

Jag tyckte på förhand det var riktigt svårt att se matchbilden mellan Krajinovic och Nishioka framför mig och det blev inte alls som jag trodde. Det blev igår tydligt återigen vilket ickegeni Fritz är, och delvis också Albot. När man möter Nishioka ska man inte stå och slå hårdare och hårdare och hårdare för varje tillslag, ganska exakt som Fritz gjorde under hela matchen och som Albot gjorde under slutet av matchen. När Nishioka nu mötte Krajinovic som var trygg i bollandet på ett annat sätt var det istället Nishioka som fick lite panik och slog bort sig. Märkligt med Nishioka. Jag har sett detta förut, och jag har svårt att förstå det. Varför ska han stressa liksom? Allt han gör måste ju gå ut på att han ska utnyttja sin snabbhet och sin säkerhet för att motståndaren ska missa men han blir liksom så överraskad när han får lite lägen att han blir för entusiastisk och tar alldeles för stora risker. Det känns som att han helt enkelt skulle behöva drillas lite taktiskt.

Och så föll Tipsarevic till slut. Helt jämn match. Sugita var nog ändå värd att vinna. Tipsarevic blev lite osäker när det krävdes för många tillslag och Sugita höll i bollen väldigt bra. Sista matchen någonsin på atp-touren för Tipsy. Kanske i alla fall. Eller rättare sagt, förmodligen inte. han lägger av nu men lär börja coacha på allvar redan i början av nästa säsong då han redan coachar ett par spelare. Jag tror också det är en ren tidsfråga innan han ingång i Djokovic team, det händer säkert redan under nästa säsong. Och när han ändå åker omkring på touren, han kommer säkert göra som Hewitt och åtminstone hoppa in och spela dubbel ibland. Men den verkliga karriären på atp-touren är nu över. Bara Davis Cup är kvar. Inte en av mina favoriter, men jag har aldrig haft något emot honom heller. Jag vet inte om man ska fokusera mest på att han lyckades ha en så bra karriär trots alla skador eller på att han inte riktigt fick chansen då han nästan alltid var skadad, men som bäst åtta i världen, fyra titlar och sju finaler i övrigt, ganska svag i större turneringar ska sägas men överlag en riktigt bra spelare under många år som nu kliver av.

Det var kvartarna. Idag semifinaler. Semifinaler som givetvis överskuggas av att Nadal gifter sig idag. Det borde vara någon slags tennismässigt röd dag på grund av det eventet. Verkar som att Lopez, Lopez och Verdasco är de tre enda inbjudna tennisspelarna förresten. Ingen Djokovic, kanske inte superskräll, men ingen Federer heller, sägs det. Desto fler fotbollsspelare vad det verkar med Ronaldo i spetsen. Och så ska den spanska kungen dyka upp. Pampigt, därifrån hade man velat ha en livesändning. Som inte lär bli av. Han ska gifta sig i något slags fort och alla som ska komma har fått skriva på ett avtal om att inte ha med sig en kamera eller telefon och inte någonsin berätta någonting om vad som händer på bröllopet. Vad som händer om någon bryter mot det kan man bara fantisera om. Gå på plankan kanske. Jag undrar mest om han kommer skrika vamos när vigseln är över och huruvida han kommer sortera sina glas på bordet under middagen men tyvärr, vi får nog inte veta det.

Semifinaler i Stockholm Open var det.

15:00 Carreno Busta-Krajinovic 1,68-2,35 Bethard

Tycker Krajinovic ska inleda matchen med att berätta för Carreno Busta att han inte har några kompisar och därmed inte får gå på bröllop idag. Skulle lätta upp lite och kanske sätta fart på grejerna.

35 mot 60 i världen. Det låter kanske inte så bra men det är bättre än så skulle jag säga. Carreno Busta är tillbaka där han var innan sitt ras och är nog runt 20 i världen i spelstyrka. Krajinovic har haft märkliga problem med att få till sin ranking i år och borde vara runt 40 någonting.

Så helt okej nivå ändå, och viktig match för båda två. Carreno Busta har fyra titlar, Krajinovic går för sin första, så grym chans för Krajinovic givetvis. Han borde vunnit i Budapest tidigare i år där han var smått överlägsen men nu får han kanske en ny chans att spräcka nollan. Krajinovic är också den som kan ta det största rankingskuttet. Om han vinner hela kalaset denna vecka så blir han topp-40 i världen med minimal marginal.

Två inbördes möten på challengertouren. Båda på grus och 1-1.

Hur går det idag då?

Carreno Busta är en lite bättre spelare, men även om han är jättebra på hardcourt är han lite bättre på grus. Krajinovic är tvärtom. Klarar grus bra, men är bättre på hardcourt, så lite underlagsfördel för Krajinovic. Krajinovic är den som har den högsta kapaciteten i sitt bollande. Under sina bra stunder är han bättre än Carreno Busta. Men Carreno Bustas stabilitet är givetvis som alltid det som är grejen för honom, och jag tror kanske att Krajinovic lite sämre perioder i matchen kommer sänka honom idag.

Bra spel ska det bli. Många rena, fina dueller i högt tempo är att vänta.

17:00 Shapovalov-Sugita 1,17-6,50 Bethard

Blir ju lite orättvist på något vis det här. Popyrin, som slog ut Sugita i kvalet till Stockholm Open, kvalar idag till nästa veckas turnering i Basel. Sugita, som alltså torskade i kvalet är i semi här efter att ha haft en lottning som man knappt ens kan drömma om. Inte helt rättvist nej men så fungerar tennisen.

Någon chans gör då, Sugita? Egentligen inte.

Ska man slå Shapovalov utan att göra det på att han sänker sig själv helt och hållet måste man se till att hålla honom borta från att attackera och hur ska Sugita göra det? Hans grundslag är inte mycket hårdare än att Shapovalov mest kommer kunna välja vilken boll han vill attackera på och då snackar vi att välja mellan i princip alla bollar. Sugitas extremt veka andraservar lär också bli ett problem. Shapovalov kommer om han vill kunna attackera dem och komma fram på nät precis varje gång om det nu skulle behövas.

Jag har väldigt svårt att se att Shapovalov ska falla här och Sugita ska vara sjukt nöjd med att ha nått semifinal.

Sugita blir nästan topp-100 igen på detta, men inte riktigt. Rätt sjukt egentligen. Eller inte rätt sjukt, mycket sjukt. Sugita får 90 poäng på denna semifinalplats. Om man vinner en normal challenger får man runt 100 poäng. Man kan till och med vinna 125 poäng i de största challengerturneringarna. Nu har Sugita haft en helt overklig lottning här men rent generellt, man kan ju säga att det är lite tuffare att nå semi i en atp-turnering än vad det är att vinna en challenger.