Djokovic och Nadal i Borat-land

Ibland är de hjältar de här två. Ibland är det tyvärr också så att man knappt tror sina ögon.

Har ni koll på det här? Att Djokovic och Nadal den här veckan inte slåss om positionen som världsetta. Den striden har de pausat. För att istället, mitt under brinnande säsong, åka till Kazakstan och spela en uppvisningsmatch för snuskigt mycket pengar.

Det enda jag kan få fram om hur mycket är att matchen spelas ”för en god sak” och båda två verkar vara överens om att de gör det här för Kazakstans alla barn. Det står däremot inget angivet om att de skulle samla in några pengar till välgörenhet eller något sånt, så det lutar nog åt pengar rakt ner i fickorna på grabbarna. När det gäller barnen så måste jag ju erkänna att de lyser med sin frånvaro när de anländer till flygplatsen där. Jag ser mest män i kostymer, vakter som omringar dem, och utklädda kvinnor. Jag blir lätt tveksam till hur mycket glädje de kazakiska barnen får ut av det där.

Jag läste precis på lite om Kazakstan. Mina förkunskaper var ungefär att landet är jävligt stort till ytan, att de har en diktator som precis klivit av och som tack genast fick huvudstaden uppkallad efter sig, att Borat var från Kazakstan, och att deras skidåkare i allmänhet känts fruktansvärt dopade. Och givetvis, att de under de senaste åren köpt in ryska tennisspelare på löpande band som med framgång representerat dem i Davis Cup.

Efter en liten undersökning så, bra David. Det där är ju Kazakstan i stora drag. Man ska också tillägga att det har rätt rejäla problem med sånt där som mänskliga rättigheter som diktatorer oftast inte prioriterar riktigt och i deras senaste val har president Nursultan fått 95, 97, och 98 % av rösterna. Valdeltagandet har legat omkring 90%. Han måste vara en jäkla bra kille ändå den där Nursultan, eller vad säger ni? Man blir ju lite nyfiken på vad som hände med de där 2-5 procent som röstade på något annat. Vatten och bröd troligen, och det kanske en förklaring till att han i sitt sista val alltså var nära och snuddade på 100%-gränsen. Han hade lyckats rensa ut de flesta överlöparna, så att säga.

Djokovic och Nadal hade förra året en uppvisningsmatch inbokad i Saudiarabien. Den blev inställd då Nadal högst lägligt lyckades skada sig precis när det började blåsa lite extra kring Saudiarabien. Det kan vara lite lurigt att jämföra diktaturer med varandra. Det vore kanske en spännande topplista att göra, men jag tror ändå jag ska låta bli. Kazakstan känns möjligen som en lite mjukare diktatur än vissa andra, så de har satsat på ett säkrare kort i år, men oavsett vilket, vad håller de egentligen på med? Behöver de göra sånt här? Jag har ju så otroligt svårt att tro det och det har givetvis noll och intet att göra med att de bryr sig mer om kazakiska barn än om andra barn. De här diktaturerna är de enklaste ställena att åka och hämta maximalt stora pengar. Varför? Ja, när jag läste på om Kazakstan stod det att de har bland världens bästa naturtillgångar. Och då snackar vi såna där dumma, dåliga, som Greta tycker att vi inte ska använda. Och som hon mest garanterat har rätt i att vi framöver borde låta vara. Detta borde göra Kazakstan till ett fantastiskt rikt land, men deras problem är i stora drag att en stor del av pengarna antingen gått direkt till president Nursultans fickor, eller använts till att bygga lite blandade palats åt presidenten. Det finns gott om kontanter i de där fickorna så att säga, och det behöver därmed aldrig tas pengar någonstans ifrån. Djokovic och Nadal får helt enkelt, direkt eller indirekt, betalt av staten för det här, och då är det sällan några problem.

Så nej, som sagt, ibland hjältar, ibland snikna, små människor, tyvärr är det så när det gäller tidernas två bästa tennisspelare.

Roger då? Är han bättre?

Lite faktiskt. Förutom hans nära band till Dubai så brukar han ofta ducka såna här diktaturmatcher. Han åker istället till Mexiko och spelar en uppvisning mot Zverev under Davis Cup i slutet av året. Bättre, tycker jag.

Avslutningsvis ska jag notera, innan jag får några av er på mig, att matchen benämns som ”välgörenhetsmatch”. Det finns emellertid noll specifikationer kring det och säg såhär, det tror jag vad jag vill på. Välgörenheten består nog i så fall i det där att glädja Kazakstans barn. Och egentligen, om pengarna från den här matchen skulle gå till deras välgörenhetsorganisationer, då vore det egentligen ännu värre. Att i så fall ta pengar som en diktator snott från sin befolkning och ge till andra behövande i andra delar av världen. Det vore ett helt vansinnigt självmål, kanske ännu värre än vad som nu är fallet.