Så ser slutspelsstriden ut

Paris är en fantastisk turnering på alla sätt och inte blir det sämre av att vi har slutspelet att hålla koll på. Det brukar oftast vara i stort sett klart redan inför Paris, men så är det inte denna gång.

De sex första klara, två platser kvar, och för en gångs skull är det inget hokus pokus. Det där är ställningen och de två som slutar högst upp av de här spelarna tar de sista platserna.

Det är 360 poäng för att nå semifinal. Det krävs alltså att Bautista går till semi för att Zverev ska kunna vara hotad även om han skulle förlora i första omgången. Alternativt att Monfils, Goffin eller Fognini går till final som ger 600 poäng. Det känns som att Zverev sitter ganska säkert även om han skulle floppa. Han borde klara sig.

Men vidöppet mellan Berrettini och Bautista.

Berrettini skulle kunna förlora i sin första match mot Rublev eller Tsonga. Då har Bautista 130 poäng att ta in vilket han gör genom att ta sig till kvarten. För att lyckas med det ska han i så fall slå De Minaur och Tsitsipas. Inte omöjligt så klart, men Bautista är inte i form och det känns kanske inte helt troligt.

För Monfils och Goffin krävs det minst semi för att de ska ha en chans. Om Berrettini torskar i sin första match och någon av dem når semi så är de inne. För det ska noteras att de seedade spelarna som står över första omgången inte får poängen för att nå andra omgången om de torskar där eftersom de stod över första. De får vid förlust i sin första match, i andra omgången, endast 10 poäng, samma som de andra spelarna får för att förlora i första omgången. Sjukt att man får poäng för att förlora en match för övrigt, men så funkar det i tennisens värld. Massor av pengar och lite rankingpoäng för att inte prestera något, så ska det vara.

Goffin behöver slå Dimitrov, Thiem och Medvedev för att nå semi. Inte särskilt lätt, men det kunde vara tuffare. Han är väl den av dem som har bäst chans. För Monfils har federer i åttondelen och det lär ju bli lite tufft. Goffin skulle sen troligen har Djokovic i semi så mer än semi blir det inte. Om man lägger på 360 poäng på Goffins ranking landar han på 2685. Det räcker alltså högst troligt med en matchvinst för att Berrettini ska klara Goffin och alla andra. Det är nog Bautista som har en realistisk chans att ta sig förbi ändå. Men han måste likförbaskat gå till kvarten för att ha en chans. 180 poäng för att nå kvarten. Han klarar sig inte med mindre än så för att komma förbi Berrettini oavsett om Berrettini skulle ryka direkt.

Så ja, händer något sjukt har många chansen. Men i det absoluta normalfallet, Berrettini eller Bautista når slutspelet tillsammans med Zverev den här veckan. Och Berrettini är den av dem som ligger klart mycket bättre till.