Fina möjligheter för Ymer i Pariskvalet

Det händer ju lite för svensk tennis nu ändå. Svensk på topp-100. Svensk som deltar i ett kval till en mastersturnering. Nästa vecka en svensk i juniorslutspelet. Sen kan man gagga hur mycket som helst om att Mikael Ymer är en isolerad händelse att han kommer upp och förutom honom och storebror Elias ser det kanske värre ut än någonsin, men det här är ju kul. Nu har vi någonting i alla fall.

Kval till Paris ja, och en grym chans för Ymer att kvala in. Trots att han kom in som allra sista spelare i detta kval är han klar favorit till att vinna sin del och därmed få spela i huvudturneringen på måndag eller tisdag.

Två extrema grusspelare och en junior som ännu inte gjort något större väsen av sig ens på challengertouren, det var det han fick bredvid sig i lottningen här, Ymer och det är så klart jättebra. Det finns spelare som Chardy, Querrey, Bublik, Millman, och så vidare med i kvalet, så detta ska han vara supernöjd med.

Först Ruud alltså, den ett år yngre norrmannen som under flera år legat ganska långt före Ymer i utvecklingen. Nu är Ymer på väg ikapp och ska man tro oddsen idag är han redan mycket bättre än Ruud, i alla fall på hardcourt. Jag tror att det kanske är lite tveksamt. Ruud har spelat på atp-touren och plockat sina poäng där i år medan Ymer spelat på challengertouren där han plockat sina. Det är lite skillnad i svårighetsgrad och att Ruud ändå är före på rankingen säger någonting. Samtidigt är Ruuds form inte bra alls, klart bättre för Ymer, och så är det underlaget. Ruud är en av de mest grusspecialiserade spelarna som finns på hela atp-touren. Ymer är väl numera bäst på hardcourt får man säga.

Det som kanske oroar lite här med tanke på underlaget är att underlaget i Paris är det långsammaste på hela året när det gäller hardcourt. Bollen studsar extremt högt och snabbheten blir i klass med en grusbana. Sen är det ändå inte samma sak som att spela på grus. Man rör sig givetvis som man gör på hardcourt och inte på grus, så det är stor underlagsfördel för Ymer mot både Ruud och sen troligtvis Londero, men frågan är hur mycket grusarna kan dra nytta av den höga studsen.

Ymer favorit mot både Ruud och Londero på hardcourt och även på den här typen av hardcourt. Så stora förhoppningar om en svensk i Paris kommande vecka skulle jag säga.