Hettar till kring slutspelet

De fick inte med den kanske viktigaste matchen för dagen med tanke på resultatet eftersom den spelades sist, men det här kan väl vara lite trevligt för er som missade. Lite från gårdagen.

Eller från dagen kanske man ska säga. Kan vara så att det fortfarande är kväll. Jag har fått för mig att gå upp klockan fem på dagarna så man ”hinner få något gjort”. Känns som ett klart märkligt beteende att vakna klockan fem, och sen också bestämma sig för att kliva upp. Det sägs att jag är lite av en periodare. Just nu är det en kliva upp klockan fem period.

Men det är ju bra, så hinner man sitta och göra sånt här, spåna kring gårdagens tennis.

Han var bra på att spela inför publik får man säga, Moutet. Otrolig insats. Djokovic insats var förstås nästan lika otroligt dålig. Nej, orättvist, men han såg inte bra ut, Djokovic. Det var riktigt klent. Vi får hoppas att han kan spela in sig under veckan. Men Moutet som sagt. Kan ju vara kul att prata om något annat än att han är elak någon gång. Igår spelade han faktiskt riktigt bra. Vra bra i Franska Öppna i somras också. Han verkar som sagt klara att spela inför publik, inte alla som gör det.

Mannarino presterade också riktigt bra mot en omöjlig motståndare. Han slog till bollen lite mer än han brukar, och där tycker jag faktiskt han borde lära sig något av det. Jag tror att han skulle kunna spela sådär lite oftare och då vara bättre. Han skulle bara till liten del behöva få bort det där tänket om att till varje pris inte få missa ur huvudet. Svårt kanske att kritisera en spelare som trots allt går så bra för hans spelsätt på det sättet men jag tror verkligen att han skulle vara bättre om han vågade spelare lite mer som igår kväll lite oftare. Nu var han förstås tvungen. Om han inte slagit till bollen hade han ofrånkomligen blivit uppäten på ett otrevligt sätt. Men som sagt, den där nivån skulle han nog kunna hålla mot andra spelare också, bara han vågade lite mer. Nadal? Ja, det var väl ingen fara där riktigt.

Undrar vad Raonic gjorde efter matchen igår? Känns som att det för en vanlig människa hade funnits några olika alternativ. Slå sönder ett omklädningsrum, dunka huvudet i väggen tills man somnar, ut och dricka några glas saft på lokal, och så vidare. Jag vet inte om man ska behöva orka med såna där förluster riktigt. Helt, helt överlägsen i första set. Det var verkligen bara en man på banan. Det som räddade Thiem var hans fantastiska mentala förmåga förstås, men i synnerhet att han själv märkte att han var underlägsen. Han accepterade det och var medveten om vilken spelstil han mötte, så han krigade livet ur sig för att inte släppa till breaket. Han lyckades, och sen i tiebreaket klarade han att höja sig lite samtidigt som Raonic blev nervös. Fascinerande att se två spelare som är på två så helt skilda planeter när det gäller mental styrka. Sen var andra set egentligen jämnare, men det vann Raonic. Och skilje sen, Raonic var väl lite bättre där också för tredje setet i rad, men att Thiem bröt vid just 4-4 när det skulle börja avgöras, ingen slump direkt. Thiem räddade massor av matchbollar och det var kul att se hur han jobbade med dem. Raonic var exempelvis helt överlägsen i första set och hade hur bra koll som helst på spelet i Thiems serve. Utom på breakbollarna. Jag vet inte hur många det blev till slut. Det var ett gäng. Men han hade faktiskt inte ens chansen på någon av dem. Så vass och noggrann var Thiem på breakbollarna. Imponerande.

Kolla golvet på bilderna. Ett golv som ser ut sådär efter några dagars spel är rätt strävt kan man säga. Undrar om det skulle vara möjligt att bygga ett underlag som är långsammare än det i Paris. Skulle vara intressant att höra faktiskt. Tyvärr kan jag för lite om det för att kunna svara men ja, strävt.

Monfils-Paire blev väl ungefär som man kunnat gissa. Med tillägget att det blev mindre tramsigt än jag trodde. När två spelare som är sådär sjukt bra på att showa, då blir det faktiskt lite kul att titta. Jag trodde det mer skulle bli löjligt. Bra kompisar de där två och det kändes nästan som att Paire knappt ville vinna. De visste det i och för sig inte då, men en annan kompis gjorde senare under kvällen så att Monfils på fredag nu absolut mest troligt får spela en avgörande match om att gå till slutspelet. På grund av Federers återbud och att Tsonga slog Berrettini sent igår kväll går Monfils om Berrettini om han slår Albot idag och Zverev på fredag. Fem poäng tar han sig i så fall om Berrettini med.

Några matcher till kan vi väl nämna.

Fognini gjorde ett rejält försök mot Shapovalov men hade en dag då han inte fick de där medgångsperioderna han behöver. Svårare i och för sig när man möter någon som Shapovalov som är så bra i egen serve. Chanserna kommer inte när Fognini vill ha dem och det gick helt enkelt inte. Men försökte gjorde han.

Goffin avslutade inte säsongen bra. Spelade ganska dåligt och mentalt känns det väl lite som att han inte orkade. Dimitrov var bättre också. Inget snack. Bra hittills den här veckan, Dimitrov.

Garin är farlig för servekanoner. Hotade Opelka förra veckan och nu slog han Isner. Mycket noggrann och passar därmed bra för sdpel mot den här typen av motstånd. Isner var kanske inte riktigt helt förberedd tror jag. Han är kanske ingen supertalang som kliver in och presterar utan träning riktigt och lite så var det nog här.

Wawrinka-Cilic var en lightvariant av dagens första match mellan Raonic och Thiem. Cilic var kanske inte överlägsen, men mycket bättre i första set. Han hade setboll vid 5-3, föll sen ihop när han skulle serva för setet vid 5-4, och i tiebreaket så låste det sig helt och hållet. I andra var det lite jämnare, men när det skulle avgöras var Cilic chanslös igen. Hade väl 6-2 var det, Wawrinka i andra tiebreak så det var inte så jämnt som det ser ut på siffrorna.

Då var det klart för åttondelar idag. Inte så tokigt.

Så var det Tsonga också ja. Han pangade bort Berrettini överraskande enkelt. Tsonga i Bercyhallen, det är något utöver det vanliga. Bra lottning nu. Det luktar kvart mot Nadal på fredag. Vilken match det skulle bli.