Inför Stockholm Open-finalen

Ni vet vid det här laget. Om det inte gäller väldigt stora matcher tycker jag i allmänhet det är rätt tråkigt att skriva om matcher som redan spelats. Det är liksom så mycket roligare att se fram emot saker.

Med andra ord, vi skiter i något längre om vad som hände igår. Vi tar det lite kort bara.

Krajinovic slog Carreno Busta, jag tycker rättvist, men vi snackar väl 51-49 om man kan mäta rättvisa på det sättet. Carreno Busta borde avgjort med sina breakbollar i mitten på skilje. Han hade läge på en av dem i alla fall men svagt spel där. Krajinovic avgjorde något gem senare. Inte mer än så som skiljde dem egentligen. Jag tycker kanske att Krajinovic var lite närmare Carreno Busta i första än vad Carreno Busta var Krajinovic i andra, så lite plus Krajinovic i första två seten också. Han vann rättvist, men det var som väntat otroligt jämnt.

Shapovalov var otroligt nervös inledningsvis mot Sugita och hade det inte varit för att Sugita var alldeles för dålig så hade det nog spruckit för Shapovalov. Men det fanns så många lägen. Det krävdes bara att han satte några slag för att han skulle bryta, tuffare än så är inte Sugitas spel och över tid så ska det inte gå. Shapovalov hittade några bra gem innan det blev riktigt oroligt och vann till slut komfortabelt.

Därför är vi nu framme vid den här finalen.

15:00 Shapovalov-Krajinovic 1,54-2,75 Bethard

Shapovalov är nog lite nöjd med att det blev Krajinovic och inte Carreno Busta torr jag. Dels för att Carreno Busta kanske är lite bättre, men mer för att Carreno Busta har rutin av att vinna turneringar, det har inte Krajinovic som fallit ihop i finaler förr. Dessutom torskade Shapovalov nyligen rätt klart mot Carreno Busta. De möts förresten istället i första omgången i Wien kommande vecka. Sätter lite om nivån på den här finalen. Det hade kunnat vara en final där spelarna möts i första omgången i en annan turnering, och det talar väl om att nivån inte är skyhög direkt. Det såg ett tag grymt bra ut för Stockholm Open att årets upplaga skulle bli hur bra som helst men så blev det tyvärr absolut inte. Som jämförelse har Antwerpen idag en final mellan Murray och Wawrinka. Lite skillnad kanske.

En av dem kommer ta sin första atp-titel idag. Många minns Paris 2017 där han föll mot Ferrer, inget konstigt med det direkt. I våras var han klar favorit i finalen i Budapest men torskade mot Berrettini. Rätt otroligt egentligen. Så sent som för ett halvår sen ansågs Krajinovic vara bättre än Berrettini på grus. Hänt en del med Berrettini sen dess. Shapovalov gör otroligt nog sin första final här. Jag kan inte komma på en spelare som varit topp-50 i världen i flera år men som inte nått en final. Den enda jag kommer på som man kan jämföra med är väl Struff som varit bra i några år nu men inte nått någon final.

Oddsen tror Shapovalov. Jag är inte lika säker kan jag ju säga.

Rätt intressant med Shapovalov faktiskt. Han har hälften av sina rankingpoäng från ett par turneringar. Om han inte gått till semi i Miami hade han inte varit topp-50, exempelvis. Jag gillar att hålla koll på sånt där, för om en spelare har en väldigt stor andel poäng från enstaka turneringar signalerar det att spelaren kanske egentligen inte riktigt förtjänar sin ranking. Ta Lajovic till exempel, som precis som Shapovalov är rankad runt 30 i världen. Utan finalplatsen i Monte Carlo skulle han vara 80 i världen.

Det blir nog en nervositetens final. Shapovalov var jättenervös igår. Krajinovic har förhållandevis ofta det lite stökigt med sina nerver. Ingen av dem har vunnit förut. Båda två är nog lite sådär extremt sugna på att vinna.

Krajinovic är den bättre bollaren, och har rätt bra tryck i slagen. Relativt flackt också. Det kommer inte alltid vara så lätt för Shapovalov att hitta de nödvändiga lägena för att attackera.

Det jag kan säga är att jag inte håller med oddsen. Jag tycker absolut inte att Shapovalov är en så stor favorit. Jag tycker matchen känns väldigt öppen.

Inte de största stjärnorna direkt. Eller ja, Shapovalov anses väl som det redan kanske även om han inte kan backa upp det med någon slags spelmässig nivå för en stjärna. Sevärt spel och en bra match tror jag i alla fall vi får och någon slags värdig avslutning av Stockholm Open blir det därmed, och det får man ju nöja sig med.