Så gick kvartarna i Paris

Man hade ju laddat för att det skulle smälla rejält i Paris igår, men det blev ju kanske inte så att matcherna blev sådär ultimat spännande. Det blev raka set och favoritsegrar över hela linjen.

Sällan man ser favoriterna imponera på ett sånt sätt de gjorde igår. Nadal var väl kanske den som imponerade minst, och då imponerade han ändå sjukt mycket.

Om man går utifrån spelarnas egna förutsättningar förstås. Då imponerade Nadal minst av vinnarna. Mest imponerade i så fall Shapovalov. Jag skulle säga med ganska god säkerhet och tydlighet i rösten att det där var Shapovalovs bästa match någonsin. Och att hans match mot Zverev tidigare i veckan antagligen var hans näst bästa match någonsin. Inte så långt någonsin för hans del i och för sig. Han är fortfarande praktiskt taget nyfödd. Spela kan han dock, och när han ligger på sina slag sådär extremt mycket utan att missa alltför mycket, då blir det sjukt svårt att hantera honom. Monfils var i alla fall inte i närheten av att klara det. Han hann helt enkelt inte med. Han var inte ens i närheten av att hinna med. Han hann inte med i fötterna och han hann inte med att svinga. Inte svårare än så. Shapovalovs tempo var för högt, Monfils klarade det inte. Det som imponerade mest på mig var backhanden hos Shapovalov. Detta hittilsl så hopplöst osäkra slag var plötsligt säkert och som han attackerade. Det fanns liksom inga transportslag. Allt var attack. Det kan vara lite av ett genombrott det här på Shapovalov. Att han nu efter ett ganska magert år plötsligt kliver upp på en ny nivå och utmanar om topp-10 nästa säsong. För den nivå han höll igår kväll, det är topp-10-nivå kan jag säga. Bra topp-10-nivå. Direkt efter matchen lämnade han förresten återbud till knatteslutspelet på grund av utmattning. Svårt att riktigt beskriva hur löjligt det blir. Jag menar, mycket kan man säga om hans uppenbarelse igår, men en sak som inte går att säga är att han skulle se utmattad ut. Om jag någon gång kommer känna mig så pigg som Shapovalov såg ut igår kväll, då är jag nöjd, bara jag får göra det en enda gång.

Det kunde blivit 6-0 6-0 för Djokovic. Som spelet var och som gemen var, det var faktiskt närmare 6-0 6-0 än vad siffrorna indikerar. I första var det bara en poäng bort. I andra lite längre kanske, men det hade kunnat hända. Plötsligt en larvigt bra match av Djokovic. Kanske det helt enkelt var så att han var sjuk under början av veckan. Han gick och djupandades lite under matchen igår också så det kanske är något stök. Han är ju lite känslig för sånt där sen tidigare. Vem fan som nu inte är det. Det är ju kul att kunna andas så att säga. Tsitsipas hade svårt att hinna med. Djokovic pressade honom ute i hörnen så fort möjlighet gavs. Ibland hann han på bollen, men Tsitsipas under press är ingen jättefarlig spelare. Ibland försökte han inte ens springa. Framför allt på Tsitsipas andraservar klev Djokovic bara in och avgjorde direkt på returen rakt. Såg larvigt enkelt ut emellanåt. Vi får väl se om detta var en riktigt bra dag för Djokovic eller om han är bra den här veckan egentligen, bara det att han inte var frisk i början. Vi får se. Skön match att se tycker jag. Att alla får se hur mycket bättre Djokovic är jämfört med såna här motståndare bara det fungerar någorlunda för honom.

Dimitrov hade kanske inte mycket till motstånd egentligen, men det såg väldigt bra ut ännu en gång. Känns som att alla delar av spelet fungerar för honom och det är inte vanligt. Garin ska inte vara i kvarten på den här nivån, så det finns egentligen inte så mycket att säga om den matchen trots allt. Planenlig, överlägsen seger för Dimitrov.

Och så var det Nadal mot Tsonga. Tsonga stod emot otroligt bra i första set, mestadels med grymt servande. Det kändes dock som att Nadal åt sig in mer och mer ju längre setet led och i tiebreaket kändes han som en rätt tydlig vinnare. När han väl vann det setet, då är det tufft för Tsonga som behöver gå till väldigt stor del på inspiration för att orka. Han måste själv vara övertygad om att det ska gå för att han ska kunna vara på den nivå som behövs och helt ärlig, får han inte med sig första set igår mot Nadal när han spelar nästan perfekt, då är det inte helt lätt att tro på att plocka två raka set efter det. Nadal blir svårtuggad den här helgen han också.

Vilka semifinaler vi har idag. Djokovic-Dimitrov och Nadal-Shapovalov. Mycket bättre än det låter skulle jag säga. Det kan låta som två givna segrar för tidernas två bästa spelare, men jag tror absolut inte det. Jag tycker utmanarna har chansen i båda matcherna som de spelar just nu. Men det ska vi inte prata om nu. Ni måste ju komma in på vamosrafa.se en gång till idag, så det så.

Nu final i rugby VM. Det borde ni också titta på. Där snackar vi riktiga idrottsmän som jag tror ytterst sällan hoppat över en match på grund av utmattning som vissa tennisspelare tydligen tycker det är rimligt att göra.