Söndagens vinnare

Vi får väl ta oss ett varv igenom vinnarna igår tycker jag, för det kändes som lite kul finaler för att vara en 250-vecka.

Först Stockholm Open där jag nog allt tycker att Krajinovic insats var lite vek.

Först och främst ska man ju säga att Shapovalovs nervositet från semifinalen var totalt bortblåst. Han gick bara ut och blåste på totalt i finalen. Och han spelade också bra från första början, det hjälper ju till en del om man ska dämpa nervositet. Men Krajinovic, han kändes inte taktiskt förberedd, och han kändes inte…jag vet inte. Han är en ganska lat kille och sådär men när man möter någon som Shaspovalov som har så otroligt bra kroppsspråk, då kan man lätt bli lite nedtryckt om man själv inte är på hugget och precis så tycker jag det var för Krajinovic. Det kändes som att han var i lite underläge från första till sista boll även om det inte nödvändigtvis var så i gemen och seten. Och så var det ju det där taktiska också. När man möter Shapovalov och får ett läge att pressa honom måste man ta det. Shapovalov är 95% offensiv och 5% defensiv. När man då får en relativt lös boll mitt i banan kan man inte bara bolla över den vekt i mitten av banan, man måste åtminstone försöka få ut Shapovalov i hörnen men Krajinovic försökte inte och det tycker jag inte är särskilt imponerande.

Shapovalov vinnare i en till slut ganska klen upplaga av Stockholm Open. Det såg väldigt bra ut på förhand men vissa föll innan, väldig otur att några andra förlorade i första omgången, och sen blev det fel hela vägen. Lite otur med lottningen också att några spelare som kunde varit med långt fram fick mötas tidigt.

Nu byter Stockholm Open arrangör. Jag tycker verkligen att de som kört i några år nu gjort det bra. De har höjt det lite grann och man jämför ju alltid med Båstad, där har de varit mycket bättre de senaste åren. Kanske dock att det inte är fel med något nytt. Stureplansgruppen tar över, och min gissning är att man kanske kommer göra det på ett lite annat sätt, vilket jag tycker är helt rätt i så fall. Man måste nog fokusera lite mer på saker runt turneringen även under den första delen av veckan för ska man vara riktigt ärlig så är det nästan ingen som tittar då. Så man skulle nog i lite större utsträckning behöva lura folk till tennisen av andra anledningar och om jag får gissa så kanske man kommer göra lite så. Sen har man tagit in Enqvist som chef för det sportsliga kring turneringen och jag tror ju att han kommer passa bra mycket bättre till det än till att kommentera tennis i tv i alla fall. Han känns ju som en otroligt trevlig kille som hängt med en hel del kring touren egentligen hela tiden sen han la av. Assisterande kapten i Laver Cup och så vidare. Det är nog inte fel på hans kontakter i alla fall när det kommer till att få hit spelare. Sen handlar ju allt om pengar i slutändan ändå, men har man pengar och vill få hit någon så kan säkert Enqvist lyckas. Så vi hoppas på ett lite bättre Stockholm Open nästa år tycker jag.

Vidare till Antwerpen där Murray ville…ganska mycket kan man väl säga. Och det räckte.

Det klart roligaste är så klart att Murray missar bollen i volleyn på breakbollen i matchens andra gem. Han såg kanske inte ut som en världsetta där så att säga. För inte tar den på nätet? Ser inte så ut. Hål i racket, så att säga.

Frågan är väl egentligen hur många poäng Murray förlorar på en match på att han blivit lite klumpigare efter operationen. Det kanske inte är så sjukt många? Visst, det är 5-10 bollar per match som han inte hinner eller inte ens springer på som han förut hade jagat upp, men hur många av dem hade han vunnit? Troligen inte mer än ett par stycken då det handlar om bollar där han är i rejält underläge. Så det är möjligt att han kommer kunna jobba sig runt det.

Det är inte varje dag man ser någon ha så många lägen att vinna en match som Wawrinka hade. Break upp i andra, break upp två gånger i tredje, breakbollarna fram till 5-4 i skilje, det blev nästan löjligt till slut. Men Murray är ju en del i det där, och särskilt den här Murray. Man ser på honom hur han betraktar varje liten framgång i matchen som en delseger. Som när han var under med break i andra efter att ha förlorat första. Jag är helt övertygad om att där inte ens tänkte på att vinna matchen. Han tänkte bara på att försöka få till ett break och när han lyckades med det fick han upp kornet på något nytt. Det är en mardröm att möta en spelare som är så otroligt fokuserad på varje liten grej och det var det som gav Murray segern här för visst var Wawrinka lite bättre spelmässigt, men samtidigt, hur många matcher har inte Murray vunnit då han egentligen varit sämre? Det är ju liksom lite hans grej kan man säga.

Fantastiskt kul att se. Han berättade att han lägger av i slutet av januari. Nu är han tillbaka och verkar tycka att det är roligare än någonsin att vinna. Mäktigt måste jag säga. Och visst kan han fortsätta bli bättre. Det är ändå först de senaste veckorna han hållit någon slags nivå, så vem vet, de kanske till slut får passa sig där uppe i toppen ändå.

Och så avslutar vi med slakten i Moskva.

TennisTV har inte lagt upp något eget klipp från den finalen, därav kvalitén. För att vara snälla mot Mannarino kanske för man kan väl säga att han kanske blev lite avslöjad där. Han är bra för att egentligen vara så dålig, Mannarino. Eller om han är dålig för att vara så pass bra. Det där får man välja lite själv, men det är inte många spelare som är topp-50 i världen som kan bli så totalt tillintetgjorda som han kan när motståndet är för bra för honom. Han har då ingenting att falla tillbaka på, inget eget förutom sitt duttande, och när Rublev började panga in bollarna, ja då blev det som det blev.

Shapovalov upp till plats 27 i världen.

Murray upp till plats 127 i världen. Tog sig förbi Elias Ymer med liten marginal. 116 platser klättrade han på den här titeln.

Rublev upp till plats 22 i världen. Nytt personligt rekord för honom, märkligt nog. Med tanke på hur bra han varit och är borde han varit uppe högre någon gång men icke. Han har lyckats pricka in något längre uppehåll varje år och därför inte fått till sin ranking. Eller ja, ”varje år”. Han fyllde 22 år igår.

Shapovalov 20 år, Rublev 22 år, och farfar Murray 32 år titelvinnare igår.