Inför dagens magiska kvartar

Äh, vi skiter i vad som hänt under veckan. det har spelat riktigt bra tennis, precis som förväntat, men det blir alltid lite tröttare när jag lägger upp en lottning och ska försöka återberätta vad som hänt. Vi kliver på vad som ska hända idag istället, för det kommer spelas riktigt fina och på vissa håll viktiga matcher idag.

Wien

14:00 Berrettini-Rublev 1,64-2,45 Bethard

Det är svårt att säga att det här är två spelare som inte är på väg uppåt så att säga. Det är lätt att säga att man tror att han får svårt att backa upp sitt spel den här säsongen och sin ranking nästa säsong när de andra kommer börja ta honom lite mer på allvar och försöker hitta rätt taktik mot honom men jag vet inte, han bara vinner ju. Han vinner och vinner och vinner. Jag blev sjukt imponerad av hans vinst mot Dimitrov tidigare i veckan. Han blev liksom inte av med Dimitrov trots att han matchen igenom var mycket bättre, men det spelade ingen roll. Han var ändå till slut inte ens särskilt nära att förlora något av tiebreaket. Han är otroligt svår att slå helt enkelt.

Rublev var inte särskilt bra i början av året. Han spelade en i mars och var då inte ens topp-100 i världen. Det var faktiskt inte bra från honom förrän i Hamburg. Final där, fortfarande bara rankad 78:a i världen då, men sen dess har det fått rätt bra kan man säga. Eller egentligen inte. Han torskade mot Gojowczyk i Washington precis efter Hamburg och veckan efter torskade han mot Polamsn i kvalet till Montreal. Det ska inte kunna hända. Men sen, sen så ordnade det till sig. Kvart i Cincinnati, kvart i Winston Salem, åttondel i US Open, kvart i St Petersburg åttondel i shanghai och så titel i Moskva. Det låter inte så sjukt bra kanske, men han har egentligen spelat ganska mycket bättre än resultaten visat. Zverev, Fognini, Berrettini, Medvedev, Shapovalov, Medvedev är spelarna han torskat mot under denna period. Det är spelare man får förlora mot.

Nu låter det som jag måste övertyga mig själv om att Rublev är bra, för jag ser ju hur det ser ut, hans resultat är inte superimponerande, men han har sett bättre och bättre ut och förra veckan var han löjligt bra i Moskva.

Berrettini vann alltså när de möttes i US Open. Visst var Rublev favorit på oddsen då? Jag har för mig det. Berrettini gjorde där i min mening kanske sitt livs match. Jag kommer ihåg den. Han hade sånt tryck och sånt tempo att Rublev knappt hann med att svinga.

Berrettini är kanske inte lika bra idag riktigt och det ska bli intressant att se hur han då hanterar Rublevs pangande. Hög fart kommer det i alla fall bli. Har ni tänkt på att nästan alla de nya valparna spelar i ruggigt högt tempo? Coric kanske undantaget, men så har han också det lite tufft för närvarande. Matchen mellan Rublev och Chung igår exempelvis. Det var inget sengångartempo direkt. Lär bli något liknande idag. Fort kommer det gå.

15:30 Thiem-Carreno Busta 1,32-3,85 Bethard

Han bröt en jobbig trend igår när han slog Verdasco för första gången, Thiem. Han torskade en poäng i egen serve de sista två seten i den matchen, då är man rätt noggrann. Händer inte många gånger på en säsong att man går igenom ett set utan att torska boll i egen serve, och Thiem följde alltså upp det med att torska en i setet efter.

Dags att bryta nästa tråkiga trend idag då kanske och gå förbi kvarten för första gången i den här turneringen. Det borde vara en bra chans. Han har som synes lite lättare för Carreno Busta än han har för Verdasco. Det som kanske talar emot är att Carreno Busta är ganska mycket bättre än Verdasco just nu.

Han känns rätt stabil just nu, Thiem. Han har hoppat upp på en högre nivå på hardcourt. Centercourten i Wien är relativt studsig vilket är mycket positivt för honom, jag tror han vinner.

17:30 Khachanov-Schwartzman 1,71-2,35 Bethard

Nivån är inte dum. Det var upplagt för det inför veckan med den fantastiska bredden men de bra spelarna har presterat också och grymma kvartar idag.

Visst är de ganska lika men samtidigt otroligt olika de här två? Det skiljer lite mellan dem i längd kan man säga. Svarre behöver inte stå en pall utan två/tre pallar alternativt en stege för att komma upp till Khachanovs nästan två meter. Men spelmässigt, de är ändå två bollare som gör ungefär samma sak. Säkra, offensiva, största styrkan när bollen är i spel, ungefär så.

Skiljer en rätt rejäl grej dock.

Khachanov, mycket bra serve. Svarre, ingen serve.

