Klart för åttondelar i Paris

Visst är det en riktigt bra turnering det här? Som alltid i Paris. På något sätt blir det alltid riktigt bra.

Det är inte kul att möta Monfils när han får lite medgång på hemmaplan sådär. När det står 5-4 30-lika och han precis vunnit den där poängen som ger setboll och börjar vinka igång publiken, då är det liksom i princip över. Märkligt faktiskt med de här strulputtarna. Likväl som de i normala fall är så sjukt okoncentrerade kan de under kortare perioder vara koncentrerade som få andra. Jag tänker de korta perioder som Kyrgios kämpar, de perioder som Monfils får medvind på det här sättet, och några till. Måste finnas någon som kan förklara det där. Det måste en viss kombination som bokstäver som gör att det är så. Bra är han i alla fall när han orkar, Monfils, och vilken sjuk chans han nu får. Han kommer spela avgörande match om att gå till slutspelet ikväll. Och det mot en spelare han ska slå.

För Shapovalov slog ju ut Zverev. Otroligt rättvist. Det skulle varit raka set där. Det är ju på nåt sätt för mycket teater på Zverev. Det är sönderslagna racketar så fort det går emot, det är överdrivet jublande när det råkar gå med lite och nej, han skulle behöva lugna sig lite. Men riktigt bra match av Shapovalov, absolut.

Dimitrov var dagens man får man säga. Svårt att jämföra under många år, men jag skulle nog säga att det där var en av de bättre matcher jag sett honom göra överhuvudtaget. Helt otroligt vad ojämn han varit senaste tiden. Oftast rätt värdelös men topparna är ju helt sjuka. Lite hjälp av underlaget här känns det som. Han är rätt bekväm med att slå bollen från höga lägen och utnyttjar det med att ha lite större marginaler i spelet. Men bra är det. Han har verkligen fått till sin variation på ett perfekt sätt den här veckan. Rättvist att Thiem förlorade till slut. Han har vunnit lite fler matcher i rad senaste dryga veckan än hans spel kanske berättigat.

Tsitsipas bombsäker mot De Minaur. Han är en taktisk rackare, Tsitsipas och är man taktisk mot De Minaur som toppspelare, då vinnare man faktiskt som läget är nu. De Minaur måste utveckla lite mer av ett eget spel för att på allvar själv bli en toppspelare.

Det är inte roligt att se Djokovic den här veckan. Bryr han sig ens? Väldigt tveksamt. Det finns liksom ingen glädje överhuvudtaget. Han ser inte ut att vilja vara på banan alls. det är någonting som stör honom. Sen vinner han ju ändå. Det känns knappt som att det är någon fara på taket när han spelar ett jämnt tiebreak mot Edmund eller när Moutet servar för första set som han gjorde häromdagen. Det finns så goda marginaler för Djokovic, han kan skärpa sig lite och då vinner han de allra flesta viktiga poäng, men det känns som att han är lite nere i skorna mentalt. Det har hänt några gånger under hans karriär det här. Att han inte ser ut att vilja spela. Vi får hoppas han kommer ur det så snabbt som möjligt.

En som däremot alltid tycker ganska mycket om att spela tennis är Nadal. Relativt klen insats av Wawrinka ändå tycker jag. Det var ingen dålig match och egentligen ingen dålig match av Wawrinka, men lite grann kändes det som att han spelade av den. Som att han inte riktigt trodde på någon större chans och har man den mentala inställningen har man aldrig en chans mot Nadal. Det hade man inte igår heller. Är Nadal snart favorit den här veckan som Djokovic ser ut tro? Känns lite så.

Garin och Chardy började dagen med en riktig maratonmatch. Garin vann. Vet inte vad man ska säga om det. Det var helt jämnt och borde kanske blivit oavgjort om det skulle vara rättvist. Om man ska peka på något som gjorde att Garin vann är det väl kanske spelstilen. När det ska avgöras i ett avgörande sets tiebreak är det att föredra att vara en extremt noggrann spelare framför en extrem onoggrann spelare och så är ju de två. Garin sjukt noggrann, Chardy inte noggrann.

Undrar om han som klippte höjdpunktsklippet var full förresten. Han eller möjligen hon lyckades i alla fall missa Tsongas vinstmatch och det var ju inte helt ospännande där om man säger så.

Både Monfils och Tsonga i kvarten i Paris. Man kan liksom inte be om mer. Det blir bra drag idag.

Det där måste ju vara årets tennisbild.

Kvartar idag. Titta tillbaka under förmiddagen för det mina vänner. Det blir kul.