Inför dagens semifinaler

Högkvalitativa kvartar igår. Högkvalitativa semis idag. Häng på genomgången av dagens fyra matcher.

Wien

14:00 Thiem-Berrettini 1,62-2,50 Bethard

Han är så bra alltså, Berrettini. Det är inget konstigt med att han slår såna som Rublev lugnt och fint som han gjorde igår. Han har den där magiska förmågan att bara få allting att rulla på som det ska, och så har han plötsligt vunnit utan att det hänt så mycket. Precis så var det igår. Matchen makade sig liksom framåt och trillade någon procent mer över åt hans sida för varje minut som gick och så hade han till slut vunnit, utan att det svängt, utan att det hänt något. Det är som ett rakt streck som hela tiden rör sig lite åt hans håll.

Thiem fick fri lejd till semin igår när Carreno Busta gav upp efter fem gem, alla till Thiem, med en fotskada.

Vad tror vi här då?

1-1 i inbördes. Thiem vann i Franska Öppna förra året. Berrettini vann i raka set i Shanghai för bara någon vecka sen.

Lite bättre underlag för Thiem här i Wien. Det är ganska studsigt. Och även hemmaplan så klart.

Samtidigt är underlaget absolut inte dåligt för Berrettini heller. Undrar vad det skulle krävas för underlag för att det skulle vara till nackdel för honom. Känns som att han är specialist på allt.

Men ändå fördel Thiem. Han gynnas kraftigt, det gör inte Berrettini.

Så ja, är Thiem lite favorit här? Han är väl kanske möjligen det, men jag vet inte. Kanske går folk lite på namn när man spelar så att oddsen blir sådär. För Berrettini är topp-10 i världen numera. Thiem är det också med marginal, men visst måste man fortfarande se Thiem som den mest utpräglade specialisten på ett enskilt underlag på topp-10? Han har höjt sig på hardcourt senaste månaden, men han är fortfarande en extrem grusspelare.

Berrettini kommer pressa upp tempot. Det trivs inte Thiem superbra med. Thiem kommer givetvis leta lägen med sin forehand och när han får lägena är hans offensiv bra nog för att komma igenom Berrettini som står ganska nära baslinjen. Så det gäller för Berrettini att stå och pressa upp tempot så Thiem inte kan attackera, då är Berrettini bättre. Och för Thiem gäller det att hitta lägena att attackera, gör han det är han bättre.

15:30 Monfils-Schwartzman 1,68-2,35 Bethard

Monfils har faktiskt klivit fram som en högst möjlig slutspelsdeltagare den här veckan. Vilket kan förefalla lite märkligt då han i vanlig ordning sett ut som sju svåra år och liksom hankat sig fram till semi trots en mycket enkel lottning. Om han vinner här i Wien, vilket alls icke ser omöjligt ut, har han 2670 poäng. Exakt lika många poäng som Berrettini har på åttondelplatsen om han skulle förlora mot Thiem idag. Bautista precis bakom dem och sen blir det nog svårt för resten med Goffin, Fognini, och Schwartzman. Schwartzman måste vinna här för att ha minsta chans, men troligen kommer han ändå inte vara nära. Monfils däremot, superchans om han vinner. Riktigt bra chans att lösa det i Paris nästa vecka bara han går till final här. Lite beroende på vad Berrettini hittar på givetvis. Hans match idag mot Thiem är extremt viktig för hans slutspelschanser och därmed också givetvis för chanserna hos spelarna bakom.

2-1 i inbördes men ganska lite att gå på Antwerpen inomhus förra året och sen två grusmatcher, Rio förra året och Franska 2015. Svårt att utläsa så mycket, för få matcher och två på grus, och sådär.

Jag känner spontant att detta kanske inte är jättebra för Monfils. Det borde i alla fall inte vara det. Stor fördel av att han har en serve medan Svarre inte har det så klart, men sen i spelet, han är ju inte direkt den som håller trycket uppe eller flyttar runt sin motståndare alltför mycket, Monfils. Svarre kommer nog få spela ungefär som han vill spela, och en bra dag tror jag absolut att han kan vara fullt tillräckligt bra för att mölja sig igenom Monfils försvar. Starkare fysiskt också på så sätt att han håller ihop medan Monfils inte gör det om det skulle bli en jämn och fysiskt krävande match.

Hoppas Monfils löser det. det vore kul att se honom i slutspelsstrid nästa vecka. Men jag är inte så övertygad.

Basel

14:30 De Minaur-Opelka 1,51-2,85 Bethard

Det är inte mycket slump i de där 3-0 som De Minaur har i inbördes kan jag säga. Svårt att ha mer kontroll på en motståndare än vad han haft på Opelka i år. Opelka tog visserligen ett set i Atlanta men han var otroligt långt ifrån där också och det var direkt orättvist att han fick med sig något. De Minaur är så sjukt noggrann i varje tillslag att det blir nästan omöjligt för Opelka att bryta honom och det är en jobbig start det, att inte kunna bryta sin motståndare vad man än gör.

Men så är det ju serven så klart. Opelka har fått till fyra tiebreaks på sju set mot De Minaur och den här veckan har han servat helt utomjordiskt bra. Lite hjälp av det snabba underlaget som är i Basel i och för sig, särskilt på Bana 1 där han började veckan, men det har smällt bra. Han har varit fruktansvärt svår att komma åt.

Man går aldrig säker mot en så pass extrem servekanon som Opelka är, men jag tycker verkligen hans spel i övrigt sett för dåligt ut för att jag ska se det som troligt att slå De Minaur. Samtidigt har han slagit Goffin och Bautista i sina två senaste matcher, spelare som till och med är lite bättre än De Minaur, men jag tycker båda två vikt ner sig lite mentalt. Jag tror inte De Minaur gör detsamma idag.

16:00 Federer-Tsitsipas 1,28-4,15 Bethard

Åttondelen i Australian Open måste ha varit en hemsk upplevelse för Federer. Han var mycket bättre än Tsitsipas i den matchen men Tsitsipas hade precis allt och lite till med sig. Sen vann Federer enkelt när de möttes i Dubai några veckor senare. De skulle ha mötts i Rom på grus i somras också men då lämnade Federer wo.

Nu dags igen, och trots den där förlusten i Australian Open tror jag att det här egentligen passar Federer väldigt bra.

Tsitsipas är knappast en spelare lik Federer. Det är lite skillnad i elegans, kunskap, och så vidare, och så vidare, men han försöker göra lite samma sak. Att vara svårläst, oberäknelig, och tempoväxla maximalt när chans ges. I den grenen är Federer helt enkelt ändå klasser bättre än Tsitsipas, och om de spelar utifrån sina förutsättningar ungefär lika bra skulle jag säga att Federer är en ganska säker vinnare.

För Tsitsipas är det lite att hoppas på att Federer har en sämre dag och/eller att se till att pressa in matchen i jämna lägen där han är överlägsen på de stora poängen.

Det finns sämre tennisdagar än så här va? Otrolig nivå. Mycket nöje.