Inför Basel

Medan Djokovic och Nadal senare i veckan åker till Kazakstan för att sprida glädje till landets alla barn, enligt dem själva, så spelar allas vår Roger riktig tennis den här veckan. Han ska i och för sig göra samma sak i slutet av året. Samtidigt som Davis Cup spelas ska han möta Zverev i en uppvisningsmatch i Mexiko. Sägs att 40 000 biljetter ska vara sålda till den matchen. Det är en del.

Men nu var det Basel vi ska prata om. Federer går för sin tionde titel här i sin hemstad. Nästan Nadalnivå på det faktiskt. Kul att Federer åtminstone kan utmana något av Nadals fantastiska rekord men det är en bit upp givetvis. Nadals 12 titlar i Franska Öppna, den är lite svårslagen den. Varför måste jag alltid trycka till lille Råger? Elakt. Nu pratar vi om lottningen istället.

Inte direkt samma bredd här som i Wien kan man väl säga. Lite tror jag det är så att spelarna räknar med att toppspelarna kommer vara bättre i Basel och därför väljer alla att spela Wien istället, men när det nu ser ut såhär hade nog många velat byta för som sagt, bredden här är inte ens halvnära hur den är i Wien.

Men topparna givetvis, bättre här. Federer, Wawrinka, Tsitsipas, och Zverev. Fyra spelare som väl får betraktas som bättre hardcourtspelare än Thiem som får ses som bäst i Wien.

Evans kanske ett hot mot Wawrinka men tveksamt. Federer-Wawrinka på fredag borde kunna bli av. Otrevliga siffror för Wawrinka för som ni vet, 3-23 i inbördes och han har aldrig slagit Federer på hardcourt. 17-0 på hardcourt för Federer. Lite sjukt det.

Tsitsipas har det enkelt fram till kvarten. Fognini, där vet man inte. Bara dåligt humör eller också lite skadad i Stockholm? Och hur mycket bryr han sig om turneringarna under hösten? Han brukar skita i dem totalt. Kan nog finnas en öppning för Krajinovic att nå kvarten där. Fognini har fortfarande en liten chans att nå slutspelet, men då krävs det antagligen minst semi här om det inte ska behövas något direkt mirakulöst i Paris nästa vecka.

Goffin har fått en öppning att ta sig in i slutspelsstriden här. Det går knappast att kalla det för en bra lottning att ha Cilic i första, Opelka i andra, Bautista i tredje och sen kanske Zverev i en eventuell semifinal, men att slippa Federer och andra tuffa motståndare som Tsitsipas och Wawrinka, som sagt, det är en öppning. Spelar han riktigt bra ha han klar finalchans. Otroligt viktig kamp mellan honom och Bautista där om de får mötas i kvarten. Goffin är 150 poäng bakom Bautista och Bautista är 50 poäng bakom Berrettini som just nu har den sista slutspelsplatsen. Goffin måste alltså ta sig förbi Bautista samt ta in 200 poäng på Berrettini. Berrettini har Edmund och Dimitrov i sina två första matcher i Wien. Han skulle kunna ryka tidigt. Så som sagt, den där kvarten av lottningen är grymt viktig för slutspelskampen.

Det är nog just en plats som är öppen till slutspelet förresten, för Zverev borde ha cementerat sin. Han har 400 poäng ner till Bautista på niondeplatsen och dessutom Berrettini bakom sig. Det känns inte som att två spelare ska kunna gå förbi honom, men man vet inte. Han har en rätt dålig lottning här. Fritz var inte bra i Stockholm men har en viss kapacitet och De Minaur i andra rundan, otroligt intressant match och ett klart hot mot Zverev skulle jag säga. Sen lite enklare med Paire eller Struff i kvarten men inledningsvis tufft för Zverev och torskar han i någon av de första rundorna, då är han hotad inför Paris nästa vecka för någon av Goffin och Bautista går till semi här, och försvinner Zverev så går nog någon av dem också till final.

Den här turneringen är inte lika stökig. Det finns favoriter. Och därmed finns det också odds uppe, precis som nästan alltid här på Bethard. Glöm förresten inte bort att Bethard har överlägset högst matchodds av alla spelbolag i världen på atp-touren. Jämför gärna, ni kommer se skillnaden.

Det känns väl som att man ändå ska spela Federer här. Jag tror han ska vara tillräckligt bra för att vinna.

Om man är sugen på ett lite högre odds röstar jag för Goffin eller Bautista som är toppmotiverade och som lottningen ser ut har de alla möjligheter att nå final om de har en bra vecka.