När Svarre mötte Querrey igår så funkade det till slut. Han var så mycket bättre i spelet att det höll, trots att Querrey fick en del på serven. Idag tror jag det blir tvärtom faktiskt. Kombinationen av att Khachanov hänger med bra i spelet men ändå kommer ha massor av gratis på serven blir nog för mycket för Svarre att stå emot.

Men bra spel. Kommer bli ruggigt fina dueller i matchen.

19:00 Monfils-Bedene 1,58-2,60 Bethard

Jaha, har Monfils haft några skadeproblem under veckan?

Jag tycker faktiskt det blir patetiskt, men det har känts och sett ut som att han kunde ha avbrutit vilken som helst av sina matcher hittills på grund av skada. Han är skadebenägen, inget snack om det, men det blir ju liksom lite löjligt när det händer något sjukt varje match så det framstår som helt osannolikt att han ska spela färdigt. Jag tycker det är ganska ocharmigt faktiskt. I alla fall när det händer precis hela tiden.

Den lite svagare av kvartarna i Wien kanske. Monfils ett starkt kort givetvis men Bedene, det är inte så att man ställer sig och kör upphopp direkt. Han är inte den roligaste bollmotaren på touren precis.

En bollmotare mot Monfils, det riskerar ju att bli lite tråkigt faktiskt.

Monfils en väldigt mycket bättre spelare, och det ska inte gå att mota ut honom riktigt. Bedene är en spelare som nästan aldrig går riktigt långt i turneringarna utan snarare vinner strömatcher här och där. Så det absolut mesta talar ju onekligen för Monfils. Såvida han inte bryter lårbenshalsen då.

Basel

Gällande Basel ska vi först och främst notera att Wawrinkas rädsla för att förstyöra något för Federer som brukar yttra sig genom att han inte ens försöker vinna nu tagit sig ytterligare ett snäpp. Han har redan lämnat walkover inför dagens kvartsfinal mellan dem. Ryggskada efter gårdagens långa match mot Tiafoe. Federer framme i semi alltså.

16:00 Bautista-Opelka 1,52-2,80 Bethard

Han har servat rätt okej under veckan, Opelka. När han spelade inne på Bana 1 mot Garin var det direkt löjligt. Det gick rätt snabbt på den banan, kan man säga, och kombinationen av att Opelkas serve inte gick att ta och Opelkas oförmåga att träffa bollen i övrigt gjorde att det inte blev så mycket spel så att säga. Opelka vann sex returpoäng på två set, men vann matchen. Jag vet knappt om jag sett en match där det förefallit mer osannolikt att det skulle bli ett break.

Fognini utslagen, Goffin utslagen, Monfils visserligen kvar men det känns väl som att det börjar vara mellan Berrettini och Bautista om den sista slutspelsplatsen. Bautista måste plocka in över 200 poäng på Berrettini, så förlust här kommer nog inte funka riktigt.

Opelka har sett riktigt risig ut spelmässigt både den här veckan och i Stockholm men har man hans serve kan man snubbla med sig resultat ändå. Det känns som att frågan mest är om Bautista kommer få till något break eller inte och jo, jag tror det. Det känns som att det inte kan hålla längre för Opelka nu.

18:00 De Minaur-Struff 1,54-2,75 Bethard

Visst känns Struff fortfarande som lite av en valp? Han kommer nog alltid göra det för mig i alla fall. Han känns inte vuxen. Snart 30 dock, 10 år äldre än De Minaur. De Minaur supervalp med andra ord.

De Minaur vann en tresetare, 7-6 för honom i två sista seten, i Indian Wells förra året. Men hur passar det här egentligen De Minaur? Det är jag lite tveksam till. Någon som Struff som kan panga ganska många gånger utan att missa, det kommer krävas mycket av De Minaur om han ska vinna matchen som han normalt vinner matcher.

Kanske inte de mest underhållande spelarna, men det borde kunna bli väldigt bra dueller i alla fall. Alltid kul när en offensiv spelare möter en defensiv spelare och så är det onekligen här.

20:00 Tsitsipas-Krajinovic 1,43-3,10 Bethard

Känns väl som att Krajinovic kommer bli borttrollad här precis som han blev i Stockholm Open-finalen mot Shapovalov. Han har inte så väldigt mycket att komma med när hans motståndare börjar variera och det kommer helt enkelt inte bli det spel han vill ha här. Han kommer inte få några malande dueller i lagom tempo. Tsitsipas är alldeles för smart för att ge honom det och allt upp til Tsitsipas här i dagens sista match.

Bra trend för Krajinovic dock. Final i Stockholm, kvarten här trots en inte alltför enkel lottning, han är bra inomhus, Krajinovic. Om än lite känslig för att möta för honom fel motståndare.

Det var dagens matcher det mina vänner. Inte så tokigt va? Inte alls.