Paris – söndag

Dags för årets sista ordinarie dag på atp-touren mina vänner. Låter ju lite hemskt på något vis. Det är bara i början av november, men riktigt så dramatiskt som det låter är det ju inte. Det är den sista ordinarie dagen på atp-touren. Paris är den sista vanliga atp-turneringen på året. Men vi har knatteslutspelet kommande vecka, vi har sen slutspelet, och därefter har vi också Davis Cup-slutspelet. Vi kommer ha spel fram till den 24:e november, sen blir det ett uppehåll på drygt en månad. Hur vi ska klara det får betraktas som oklart, men vi har ju gjort det alla år hittills så det ska väl gå vägen denna gång också. 12:e uppehållet så länge vamosrafa.se funnits förresten. Vi har kämpat på i några år tillsammans nu får man säga.

Gårdagen blev väl en liten besvikelse får man säga. Okej, stor besvikelse. Djokovic-Dimitrov såg man ju fram emot lite och det blev helt okej. Dimitrov gjorde en bra match, i alla fall ett bra första set och hängde med, men jag skulle säga att han aldrig kändes riktigt tillräckligt bra. Vilket låter konstigt, det var jämnt på alla håll och kanter i första och andra var också väldigt jämnt. Kollar man på siffrorna så vann Djokovic med fyra poäng totalt, precis allt ser jämnt ut, men det kändes ändå som att han hade en viss kontroll. Jag tror han hade kunnat stampa lite mer på gasen om det behövts. Grym vecka för Dimitrov som också fick ett riktigt bra slut. Det måste kännas bra för honom att ändå ha hängt med Djokovic så pass bra. Dimitrov är en av alla de spelare som säsongen nu är slut för. Han har inte så många bulgariska kompisar att spela med i ett eventuellt Davis Cup-slutspel, inget slutspel givetvis, och det hade ju varit jättekonstigt om han spelat knatteslutspelet. Ett exempel det här på de strukturfel som finns inom tennisen. Dimitrov, och otroligt många spelare med honom, skulle vilja köra på med mindre turneringar i en månad till, garanterat. 90% av alla spelare skulle nog vilja ha chansen att spela turneringar året runt. Men inom tennisen är det de bästa spelarna som bestämmer. En liten minimal elit som tar beslut om att de vill vila, och därför ska inte de andra som vill spela få spela heller. Dimitrov som nu är i kanonform får därmed ta ett två månader långt, ofrivilligt uppehåll, där han mest troligt kommer hinna tappa sin fina form. Jag tycker det är både dåligt och tråkigt. Så farligt hade det nog inte varit för Federer att låta de andra spela medan han vilat ut från den utbrändhet han drog på sig av några timmars spel hemma i Basel förra veckan.

Hur skulle man göra det då?

Ja, antingen fortsätta köra 250-turneringar nu under november samtidigt som slutspel och annat pågår. Det hade funnits arrangörer, tro mig, och startfälten skulle bli rätt starka jämfört med många andra 250-turneringar. Många av de spelare som inte klarade slutspelet skulle garanterat vilja köra på och ta revansch. Och skulle de inte vilja göra det hade det varit väldigt fritt fram att vila. Det är inte som att man rasar på rankingen av att stå över några 250-turneringar direkt.

Eller så skulle man kunna ha tävlingsuppehåll under november precis som nu. Att man bara spelar diverse slutspel och sånt under november, precis som nu. Men att man direkt i december sen kör igång med nya turneringar. Då kunde de bästa spelarna ha sitt uppehåll under december medan de andra kunde ha sitt under november. Då skulle man som en bonus få turneringar under exempelvis julveckan. Vilken drömvecka att arrangera en atp-turnering på alltså. Noll konkurrens av annan idrott, alla lediga, det skulle bli helt fantastiskt, även utan de absolut bästa spelarna.

Nåväl, nu får vi försöka ta oss lite framåt här. Jag kom in i något slags bloggstim. Härligt det där när man hinner fladdra iväg lite.

Nadal skadad. Han sträckte magmuskeln på uppvärmningen igår. Antingen ser man det som att magmusklerna är ett rätt svagt kort för honom rent fysiskt. Han verkar känslig där. Det är inte direkt första gången och det är väl en skada man ska vara rätt försiktig med. Eller så kan man ju notera att det är snudd på larvigt hur liten andel av sina turneringar på hardcourt som Nadal slutför. Tittar man på hur det varit på senare år har det väl varit typ hälften. Det kan inte vara rimligt. Han kanske åtminstone ibland är lite väl försiktig.

Shapovalov med fri lejd mot finalen alltså, och därför får vi denna match idag.

15:00 Djokovic-Shapovalov 1,14-6,90 Bethard

Samtliga tre möten i år. Kross tre gånger om för Djokovic. Shapovalov var med lite grann i Australian Open där han tog ett set, men sen grus i Rom och så Shanghai för nån vecka sen, Shapovalov var inte ens nära att ta ett set.

Jag tycker dock dessa tre matcher spelar ganska liten roll för Shapovalov har haft ett dåligt år, men nu har han den här veckan slagit igenom och hoppat upp en nivå som spelare. Tidigare i år har han varit lite sämre än han var tidigare säsonger han spelat på atp-touren. Den här veckan är han bättre än han någonsin varit. Det blir ganska stor skillnad det så man ska inte ta för hårt på mötena från tidigare i år.

En kraftig, tydlig nyckel idag tycker jag. Kan Shapovalov få någon utdelning eller åtminstone lite lägen på sin serve? Han är en väldigt serveinriktad spelare utan att vara servekanon. Han behöver inte vinna så mycket direkt på sin serve, men han måste få läge att attackera på returen. Får han inte det hamnar han i ett bollande där han inte är särskilt säker. Han måste få lägen att kliva på. När han idag möter världens, tidernas, allt det där, bästa returnerare, då blir det en utmaning att serva tillräckligt bra för att få lägen kan man säga. Vi får se hur det går. Får han lite lägen tror jag han är bra nog offensivt för att ofta hålla sin serve lite enklare än man kan tro. Men om Djokovic får koll på hans serve och sätter bollen i spel utan att Shapovalov kan trycka till, då blir det liksom inte någon match. Då är Djokovic alldeles för överlägsen i bollandet.

Vad tror jag då?

Om jag får välja mellan ojämnt eller jämnt så lutar jag lite åt jämnt. Jag tror att Shapovalov har rätt inställning till den här matchen. Att han i sin första stora final inte har något att förlora och bara kommer gå ut och blåsa på. Har han då en bra dag kan det bli lite obehagligt för Djokovic och jag blir absolut inte chockad om Shapovalov kniper ett set. Det vore i alla fall kul om det blev så, att vi här får en riktigt rejäl fajt om titeln.